x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Bobocii FJSC – între a schimba şi a pleca din ţară

Bobocii FJSC – între a schimba şi a pleca din ţară

de Andreea Sminchise    |    05 Oct 2010   •   00:00

Ieri-dimineaţă, la Universitatea Bucureşti a avut loc deschiderea în cadru festiv a anului universitar al Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării. Cei 240 de studenţi proaspăt intraţi în anul I au fost primiţi cu aplauze şi încurajări de profesori şi de colegii lor mai mari.



Bobocii anului 2010-2011 privesc viitorul cu circumspecţie, dar şi cu picioarele bine înfipte în pământ. În discuţiile cu ei am dat mai rar peste puştoaice care se visează viitoarea Andreea Esca. Cristina şi Delia şi-ar dori cariere în televiziune. Dacă s-ar putea, direct pe sticlă. Şi sunt convinse că, pentru asta, nu e nevoie decât de "o prezenţă plăcută, sociabilitate, deschidere şi dorinţă de a reuşi". Presa scrisă nu le face cu  ochiul multora dintre studenţii de anul I. Denisa spune că s-ar încumeta, pentru că îi place să scrie "de mică" şi a încercat şi la un ziar local. "Dar nu îmi fac iluzii. Îmi imaginez că salariile sunt mici şi condiţiile sunt destul de grele. Poate lucrurile se vor mai schimba până terminăm noi, cine ştie... Sau poate le vom schimba chiar noi".

Cei mai mulţi dintre bobocii cu care am stat de vorbă nu sunt orientaţi însă către presă, fie ea scrisă sau audio-vizuală. Viitorul, în opinia lor, e reprezentat de relaţiile publice şi publicitate. Şi în nici un caz în ţară. Tinerii îşi doresc să prindă bazele domeniilor lor de interes aici, iar apoi să plece la un master în străinătate. Şi să nu se mai întoarcă. "Vreau să fac publicitate. Mi se pare un domeniu ofertant, de viitor, dar bineînţeles că nu în România. Oriunde în afară", spune Ana Maria.

×
Subiecte în articol: observator