x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Brâncuşi a fost copiat grosolan

Brâncuşi a fost copiat grosolan

de Gabriela Mladin    |    26 Iun 2008   •   00:00
Brâncuşi a fost copiat grosolan
Kitsch ● Operele marelui sculptor, „clonate“
La Uricani, un oraş sărăcăcios de mineri, opera lui Constantin Brâncuşi este copiată în cel mai grosolan mod. Dă­nuţ Buhăescu, primar de Uricani, a construit o Masă a Tă­ce­rii şi o Poartă a Sărutului la dimensiuni aproape naturale. Proprietarii adevăratelor ope­re brîncuşiene au cerut de­mo­larea copiilor şi au ame­ninţat cu plîngere penală.   

Autorităţile locale din oraşul Uricani, Valea Jiului, au cheltuit bani de la bugetul local pentru a-i copia ope­re­le sculptorului Constantin Brâncuşi, aflate la Tîrgu-Jiu. Culmea, banii provin de la Guvern, pe un program de mediu. Ideea a fost a primarului Dănuţ Odagiu Buhăescu, care a iniţiat un proiect de hotărîre prin care a construit o masă a tăcerii şi o poartă a sărutului aproape la aceleaşi dimensiuni ca cele originale, în apropierea primăriei din localitate.

BRĂNCUŞI ÎN URICANI.
Ansamblul arhitectural este din marmură, amplasat într-un cartier sărac, chiar la doi paşi de primărie. Proiectul a fost finanţat de Guvern printr-o hotărîre care aviza Programul naţional de îmbunătăţire a calităţii mediului prin realizarea de spaţii verzi în localităţi. Vestea a fost primită cu stupoare de Primăria Tîrgu-Jiu, cea care este proprietara operelor originale realizate de Brâncuşi. „Primăria Tîrgu-Jiu protestează împotriva menţinerii acestui ansamblu contrafăcut. Ca proprietară a operelor lui Constantin Brâncuşi, Primăria îşi rezervă dreptul de a lua toate măsurile ne­ce­sare pentru ca nici o copie neautorizată a Porţii Sărutului, Co­loa­nei sau a Mesei Tăcerii să nu fie expusă în spaţiul public“, se arată într-un comunicat al instituţiei. Şi, deşi a fost anunţat şi Ministerul Culturii, primarul Dănuţ Buhăescu refuză să demoleze copiile operelor lui Brâncuşi.  

DEMOLAREA IMEDIA­TĂ! Pe de altă parte, firma Visarta, cea care în România se ocupă de gestionarea drepturilor de autor rezultate din operele lui Constantin Brâncuşi, a anunţat că vor sesiza Poliţia şi Parchetul în situaţia în care primarul nu va da jos lucrările. „Firma noastră nu a primit nici o cerere de reproducere a operelor lui Brâncuşi. Ea nici nu putea fi aprobată, dar nu s-a cerut nici un acord pentru o astfel de lucrare. Este cu atît mai grav cu cît operele nici măcar nu sînt reproduceri, sînt kitsch-uri, asta ţine deja de batjocură. Vom face o notificare către primărie pentru a da jos lucrările în 48 de ore, dacă nu, vom sesiza organele de anchetă“, a declarat directorul executiv al Visarta, Gheorghe Voican.  

SCANDAL STIMULATOR.
Ca reacţie la toate aceste ne­mul­ţu­miri, primarul Dănuţ Buhăescu spune că scandalul din jurul acestor copii îl stimulează. „Ce vină am eu că fac un copil care seamănă cu Brâncuşi, asta înseamnă că-i fur opera? Masa de la Uricani poate seamănă, dar nu răsare cu Masa Tăcerii. O semăna, dar noi nu-i spunem Masa Tăcerii. După ce am văzut că mă sună toată lumea cu lucrările, m-am hotărît să-i fac şi un bust lui Constantin Brâncuşi şi să-l pun la intrarea în parc. Am văzut că nu ştiu ce firmă spune că am făcut nişte kitsch-uri, kitsch e mă-sa!“, a răspuns primarul din Uricani, Dănuţ Buhăescu, care deja se crede Brâncuşi.

×
Subiecte în articol: observator brancusi Constantin Brâncuşi