x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Blindate pentru soldaţii din Irak şi Afganistan

Blindate pentru soldaţii din Irak şi Afganistan

de Anca Aldea    |    20 Oct 2007   •   00:00

Guvernul Elveţiei a dat undă verde semnării unui contract militar cu Romănia, prin care autorităţile de la Berna vor vinde ţării noastre 31 de vehicule blindate.

FABRICATE IN ELVEŢIA

Guvernul Elveţiei a dat undă verde semnării unui contract militar cu Romănia, prin care autorităţile de la Berna vor vinde ţării noastre 31 de vehicule blindate. Tranzacţia in valoare de 37,6 milioane de euro este incheiată de Ministerul romăn al Apărării şi firma elveţiană Mowag. Blindatele de tip Piranha III C sunt destinate forţelor romăne detaşate in Irak şi Afganistan şi vor fi folosite exclusiv pentru misiuni de menţinere a păcii, informează publicaţia online Swissinfo.

CRITICI. Tranzacţia a fost criticată extrem de dur de opinia publică şi de unii politicieni din Elveţia, care au semnalat faptul că folosirea unor astfel de blindate intr-o zonă de conflict armat contravine legilor naţionale. "Situaţiile de criză din Irak şi Afganistan nu sunt conflicte intre state, ci operaţiuni de restabilire şi de menţinere a ordinii sociale şi de stat. Desfăşurarea forţelor romăne şi a materialelor militare nu are loc intr-un context de război, ci pe baza unor rezoluţii adoptate de Consiliul de Securitate al ONU". Aşa şi-a justificat decizia Executivul de la Berna, respingănd acuzaţiile de incălcare a principiului neutralităţii, emise de mai mulţi politicieni elveţieni.

×
Subiecte în articol: observator