x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Bilanţ pe 2010 la Administraţia Penitenciarelor

Bilanţ pe 2010 la Administraţia Penitenciarelor

de Adrian Mogos    |    22 Feb 2011   •   14:44

Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) şi-a prezentat la Cercul Naţional Militar din Bucureşti bilanţul pe 2010.

Sistemul penitenciar românesc este pregătit să-i primească pe deţinuţii români care acum îşi ispăşesc pedepsele în alte state membre ale Uniunii Europene, deţinuţi care urmează spre sfârşitul acestui an să fie repatriaţi.

Dacă acum zece ani, în închisorile româneşti erau peste 50.000 de puşcăriaşi, numărul acestora este în prezent puţin peste 28.000.

Nu există o supraglomerare în ceea ce priveşte deţinuţii, mai ales că s-au identificat şi câteva locaţii noi pentru amenjarea altor spaţii de deţinere.

Un proiect inovativ urmează să fie derulat în reţeaua românească de penitenciare: Telemedicina. Se încearcă astfel efectuarea de consultaţii medicale la distanţă, diagnosticul fiind dat în timp real, iar costurile aferente consultaţiilor în unităţile penitenciare va fi redus.

Pe de altă parte, inspectorul principal Ioana Morar, şeful Direcţiei Reintegrare Socială din ANP a menţionat nevoia unor modificări legate de reintegrearea minorilor şi tinerilor din sistemul penitenciar, având în vedere că în prezent sistemul funcţionează, în ceea ce-i priveşte, pe baza unui decret din 1972.

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a apreciat faptul că participanţii la bilanţ au purtat uniforma din dotare. Totodată, Predoiu a precizat că inventarierea arhivei SIPA va fi finalizată anul acesta, întârizerea fiind cauzată printre altele şi de reticenţa celor implicaţi să facă modificările. Apoi, Predoiu s-a scuzat şi a plecat spre bilanţul Ministerului de Interne, neuitând să-i atenţioenze pe cei prezenţi să îşi păstreze chipiul pe cap şi să nu ia exemplul altora.

×