x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator BILANŢUL POLIŢIEI ROMÂNE / Mângâiaţi, dar trântiţi

BILANŢUL POLIŢIEI ROMÂNE / Mângâiaţi, dar trântiţi

de Mara Raducanu    |    Violeta Fotache    |    21 Ian 2009   •   00:00
BILANŢUL POLIŢIEI ROMÂNE / Mângâiaţi, dar trântiţi

La şedinţa de bilanţ al activităţii Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR), poliţiştii au fost mângâiaţi cu aprecieri pozitive pentru activitatea depusă în anul 2008, dar au primit şi pălmuţe. Marea buşitură a venit din partea vicepremierului Dan Nica. Acesta le-a spus poliţiştilor că, dincolo de statistici, adevăratul bilanţ al activităţii Poliţiei îl dă cetăţeanul. Din acest unghi, calificativele sunt nesatisfăcător şi satisfăcător.



Interimar la conducerea Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI), vicepremierul Dan Nica le-a trasat poliţiştilor sarcinile prioritare pentru anul 2009. Toate privesc siguranţa cetăţeanului şi, la toate, poliţiştii trebuie să obţină, în anul 2009, calificativul "Foarte Bine" (FB).

"NEBUNI ÎNARMAŢI CIRCULĂ PE ŞOSELE"
După primul sfert al discursului, vicepremierul le-a dat poliţiştilor "vestea proastă": "Sunt 3.500 de infractori în libertate. Îi puteţi considera evadaţi. Aceştia au la activ 21 de morţi şi aproape 100 de răniţi. Presupun că ştiţi la ce mă refer, la permisele de conducere auto obţinute ilegal în Argeş. Fie că erau bolnavi psihic, analfabeţi sau oameni care nu au nici un fel de aptitudini, au fost puşi în libertate din cauza unei acţiuni inconştiente a unor angajaţi din minister". Vestea proastă a fost urmată de cerinţa către poliţişti: "Dispuneţi astfel încât cei 3.500 de infractori să reintre unde le era locul: fără permis! Consideraţi-i «nebuni înarmaţi» care circulă pe şoselele României şi nu ştiţi care şi când va trage!". Dan Nica le-a cerut poliţiştilor să sesizeze imediat Direcţia Generală Anticorupţie dacă observă că un conducător auto cu permis nu ştie nici măcar să citească un proces-verbal. Dan Nica le-a spus poliţiştilor că aceştia n-au cum să nu vadă evaziunea fiscală ce se face "cu camionul, cu cisterna, cu vapoare şi garnituri de tren" şi le-a "dat peste nas", amintindu-le că prejudiciul cauzat în 2008 prin infracţiunile economice, care este de 7 miliarde de lei, este echivalent cu "cam tot bugetul MAI"! El i-a asigurat că bugetul MAI pe anul în curs nu pune probleme poliţiştilor. Nica le-a mai cerut să asigure siguranţa în şcoli, nu doar prin eliminarea violenţelor, dar şi prin oprirea traficului de droguri din unităţile de învăţământ. Bătrânii sunt o altă categorie care trebuie protejată, mai ales cei din zona rurală care sunt, mai nou, escrocaţi şi deposedaţi de terenurile agricole de membri ai unor filiere specializate.

PRIORITATE: RECUPERAŢI PREJUDICIILE!
"Vă revine o răspundere pe care v-o cer să v-o asumaţi efectiv!", le-a spus poliţiştilor şi procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi, cerând implicare mai mare a poliţiştilor în lupta împotriva micii corupţii, fapte de competenţa Parchetelor de Tribunale. Aceasta a precizat că în munca de cercetare penală raportul poliţist-procuror de supraveghere este de 26 la 1 şi a atenţionat că tergiversarea dosarelor nedificile creează suspiciuni. "Recuperarea prejudiciilor este o ţintă comună poliţiştilor şi procurorilor". Kovesi a anunţat că Ministerul Public monitorizează toate cazurile de ultraj şi violenţe împotriva poliţiştilor şi în final le-a cerut acestora să-şi facă meseria "cu pasiune, nu cu patimă".

La şedinţă au mai vorbit preşedintele Comisiei de ordine publică din Camera Deputaţilor, Costică Canacheu, şi consilierul prezidenţial pentru apărare şi securitate naţională, Iulian Fota, care a citit mesajul preşedintelui ţării.

ÎN STATISTICI, STĂM BINE!
Petre Tobă, noul şef de la "cârma" Poliţiei Române, s-a arătat ieri, în cadrul şedinţei de bilanţ al activităţii inspectoratului încrezător şi oarecum mulţumit de activitatea oamenilor legii în 2008. Deşi unele sondaje arată că încrederea populaţiei în acţiunile poliţiştilor este într-o continuă scădere, totuşi Tobă a precizat că anul trecut s-a înregistrat o scădere a faptelor cu mare violenţă, la fel şi în cazul infracţiunilor cu arme de foc. Timpul de intervenţie după apelul la 112 a scăzut sub 10 minute. Amanunte pe site-ul ziarului.


Liviu Dragnea, instalat la Interne

La o zi de la decizia PSD cu privire la succesorul lui Gabriel Oprea, Liviu Dragnea a fost numit ieri de către preşedintele Traian Băsescu în funcţia de ministru al Administraţiei şi Internelor, el depunând aseară jurământul la Palatul Cotroceni. De la şeful statului, noul ministru a aflat că are "o misiune dificilă" legată de ordinea publică şi lupta împotriva criminalităţii, pe de o parte, şi, pe de altă parte, de creşterea autonomiei locale, însă a fost asigurat de preşedinte că va primi tot sprijinul acestuia în ceea ce priveşte procesul de descentralizare şi buna funcţionare a administraţiei locale. Băsescu a fost în schimb  ameninţător cu preşedinţii PD-L şi PSD, Emil Boc şi Mircea Geoană, prezenţi la ceremonie, cărora le-a transmis că nu va mai accepta pe viitor transferarea problemelor interne către Guvern. "În ceea ce mă priveşte, voi acţiona constituţional, şi din acest motiv fac un apel la ambele partide ca problemele interne să nu fie transferate către Guvern, pentru că nu voi mai da curs nici unei acţiuni care are ca rezultat afectarea Executivului din motive interne. Este prima şi ultima dată când fac acest lucru", a avertizat Băsescu. Şeful statului s-a referit şi la evaluările Comisiei Europene, potrivit cărora deficitul bugetar al României va urca la 7,5% din PIB în acest an şi că reflectă creşterea nesustenabilă a pensiilor şi impactul reducerii contribuţiilor sociale, explicând că cifra este corectă "dacă toate legile adoptate în 2008 se vor aplica".
  • Lavinia Dimancea

Apelurile la 112 – 82% din telefoanele primite de structurile MAI

Şeful Poliţiei Române, chestorul Petre Tobă, a mai afirmat ieri că anul trecut în cadrul activităţii de combatere a infracţionalităţii poliţiştii au acordat o atenţie specială intervenţiilor la evenimentele semnalate prin Serviciul de urgenţă 112, prin care s-au primit peste 1,4 milioane de apeluri, “ceea ce reprezintă 82% din totalul apelurilor către structurile MAI”. Cu toate că numărul evenimentelor semnalate la numărul unic 112 a crescut cu 21%, timpul de intervenţie, în 88% din cazuri, s-a situat sub 10 minute. Comisia Europeană a acordat României, în septembrie 2008, o perioadă suplimentară de trei luni pentru a garanta că serviciile de localizare a apelantului sunt funcţionale, astfel încât serviciile de urgenţă să poată localiza orice persoană care sună la 112 de la un telefon mobil. Potrivit CE, la sfârşitul lunii noiembrie, autorităţile române au confirmat că informaţiile de localizare a apelantului sunt disponibile pentru serviciile de urgenţă în cazul tuturor apelurilor efectuate de la un telefon mobil. La 11 februarie 2009, de Ziua Europeană a serviciului 112, pe care Comisia o va organiza în colaborare cu Parlamentul European, aceasta va actualiza site-ul web cu informaţii suplimentare din toate statele membre privind funcţionarea serviciului 112.

A CRESCUT INFRACŢIONALITATEA COMISĂ DE CETĂŢENII ROMÂNI ÎN STRĂINĂTATE
Şeful Poliţiei Române a precizat că infracţionalitatea comisă de cetăţenii români în străinătate a crescut în ultimii ani, fiind favorizată şi determinată de libera circulaţie a lor, în principal în statele UE. “Faptele comise nu se încadrează în categoria celor cu un grad sporit de periculozitate decât în cazuri rare, ponderea constituind-o mica criminalitate ­ de regulă ­ stradală, aşa-zisa «infracţionalitate de vitrin㻓, a spus Tobă. Principalele state care au solicitat sprijin şi asistenţă judiciară şi poliţienească internaţională în cazuri privind infracţiuni comise de cetăţeni români fac parte din Uniunea Europeană sau se situează în imediata vecinătate a acesteia. 31 de poliţişti români şi-au desfăşurat activitatea în cadrul grupurilor de lucru constituite împreună cu poliţişti italieni, pe raza a nouă oraşe din Italia, în sistemul de lucru task-force.

CRIMINALITATEA ECONOMICO-FINANCIARĂ, AMENINŢARE VIRULENTĂ
Criminalitatea economico-financiară este una dintre cele mai virulente ameninţări, prin valoarea materială a prejudiciilor pe care le cauzează societăţii în ansamblul său, cât şi prin forţa cu care este capabilă să penetreze şi să altereze climatul economic şi social, a spus chestorul Petre Tobă. Anul trecut s-au constatat 77.840 de fraude de natură economico-financiară şi au fost instrumentate peste 1.500 de dosare penale complexe. Prejudiciul cauzat de comiterea acestui tip de infracţiuni este de peste şapte miliarde de lei, cu 25% mai mare decât în anul 2007. Numărul infracţiunilor contra patrimoniului reprezintă 41% din totalul infracţiunilor constatate la nivelul Poliţiei Române. Trendul acestor infracţiuni a fost unul descrescător în anul 2008.
Au fost soluţionate mai puţine infracţiuni contra patrimoniului, iar numărul dosarelor penale cu autori necunoscuţi rămase în lucru a crescut.

HEROINĂ DIN AFGANISTAN SPRE OCCIDENT, VIA ROMÂNIA
Informaţiile obţinute în ultima perioadă de IGPR arată că România a fost inclusă şi într-o altă rută de tranzit a heroinei, din Afghanistan spre ţările occidentale.

“În ceea ce priveşte traficul şi consumul ilicit de droguri, România continuă să rămână o ţară de tranzit. Ruta de trafic a heroinei a rămas stabilă în zona Balcanică, însă informaţiile obţinute în ultima perioadă conduc la ipoteza că România a fost inclusă şi într-o altă rută de tranzit a heroinei, din Afghanistan spre ţările occidentale”, a afirmat chestorul Tobă. A crescut consumul şi, implicit, traficul de droguri sintetice, în special în rândul tinerilor din marile aglomerări urbane. Municipiul Bucureşti polarizează traficul intern şi consumul de heroină, în restul ţării semnalându-se cazuri izolate. Prin măsurile adoptate, Poliţia Română a reuşit şi în anul 2008 să menţină sub control fenomenul infracţional, care nu a cunoscut mutaţii semnificative, deşi competenţele instituţiei s-au extins ca urmare a modificărilor legislative, a spus şeful IGPR.

Prin activităţile directe desfăşurate la nivel naţional şi în parteneriat extern s-a reuşit diminuarea fenomenului infracţional de trafic de persoane pe toate cele patru paliere (exploatarea sexuală, exploatarea prin muncă, obligarea la practicarea cerşetoriei, pornografia infantilă şi pe internet), fapt evidenţiat de scăderea numărului de victime şi a numărului de reţele infracţionale identificate în străinătate.

SPĂLAREA BANILOR, TREND CRESCĂTOR
Pe de altă parte, arată Tobă, fenomenul spălării banilor în România a înregistrat o evoluţie constantă, manifestându-se în principal prin: transferul succesiv al sumelor de bani prin conturile mai multor persoane fizice şi juridice în scopul separării acestora de sursele ilicite, retragerea din sistemul bancar a sumelor de bani, în numerar, pe baza unor documente justificative întocmite în fals, plasarea sumelor de bani provenite din obţinerea de credite frauduloase şi finanţări în sistem leasing şi factoring în proiecte imobiliare, precum şi achiziţionarea unor bunuri de lux.

CRIMINALITATEA PE INTERNET, EXPLOZIVĂ
Criminalitatea informatică rămâne domeniul cu cea mai rapidă dezvoltare infracţională. “O realitate îngrijorătoare pentru zilele noastre este folosirea internetului pentru activităţi ilegale. Amploarea fenomenului, ponderea faptelor şi caracterul conspirat al acestora demonstrează că fenomenul criminalităţii informatice este unul dintre segmentele cele mai active în care acţionează grupările criminale organizate. Pentru a contracara evoluţia acestui gen de criminalitate, Poliţia Română a dezvoltat cooperarea cu alte agenţii de aplicare a legii din Uniunea Europeană şi Statele Unite ale Americii şi a adaptat structurile specializate la evoluţia situaţiei operative”, a spus chestorul Tobă.

FINALITATEA DOSARELOR – CRITERIU DE EVALUARE
Procurorul general, Codruţa Kovesi, a precizat că percepţia publică asupra Ministerului Public şi Poliţiei Române este nediferenţiată, mai ales de la inventarea numărului unic de înregistrare a dosarelor. “Existenţa statisticilor separate nu se justifică. (...)Niciodată nu vom putea spune că Parchetul are rezultate bune, fără ca Poliţia să nu aibă rezultate bune”, a subliniat Kovesi. În ultimii ani, Ministerul Public a fost învestit cu soluţionarea unui număr de peste un milion de cauze penale în fiecare an, iar peste 80% dintre acestea sunt dosare în care activitatea de cercetare penală a fost efectuată de către ofiţerii poliţiei judiciară, doar soluţiile fiind emise de către procuror. Potrivit procurorului general, evaluarea activităţii lucrătorii de poliţie judiciară, cât şi a procurorilor ar trebui să aibă în vedere finalitatea dosarelor instrumentate. Kovesi a amintit că Poliţia judiciară funcţionează sub autoritatea procurorului general şi că este o autoritate pe care vrea să şi-o exercite efectiv, “pe baza unei analize obiective a fiecărui caz concret, în funcţie de rezultatele obţinute şi de implicarea în activitatea de urmărire penală”. Motiv pentru care “vor fi din ce în ce mai dese situaţiile de retragere sau de refuz de numire în funcţie a poliţiştilor judiciari”, desigur dacă există cauze reale pentru luarea unor asemenea decizii, a spus procurorul general.

“Recuperarea prejudiciilor, ca formă de restabilire a ordinii de drept, trebuie să constituie de asemenea o prioritate. Orice anchetă trebuie dublată de preocuparea identificării bunurilor şi a valorilor asupra cărora pot fi instituite măsuri asiguratorii. Să nu uităm că repararea pagubelor este un criteriu de eficienţă, de eficacitate a actului de justiţie”, a spus Kovesi.

Totodată, ea a arătat că abordarea acestor fenomene presupune o specializare a procurorilor şi a lucrătorilor de poliţie implicaţi, precum şi o abordare proactivă bazată pe analiza informaţiilor disponibile, care să permită stabilirea domeniilor de acţiune.
“De exemplu, în privinţa corupţiei, la nivelul fiecărui parchet de pe lângă tribunal sunt procurori anume desemnaţi să instrumenteze asemenea cauze şi au fost întocmite strategii locale de combatere a fenomenului, pornind tocmai de la aceste principii. Este nevoie de un sprijin efectiv al Poliţiei judiciare pentru ca acestea să nu rămână la nivel de intenţie. Acest nou context va trebui să contribuie la imbunătăţirea relaţiilor de cooperare între procurori şi poliţişti prin folosirea sistematică a informaţiilor de interes operativ pe care voi va trebui să le furnizaţi. Vă revine o responsabilitate importantă, pe care vă cer să v-o asumaţi”, a susţinut procurorul general.

PROFESIONALIZAREA POLIŢIEI RURALE
Kovesi a afirmat că una dintre condiţiile care pot asigura independenţa reală a poliţiştilor este pregătirea profesională a lor, care trebuie să reprezinte o prioritate a sistemului. “În acest context, cred că trebuie acordată pe viitor atenţie poliţiei rurale, care gestionează mai mult de jumătate din dosarele penale înregistrate şi care poate avea în acest fel o influenţă semnificativă asupra încrederii publice în sistemul judiciar”, a spus şeful Ministerului Public.
Acesta a arătat totodată că este de notorietate faptul că, în ultima perioadă, a crescut semnificativ numărul infracţiunilor de ultraj cu violenţă comise împotriva poliţiştilor, “un fenomen care îngrijorează întreaga societate şi care cere o reacţie pe măsură”. “Am cerut procurorilor să dea dovadă de fermitate în asemenea situaţii şi să facă o analiză foarte atentă a cazurilor în care se impune luarea unei măsuri preventive”, a spus Codruţa Kovesi, adăugând că şi acest tip de infracţiune va intra într-o formulă de monitorizare a Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

INSTANŢA ANALIZEAZĂ DOAR PROBELE DIN DOSAR, NU EFORTURILE ANCHETATORILOR
“Există cazuri, şi nu puţine, în care poliţiştii şi procurorii pun pe primul plan interesul profesional de a soluţiona, chiar în detrimentul familiei, cauze pentru care nimeni nu le va oferi lauri. Ştiu că de foarte multe ori vă loviţi de încăpăţânarea unor procurori care par a nu înţelege efortul pe care îl faceţi sau nu apreciază la justa valoare munca dumneavoastră în dovedirea unor fapte penale şi prinderea unor infractori. Dar trebuie să fiţi conştienţi că până la urmă cazurile sunt deduse instanţei de judecată, care nu este chemată să înţeleagă nici efortul dumneavoastră şi nici pe cel al procurorului, ci să analizeze doar probele aflate între coperţile unui dosar”, a afirmat Kovesi.

POLIŢIŞTI PUŢINI, FĂRĂ EXPERIENŢĂ, FĂRĂ “ÎNCLINAŢIE”
Preşedintele Comisiei de ordine publică din Camera Deputaţilor, Costică Canacheu, a declarat la bilanţ că, în ciuda eforturilor depuse, Poliţia Română se confruntă cu o serie de deficienţe semnificative, precum sedii necorespunzătoare, lipsa sistemului informatic interconectat la nivel naţional, personalul insuficient, lipsa de experinţă a unor angajaţi şi chiar “lipsă de aptitudini şi de înclinaţie pentru această profesie”. “Va fi necesară de acum înainte o acoperire morală şi profesională incontestabilă în conduita poliţistului român”, a spus Canacheu, subliind că, “din păcate, încă sunt sute de poliţişti care încalcă regulile şi legea şi pun în dificultate instituţia Poliţiei Române şi, pe cale de consecinţă, şi celelalte autorităţi. Unele dintre aceste probleme, cum ar fi insuficienta protecţie fizică şi juridică acordată poliţistului în prezent, necesită modificări ale cadrului legislativ”.

BĂSESCU: RĂMÂNEŢI ÎN AFARA INFLUENŢELOR POLITICE!
În mesajul preşedintelui ţării, citit de consilierul prezidenţial pentru apărare şi securitate naţională Iulian Fota, Traian Băsescu le-a transmis poliţiştilor prezenţi la bilanţul activităţii Poliţiei Române aprecieri pozitive cu privire la rezutatele instituţiei în domeniul ordinii publice şi siguranţei cetăţenilor.
Şeful statului a apreciat că Poliţia şi-a făcut bine treaba în 2008, un an dificil, caracterizat printr-un grad ridicat de infracţionalitate în multe localităţi, însă a menţionat şi faptul că managerii trebuie să ia măsuri pentru a înlătura faptele de corupţie, anul trecut fiind remarcate aspecte care “nu corespund onoarei poliţiştilor, care pun într-o lumină nefavorabilă credibilitatea instituţiei”.
Preşedintele Traian Băsescu a precizat în mesajul său că activitatea Poliţiei Române trebuie să se plaseze în afara influenţelor politice.

×