x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Baze de inchiriat - Kogalniceanu, ca si luat de SUA

Baze de inchiriat - Kogalniceanu, ca si luat de SUA

13 Oct 2004   •   00:00

OBSERVATOR

Seful Pentagonului, Donald Rumsfeld, a fost impresionat de Aeroportul Mihail Kogalniceanu, unde americanii vor instala o baza militara. Daca ar fi sa ne luam dupa presa din SUA, targul este ca si incheiat. Americanii vor lua baza Mihail Kogalniceanu. Decisiv se pare ca a fost turul pe care l-a facut luni secretarul american al Apararii, Donald Rumsfeld, in aeroportul constantean.
LAVINIA TUDORAN

Este exact ce-si doreste Washingtonul: o baza militara uriasa, care nu este utilizata la nivelul la care se poate utiliza, care are aeroport, are port si poligon aproape, care a fost ridicata strategic in apropiere de Marea Neagra, de unde faci cateva ore de zbor ca sa ajungi in cele mai de foc zone ale lumii, pretul este negociabil, oferta foarte tentata. Asta scrie despre aeroportul militar Mihail Kogalniceanu cotidianul New York Times. Cum sa nu fie seful Pentagonului, Donald Rumsfeld, care cauta astfel de locatii in Europa de Est pentru armata SUA, impresionat? Este zgarcit cu detaliile si sustine in continuare ca Washingtonul nu a luat inca o hotarare in ceea ce priveste viitoarele baze militare americane, dar, de fapt, decizia este ca si luata, sustine presa de peste Ocean.

DEJA TESTATA. Mai ales ca MK, dupa cum au si botezat americanii baza, a fost deja testata in timpul conflictelor din Afganistan si din Irak. Un numar de 3.500 de militari ai SUA au stationat atunci aici. Aproape 7.000 au trecut pe la MK in drum spre Irak. S-au cheltuit peste trei milioane de dolari pentru refacerea infrastructurii. Numai 900.000 de dolari a costat gardul din jurul bazei. Acum nu mai este nici picior de american la Kogalniceanu. Dar sunt sanse mari sa vina cateva sute de militari ai SUA poate chiar la anul, cand Washingtonul este asteptat sa anunte in ce locuri Statele Unite isi fac baze noi.

O BIJUTERIE! Romanii incearca acum sa le arate americanilor ce bijuterie este MK. Iar cu Rumsfeld au fost luni extrem de convingatori, noteaza New York Times. Foarte importanta este pozitia strategica a bazei. "Tot ce conteaza este locatia si numai locatia", a explicat un demnitar american din delegatia lui Rumsfeld. Specialisti de la Pentagon si Departamentul de Stat vor veni luna viitoare in Romania si se vor duce si in Bulgaria pentru a vedea ce baze sunt de luat. Si probabil ca vechile MiG-uri sovietice care stau nefolosite la MK, dupa cum au observat reporterii straini, nu ii vor deranja prea tare si nici nu ii vor face sa se razgandeasca in privinta alegerii bazei. Iar romanii abia asteapta sa li se propuna targul. Au si numit o strada din baza "Bulevardul George Washington", noteaza agentiile internationale de presa.

LA PACHET. Un alt demnitar din anturajul lui Rumsfeld le-a spus ziaristilor straini ca, cel mai probabil, americanii vor lua baze din Romania si Bulgaria la pachet. "Ideea este sa avem mai multe baze marunte. Romania ne ofera locatii fara restrictii care sa ne deranjeze", a spus oficialul american.

IN ETAPE

"Apreciem determinarea Romaniei pentru apararea libertatii", a declarat ieri secretarul american al Apararii, Donald Rumsfeld, intr-o conferinta de presa organizata la Cercul Militar din Bucuresti, in prezenta unor inalti responsabili romani si occidentali, intre care ambasadorul SUA la Bucuresti, Jack Dyer Crouch II. Cu mai putin de 24 de ore inaintea deschiderii reuniunii informale a ministrilor Apararii din statele membre NATO, Rusmfeld a reiterat multumirea SUA fata de implicarea Romaniei in campania mondiala antiterorista lansata de Washington imediat dupa atentatele din 11 septembrie. Seful Pentagonului a amintit ca una dintre conditiile necesare castigarii acestui razboi consta in cooperarea intre statele membre ale NATO. Despre amplasarea bazelor americane in Romania, "un aliat puternic si de incredere", secretarul Apararii a precizat ca decizia va fi pusa in aplicare "secvential", in urmatorii patru, cinci si, respectiv, sase ani. (Anca Aldea)

DUPA 30 DE ANI

Rumsfeld a fost ieri primit de presedintele Ion Iliescu. Ministrul american a declarat ca este foarte bucuros sa se intoarca in Romania dupa mai bine de 30 de ani. Impresia sa este ca Romania s-a schimbat foarte mult din 1971, cand a fost aici, pana acum. Rumsfeld crede ca Romania are o societate democratica, o economie robusta si, in plus, este foarte bine ca a devenit si membru NATO. La randul sau, seful statului roman a spus ca extinderea NATO spre est si reforma Aliantei Nord-Atlantice au fost puternic sustinute de seful Pentagonului. "Este un bun moment sa-i multumim domnului Rumsfeld pentru sprijinul acordat Romaniei", a precizat Iliescu, citat de Rompres. Rumsfeld si presedintele Iliescu au discutat despre situatia din Irak, cea din Afganistan, dar si despre relatiile romano-americane.
×
Subiecte în articol: observator romania baze rumsfeld