x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Bode: SMURD este o structură vitală în actuala arhitectură a statului român

Bode: SMURD este o structură vitală în actuala arhitectură a statului român

de Redacția Jurnalul    |    14 Mai 2023   •   13:03
Bode: SMURD este o structură vitală în actuala arhitectură a statului român

Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD) este o structură a MAI "vitală" în actuala arhitectură a statului român, care, prin oamenii săi, prin misiunile desfăşurate şi eficienţa dovedită a schimbat radical în bine intervenţiile în situaţii de urgenţă medicală, a precizat, duminică, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode.

El a fostprezent  alături de şeful DSU, Raed Arafat, la ceremonia de aniversare a 15 ani de la înfiinţarea SMURD Bucureşti, eveniment desfăşurat la Detaşamentul de Pompieri Otopeni.

Dragi salvatori, prin intervenţiile dumneavoastră aţi salvat mii de vieţi. În cei 15 ani de existenţă, echipajele SMURD Bucureşti au participat la peste un milion de intervenţii în situaţii de urgenţă. Dacă în anul de debut al SMURD Bucureşti, 2008, echipajele acţionau la un număr de 17.500 de intervenţii în situaţii de urgenţă, anul trecut au realizat peste 113.000 de intervenţii în situaţii de urgenţă, ca urmare a apelurilor de urgenţă efectuate de cetăţeni", a completat Lucian Bode.

El a evidenţiat că aceste rezultate nu ar fi putut fi realizate fără o pregătire continuă, specializată, adaptată cerinţelor şi provocărilor actuale.

"Fie că vorbim despre pompieri, pompieri paramedici, medici, asistenţi, piloţi, voluntari, toţi aceşti oameni dedicaţi salvării de vieţi au fost instruiţi şi pregătiţi pentru a performa şi a se adapta în situaţii limită. (...) Au fost momente când sosirea dumneavoastră rapidă şi modul excelent în care v-aţi făcut meseria au fost singurele elemente care au făcut diferenţa dintre moarte şi viaţă. Vă felicit pentru modul exemplar în care vă îndepliniţi misiunile şi vă mulţumesc în numele tuturor oamenilor pe care i-aţi salvat", a transmis Bode.

Ministrul a subliniat şi importanţa bazei logistice de pregătire pentru asigurarea performanţei, pentru creşterea capacităţii de răspuns şi pentru sporirea eficienţei intervenţiilor şi păstrarea gradului de pregătire a profesioniştilor SMURD la un nivel ridicat.

"Dacă la începutul anilor '90 salvatorii bucureşteni acţionau cu o autospecială de descarcerare primită prin donaţie, iată că, astăzi, prin meritul celor implicaţi de-a lungul timpului în dezvoltarea acestui sistem, printr-o absorbţie impresionantă de fonduri europene nerambursabile, parcul auto al pompierilor salvatori se poate lăuda cu autospeciale de intervenţie specifice mai multor tipuri de situaţii de urgenţă dintre cele mai dificile", a explicat ministrul de Interne.

El a arătat că, prin grija Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă şi a structurilor aflate în coordonare, România deţine astăzi un sistem integrat al situaţiilor de urgenţă care, prin profesionalismul şi devotamentul tuturor celor care îl alcătuiesc, construiesc "zi de zi, pas cu pas" acţiuni solide de a veni în sprijinul oamenilor suferinzi.

Lucian Bode a menţionat şi parteneriatele cu societatea civilă realizate de DSU, amintind dotarea ISU Bucureşti cu şapte motociclete SMURD care au participat la peste 13.000 de intervenţii doar în 2022.

"Săptămâna aceasta, un alt proiect care a început cu Bucureştiul şi care va continua în cele mai aglomerate oraşe din ţară este amplasarea defibrilatoarelor automate în spaţii intens tranzitate din magazine comerciale şi din instituţii culturale şi de învăţământ. Aceste aparate sunt menite a salva vieţile celor aflaţi în stop cardio-respirator şi o parte sunt deja instalate în regiunea Bucureşti-Ilfov", a mai spus Bode.

Şeful DSU, Raed Arafat, a subliniat, la rândul său, că intervenţiile realizate de SMURD Bucureşti se bazează şi pe o importantă componentă aeriană.

"SMURD Bucureşti nu înseamnă numai partea terestră. (...) Noi, astăzi, sărbătorim în mod deosebit pornirea părţii terestre a SMURD Bucureşti la nivelul ISU Bucureşti şi, separat, ISU Ilfov, care, după aceea, au devenit o entitate unică. SMURD Bucureşti înseamnă şi misiuni cu elicopterul în mai multe judeţe (...) şi misiunile cu avionul, acum urmând să primească noul avion care urmează să sosească în luna iunie şi multe alte tipuri de intervenţii naţionale şi internaţionale, transporturi cu avioanele MApN, foarte multe intervenţii la nivelul transportului neonatal. (...) Peste 2.000 de nou-născuţi critici sunt transportaţi de maşinile şi de elicopterele şi de avionul SMURD, dintre care o cifră importantă, aproape de 300 sau mai mult, sunt transportaţi de echipele din Bucureşti ", a afirmat Arafat.

La finalul ceremoniei, a fost prezentat un exerciţiu demonstrativ, având la bază scenariul unui accident auto cu victime multiple.

×
Subiecte în articol: bode SMURD