x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator BACALAUREAT 2015. Elevii au susținut azi prima probă scrisă. SUBIECTE și BAREME - UPDATE

BACALAUREAT 2015. Elevii au susținut azi prima probă scrisă. SUBIECTE și BAREME - UPDATE

29 Iun 2015   •   12:32
BACALAUREAT 2015. Elevii au susținut azi prima probă scrisă. SUBIECTE și BAREME - UPDATE
Sursa foto: Christian Silva/Intact Images
UPDATE: Ce subiecte au avut elevii de la profilul REAL:

Subiectul 1: un text la prima vedere din care sa scoata antonime si sinonime.
Subiectul 2: să scrie un text argumentativ despre importanta practicarii unui sport la orice varsta.
Subiectul 3: caracterizarea unui personaj, la alegere, din opera lui Ion Creanga, Marin Preda sau George Calinescu.

UPDATE: Ce subiecte au avut elevii de la profilul UMAN:

Subiectul 1: de analizat un textul "Trei Generatii" plus căteva cerinţe în plus.
Subiectul 2: să scrie text argumentativ despre rolul scriitorului.
Subiectul 3: relaţia dintre două personaje într-un roman interbelic.

Elevii vor susţine luni prima probă scrisă a examenului de Bacalaureat - cea la limba şi literatura română, potrivit calendarului aprobat de MECŞ.

Elevii aparţinând minorităţilor naţionale vor susţine marţi proba la limba şi literatura maternă.

Proba obligatorie a profilului pentru toţi candidaţii va fi susţinută pe 1 iulie, iar proba la alegere a profilului şi specializării în 3 iulie.

Rezultatele vor fi afişate pe 6 iulie, până la ora 12,00, şi tot în aceeaşi zi se vor putea depune contestaţiile, până la ora 16,00.

Rezolvarea contestaţiilor se va face între 7 şi 9 iulie, iar rezultatele finale vor fi afişate pe 10 iulie.

Lucrările de la probele scrise ale examenului de Bacalaureat susţinute într-un judeţ vor fi corectate în alt judeţ, a anunţat marţi, într-o conferinţă de presă, ministrul Educaţiei, Sorin Câmpeanu.

"Pentru lucrările scrise ne gândim la un sistem pentru a înlătura orice fel de suspiciuni. Ne gândim ca lucrările dintr-un judeţ să fie corectate în alt judeţ. Această alegere a judeţului în care să se corecteze lucrările să fie făcută într-un proces de selectare transparent, pe de o parte, aleator, pe de altă parte. Asta nu este foarte uşor din punct de vedere tehnic. (...) Această procedură se va aplica în acest Bacalaureat", explica atunci ministrul.

La sesiunea iunie - iulie 2015 a examenului de Bacalaureat s-au înscris 168.945 de candidaţi, cu peste 7.000 mai mulţi decât în aceeaşi sesiune a anului trecut (161.682 de elevi), informează Ministerul Educaţiei.

Dintre aceştia 143.949 de candidaţi (76,89%) provin din promoţia curentă, iar 24.996 (23,11%) - din seriile anterioare. În funcţie de forma de învăţământ absolvită, candidaţii înscrişi pentru a participa la această sesiune a Bacalaureatului sunt distribuiţi astfel: 163.462 - zi, 2.943 - seral şi 2.540 - frecvenţă redusă.

Ministerul Educatiei Nationale va publica, in fiecare zi de examen, incepand cu ora 15.00, subiectele si baremele de evaluare pentru proba de Limba si literatura romana din cadrul Bacalaureatului 2015.

Subiecte Bacalaureat 2015 romana. Ce criterii trebuie sa indeplineasca subiectele de la Bac 2015

Subiectele pentru probele scrise de examen se elaboreaza de catre Centrul National de Evaluare si Examinare si se stabilesc tinandu-se seama de urmatoarele criterii:

a) sa fie in concordanta cu programele scolare si cu programele de bacalaureat, aprobate si publicate de Ministerul Educatiei;

b) sa fie proiectate astfel incat tratarea lor sa valorifice capacitatea candidatilor de analiza, de sinteza, de generalizare si abstractizare din partea candidatilor;

c) sa asigure o cuprindere echilibrata a materiei studiate, sa aiba grad de complexitate corespunzator continutului programelor de Bac, pentru a fi tratate in timpul stabilit, sa solicite demonstrarea competentelor prevazute in aceste programe;

d) sa permita tratarea lor in timpul acordat candidatilor pentru rezolvare la probele scrise: 3 ore;
Baremele de evaluare si de notare la Bacalaureat 2015 se elaboreaza de catre Centrul National de Evaluare si Examinare astfel incat sa se asigure unitatea de evaluare la nivel national.

Examenul de Bacalaureat 2015 de luni incepe la ora 9:00 si se va termina la ora 12:00. Elevii vor intra in sali in jurul orei 8:30, astfel incat sa fie prezenti cand sunt date desigilate subiectele.

Procedura prevede ca la accesul candidatilor in centrul de examen un cadru didactic si un membru al personalului de paza sa solicite la intrarea fiecarui candidat prezentarea actului de identitate si sa verifice daca fotografiile corespund.

Candidatul care are asupra sa materiale nepermise in sala de examen (telefoane mobile, culegeri, manuale, notite, insemnari etc., precum si orice mijloace electronice de calcul sau de comunicare, poseta/geanta etc.) va primi o punga/plic in care sa le introduca, impreuna cu o declaratie tip in care se mentioneaza numele si prenumele si obiectele personale care vor fi depozitate si va fi indrumat de catre un membru al echipei de control spre sala de depozitare a obiectelor personale.

Elevii nu au voie sa stationeze pe holuri mai mult de 5-7 minute. La intrare in sala, elevii sunt pusi sa citeasca extrasele din Metodologie afisate pe usa salii de examen.

×