x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Bucureşti, primul spital de urgenţă pentru copii

Bucureşti, primul spital de urgenţă pentru copii

21 Iun 2013   •   15:57
Bucureşti, primul spital de urgenţă pentru copii

Astazi s-a dat startul lucrarilor la Spitalul Clinic de Copii “doctor Victor Gomoiu”. Acesta va fi primul spital de urgenta, universitar, pentru copii construit in Capitala in ultimii 30 de ani. Costurile vor fi suportate integral de Primaria Municipiului Bucuresti. La inaugurarea lucrarilor au participat Sorin Oprescu, edilul Capitalei si Victor Ponta, premierul Romaniei.

Pe santier era deja agitatie, se muncea. Cei doi oficiali au fost invitati sa aseze, formal, prima piatra de temelie a noului spital.
Spitalul va avea cea mai avansata tehnologie, “va fi greu sa ne bata cineva in Europa”, a fost asigurat premierul la deschiderea santierului.
 
“Noul spital se afla, in primul rand, intr-o zona strategica din punct de vedere al drumului salvarilor. Se pargurgea mult pana la Alexandrescu. Va fi chirurgie de inalta specialitate, cu specificul de spital de urgenta. Cladirile vechi vor fi reamenajate, in asa fel incat sa existe si loc pentru conferinte. Sunt deja inglobate pe proiect.
De ce l-am invitat pe premier? Sa va spun: mi-a purtat noroc, si mai mult decat atat a inteles ca primul care trebuie sa se miste este Bucurestiul. Sa dea Dumnezeu ca cei care si-au propus sa faca lucruri, sa si faca. Sunt convins ca toate proiectele vor fi duse la bun sfarsit, mai greu, dar se vor face”, a declarat edilul Capitalei.
Intrebat de ziaristi care este garantia ca acest spital va functiona cu adevarat la parametrii europeni, Sorin Oprescu a raspuns: “Garantia sunt eu! Nu va fi ca la alte spitale. Aveam oamenii buni aici.”
 
“Vreau sa le multumesc ca m-au invitat la pornirea constructiei, este  un proiect la Primariei Capitalei. Eu am un dublu rol aici. In primul rand, sa felicit proiectul pentru ca e primul in Bucuresti, dupa 1989. In acelasi timp, urmeaza ca acest spital sa fie functional peste 21 de luni, iar rolul nostru este sa pregatim numarul de medici, sa nu ne mai trezim ca avem un spital modernizat fara medicii necesari. Mi-as dori ca toate proiectele de acest gen sa fie facute cu aceeasi intelepciune” a declarat Victor Ponta.
Noul spital, o extensie de sase etaje, va fi construit în curtea actualei unităţi sanitare de la “Gomoiu", unitate veche de aproape o sută de ani (1927). Constructia este proiectata si va fi realizata respectand toate standardele UE. Spitalul  va fi dotat cu aparatura si echipamente medicale de ultima generatie.

Mai mult, numarul paturilor va creste de la 159 la 278, iar spitalul va fi extins pana la 19.260 mp (suprafata construita)

Numarul salilor de operatie va creste de la 2 existente deservind o singura specialitate (ORL) la 10, dupa cum urmeaza: 2 Sali operatii ORL, 2 Sali operatii Chirugie, 2 Sali operatie Ortopedie si 4 Sali operatii Cardiologie.

Unitatea sanitara va avea si 3.400 mp de spatiu verde. Noul spital va avea o parcare cu o capacitate de 119 locuri, dintre care 5 pentru ambulante

Cladirea veche a spitalului V. Gomoiu, care are valoare arhitecturala, va fi consolidata si restaurata, urmand sa fie legata de corpul nou printr-o pasarela de sticla. Vechiul corp va devini un centru de formare profesionala pentru studenti, rezidenti, specialisti gazduind sali de curs, de conferinte, biblioteci, laboratoare. (Iulia Barbu)
 

×