x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Traian Băsescu, posibil candidat pentru funcţia de secretar-general NATO?

Traian Băsescu, posibil candidat pentru funcţia de secretar-general NATO?

21 Apr 2013   •   19:05
Traian Băsescu, posibil candidat pentru funcţia de secretar-general NATO?
Sursa foto: Vlad Dumitrescu/Intact Images

Citând surse din mediul diplomatic de la Bucureşti, site-ul dcnews.ro informează că în ultimele luni în cancelariile occidentale s-a discutat despre o posibilă candidatură a lui Traian Băsescu pentru funcţia de secretar-general al NATO.
Aceleaşi surse susţin că posibila candidatură a lui Băsescu ar putea primi susţinerea Statelor Unite şi al altor parteneri europeni.

Mandatul actualului secretar-general, Anders Fogh Rasmussen, expiră în august 2014, iar nominalizarea succesorului în funcţie este anunţată, cu trei-patru luni mai devreme.
Pe lista candidaţilor pentru funcţia de secretar-general NATO mai figurează şi preşedintele turc Abdullah Gül, ale cărui şanse sunt destul de reduse, în ciuda poziţiei strategice a Turciei şi a dimensiunii sale militaro-economice, fiind cunoscute criticile sale îndreptate împotriva Occidentului şi al Israelului.
 
Într-o intervenţie telefonică la un post de televiziune, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei, Bogdan Oprea, a  infirmat informaţia, pe care a catalogat-o ca fiind falsă.

Totuşi, speculând, potenţialei candidaturi a lui Traian Băsescu la funcţia de secretar-general al NATO i se împotrivesc mai multe elemente absolut necesare persoanei alese pentru această demnitate, şi pe care Traian Băsescu nu a dovedit, cel puţin până în acest moment, că le stăpâneşte la un nivel decent: arta negocierii, diplomaţia şi cunoaşterea a cel puţin două limbi de circulaţie internaţională.

Învitat la un post de televiziune, premierul Victor Ponta a declarat că nu are nicio informaţie despre acest subiect: "Nu ştiu nimic. Habar n-am! Am discutat cu altcineva din România, care se gândeşte serios să candideze la funcţia asta, dar despre domnul Traian Băsescu nu ştiu nimic."

×