x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Biblioteca Națională a României blochează accesul la tezele de doctorat! Reacția Ministerului Culturii

Biblioteca Națională a României blochează accesul la tezele de doctorat! Reacția Ministerului Culturii

02 Dec 2016   •   14:35
Biblioteca Națională a României blochează accesul la tezele de doctorat! Reacția Ministerului Culturii
Sursa foto: Ministrul Culturii, Corina Șuteu

Ministerul Culturii a luat act de acuzațiile la adresa conducerii Bibliotecii Naționale a României, apărute în spațiul public în ultima săptămână, conform cărora direcțiunea ar urmări blocarea accesului la tezele de doctorat aflate în fondul instituției.

Ministrul Culturii, Corina Șuteu, a inițiat discuții cu Octavian Gordon, Directorul General BNaR, și cu Mircea Dumitru, Ministrul Educației, pentru a găsi soluția legală cea mai potrivită pentru problemele semnalate. 

Tezele de doctorat susținute și nepublicate intră în Fondurile Bibliotecii Naționale într-un singur exemplar, exclusiv în Fondul Intangibil, conform Legii Depozitului Legal nr. 111 din 21 noiembrie 1995, republicată, privind Depozitul Legal de documente.

În baza Legii nr. 111/1995, Biblioteca Națională a României este organizatoarea, la nivel național, a Depozitului Legal, care reprezintă Fondul intangibil al patrimoniului cultural național mobil, conform următoarelor articole:

-    ART. 1 (1). Se constituie și se organizează Depozitul legal de documente, denumit în continuare Depozitul legal;

-    ART. 1 (2). Depozitul legal reprezintă fondul intangibil al patrimoniului cultural naţional mobil;

-    ART. 8 (4). Tezele de doctorat se trimit, în câte un exemplar, la Biblioteca Naţională a României, de către Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului, şi la Biblioteca Academiei Române, de către universităţile responsabile;

-    ART. 15 (h). [Biblioteca Naţională a României] reține, prelucrează, depozitează şi conservă, ca fond intangibil, câte un exemplar din documentele primite cu titlu de depozit legal şi distribuie celelalte exemplare beneficiarilor prevăzuţi la art. 7 şi art. 8 – 10.

 

În septembrie 2016, Octavian Gordon, Directorul General al Bibliotecii Naționale a României, a decis modificarea articolului 3.14 din Regulamentul privind accesul utilizatorilor la colecțiile și serviciile Bibliotecii Naționale, dispunând – în urma consultării avute cu specialiștii din Biblioteca Națională a României – sistarea comunicării, prin sălile de lectură, a exemplarelor originale din tezele de doctorat, pentru a putea pune în aplicare și a respecta Legea Depozitului Legal nr. 111/1995. Decizia a fost luată fără consultarea Ministerului Culturii, care nu a intervenit în acest proces, câtă vreme el ține de reglementările interne ale Bibliotecii Naționale.
 

În același timp, decizia a avut în vedere satisfacerea nevoilor de informare ale publicului, Biblioteca Națională a României punând la dispoziție, in situ, varianta electronică a tezelor de doctorat intrate în colecțiile Depozitului Legal – Fondul Intangibil în format electronic, pe două stații de lucru (calculatoare) aflate în Sala de Științe Economice Virgil Madgearu, precum și copii-substitut ale tezelor de doctorat în format tipărit, care se realizează în ordinea înaintării cererilor, în limita resurselor umane și tehnice disponibile.

 

În privința accesului membrilor Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU), cererile din partea acestora și ale Ministerului Educației vin prin adrese oficiale, prin Secretariatul Bibliotecii Naționale a României, sunt prioritare și sunt încadrate pe alt flux de lucru de către Serviciul Depozit Legal. Toate cererile venite pe această cale sunt rezolvate în timp util, păstrându-se legătura cu persoana delegată de Minister în această speță.

 

Un lucru important de precizat este că exemplarul intrat în Depozitul Legal – Fondul Intangibil reprezintă exemplarul-martor în instanță. Facultățile păstrează în colecțiile bibliotecilor lor exemplare din tezele de doctorat susținute, exemplare la care accesul este liber, prin sălile de lectură. În cazul unor procese de plagiat, instanțele se adresează direct și exclusiv Bibliotecii Naționale a României pentru punerea la dispoziție a tezelor care formează obiectul unui proces, tocmai pentru că există garanția că, intrate în Depozitul Legal – Fondul Intangibil, nu pot apărea suspiciuni de sustragere, adăugare, înlocuire de fragmente din lucrare. De altfel, toate exemplarele intrate în Depozitul Legal – Fondul Intangibil (cărți, periodice, CD-uri etc.) sunt considerate exemplare-martor în instanță în procesele de drepturi de autor.

 

Conform legislației actuale, Biblioteca Națională a României trebuie să primească un exemplar pentru Fondul Intangibil, prin Legea nr. 111/1995 privind Depozitul Legal de documente, precum și un exemplar pentru colecțiile curente (accesibile în sălile de lectură), prin H.G. 134/2016 privind modificarea și completarea Codului studiilor universitare de doctorat, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 681/2011. În cazul în care Biblioteca Națională a României primește un singur exemplar dintr-un titlu, acesta intră automat în Fondul Intangibil – Depozitul Legal.

 

Directorul General al Bibliotecii Naționale a României a solicitat Ministerului Educației clarificarea și rezolvarea printr-un act legislativ a suprapunerii dintre H.G. 134/2016 privind modificarea și completarea Codului studiilor universitare de doctorat, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 681/2011, și Legea nr. 111/1995 privind Depozitul Legal de documente, astfel încât Biblioteca Națională să primească două exemplare din fiecare teză de doctorat — una pentru Fondul Intangibil, cealaltă pentru consultare în sălile de lectură.

×