S-au bătut, s-au înjurat, s-au acuzat, au ţipat, au fluierat. Nu este vorba despre suporterii unei echipe de fotbal, aşa cum poate vă imaginaţi, ci despre consilierii generali ai Bucureştiului, plătiţi din banii publici, şi despre participanţii la şedinţa de ieri de la Primăria Capitalei. Cele 54 de PUZ-uri n-au fost aprobate, pentru că aleşii locali ai PSD şi PNL au părăsit sala, iar şedinţa s-a suspendat. Interesele fiind mari, cei de la PD-L au convocat o altă şedintă, membrii PSD fiind chemaţi din nou la Consiliu.
Scandalul a început încă de dimineaţă, când reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale au organizat un protest inedit sub forma unei înmormântări în faţa Primăriei Capitalei. Au avut tot ce le trebuie pentru un astfel de eveniment: o cruce, un coşciug, o coroană şi lumânări pe care au încercat să le pună în faţa instituţiei. N-au reuşit, pentru că jandarmii şi poliţiştii comunitari au întervenit în forţă şi i-au împrăştiat. De proteste s-au ţinut şi câţiva membri ai PRM, care s-au adunat în acelaşi loc strigând tot felul de acuze la adresa aleşilor locali.
Următorul pas a fost intrarea la şedinţa Consiliului General, convocată pentru ora 12:00. Au fost lăsaţi doar câţiva reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale şi ai PRM. Până la împărţirea pumnilor şi sfâşierea hainelor n-a fost decât un pas.
Marius Marinescu şi Codrin Ştefănescu, reprezentând PRM, au venit în sala de Consiliu şi au început să discute contradictoriu cu aleşii locali acuzându-i că sunt mână-n mână cu cei care aveau PUZ-urile de pe ordinea de zi. Limbajul l-a depăşit pe cel de mahala, aşa că preşedintele şedinţei, Călin Murg - PD-L, a cerut poliţiştilor comunitari să-l evacueze pe Codrin Ştefănescu din sală. În ajutorul lui a sărit Marius Marinescu, urmând o bătaie în toată regula. După câteva minute de lupte, cei doi au fost scoşi de la şedinţă.
CE DRACU, SUNTEM IMBECILI?
Lucrurile păreau a intra în normal, numai că discuţiile strict legate de ordinea de zi au fost la fel de aprinse. Pentru a-i determina pe cei de la PSD să voteze totuşi câteva PUZ-uri, pedeliştii au încercat o şmecherie. Au propus ca subiectul cel mai fierbinte, anume PUZ-ul lui Costică Constanda din Satul Francez, să fie discutat la sfârşitul şedinţei. Refuzul însă a venit imediat.
Primul subiect discutat a fost o rectificare a bugetului municipalităţii, RADET urmând a primi doar 19 milioane RON în loc de 22, aşa cum era prevăzut, diferenţa urmând să fie alocată unor clădiri de patrimoniu primite de la Ministerul Culturii. S-au certat o oră pe acest subiect. Fiecare a venit cu o altă propunere. După mult circ, culmea ironiei, proiectul a fost aprobat. Asta a fost doar încălzirea. Nervii şi discursurile populiste au revenit atunci când s-a discutat despre mutarea sediului Primăriei Capitalei în Splaiul Independenţei nr. 291-293 pentru a începe lucrările de consolidare a clădirii municipalităţii.
"Nu suntem de acord cu mutarea. În primul rând ne costă foarte mult, este vorba despre patru milioane de euro chirie pe lună. Este şi prea departe. E la marginea Bucureştiului. Ce dracu, suntem imbecili?", a spus Victor Stan, PSD.
Primarul Oprescu le-a explicat consilierilor că problema este veche de opt ani şi trebuie rezolvată. "Oamenii primăriei nu pot lucra printre cărămizi şi moloz. Nu costă patru, ci două milioane de euro", a precizat edilul. Au sărit şi cei de la PD-L, care s-au plâns de condiţiile în care muncesc. "Normal, celor de la PSD nu le pasă. Ei nu vin nici măcar la comisii. Eu n-am chef să-mi cadă cioburi în cap, n-am nici măcar o imprimantă. Nu mai vreau să-mi bat joc de mine", a vociferat Ioan Gâf.
CORUPŢIE, CORUPŢIE, DAR SĂ ŞTIM ŞI NOI!
A urmat un şir lung de injurii, s-au acuzat de corupţie, au ameninţat că se vor da în judecată, unii consilierii au simţit nevoia să se justifice la microfon şi să spună că n-au luat şpagă, penibilul a atins cote maxime. N-a fost chip să vorbească toţi pe aceeaşi limbă, aşa că proiectul a picat. Cu toate acestea însă, primarul Oprescu a spus că, pe măsură ce lucrările de consolidare vor începe la sediul municipalităţii, angajaţii vor fi mutaţi pe rând în noua clădire.
Pentru că erau puşi pe ceartă, aleşii au continuat tămbălăul legându-se de data asta de spaţiile comerciale din Pasajul Universităţii. Pe scurt, a fost organizată o licitaţie, însă aceasta a fost anulată, pentru că firmele implicate s-au retras. Urma ca ieri să se aprobe un alt regulament atât pentru spaţiile din pasaj, cât şi pentru cabinetul medical din zonă. S-au bălăcărit şi de data asta şi n-au aprobat proiectul.
Momentul culminant a fost punctul 11 de pe ordinea de zi, adică primul dintre cele 54 puse în discuţie. Doru Giugula, liderul PSD, a anunţat că grupul pe care-l reprezintă va părăsi sala. "Nu vom vota nici un PUZ, nu vrem să punem în legalitate nişte abuzuri." Pe aceeaşi temă şi în acelaşi ton a vorbit şi Horia Scarlat de la PNL. "Avem şansa să punem capăt agresiunii imobiliare. Vom părăsi sala pentru a dovedi că suntem oameni liberi." Au fost acuzaţi de laşitate de cei de la PD-L.
Acestea fiind spuse, şedinţa a fost suspendată din lipsă de cvorum. Disperaţi că nu le ies aranjamentele şi invocând pretenţiile lui Constanda în cazul în care acesta nu primeşte acordul pe proiectul dorit în Satul Francez, cei de la PD-L au convocat o şedinţă de îndată, chemându-i din nou pe PSD-işti.
Pedeliştii susţin că afaceristul Constanda va cere Consiliului General 29 de milioane de euro, fiind vorba despre daune şi penalităţi. Marian Vanghelie, preşedintele PSD Bucureşti, ne-a declarat că nici un consilier PSD nu se va întoarce la şedinţa de îndată. "Nu vrem să participăm la şpaga lui Băsescu şi Constanda", a precizat Vanghelie. Nici cei de la PNL nu vor fi prezenţi la şedinţă. În final a avut loc şi cea doua şedinţă care a avut acelaşi rezultat nul.
Citește pe Antena3.ro