x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Bugetarii de la Finanțe continuă protestele în toată țara. Salariile a milioane de angajați ar putea fi blocate!

Bugetarii de la Finanțe continuă protestele în toată țara. Salariile a milioane de angajați ar putea fi blocate!

de Redacția Jurnalul    |    11 Aug 2023   •   10:29
Bugetarii de la Finanțe continuă protestele în toată țara. Salariile a milioane de angajați ar putea fi blocate!
Sursa foto: Antena 3

Protest de amploare la ministerul Finanțelor. Ordonanța de Urgență pentru "disciplină economico-financiară" pregătită de Guvernul Ciolacu a generat un adevărat cutremur în ministerul condus de Marcel Boloș.. Angajații de la direcțiile financiare din mai multe județe din țară protestează, vineri dimineața, nemulțumiți de proiectul Ordonanței de urgență privind reducerea cheltuielilor bugetare.

Reprezentanții Blocului Național Sindical au anunțat că vineri dimineața sunt proteste în mai multe județe din țară.

„La această oră sunt în desfășurare mai multe proteste ale angajaților din direcțiile financiare din Ploiești, Piatra-Neamț și Iași”, a transmis BNS.

De asemenea, se protestează și în Satu Mare și Cluj.

Oamenii sunt revoltați că ar urma să piardă bani, tichete de vacanță, dar şi funcțiile de conducere. Astăzi ar urma să fie proteste şi la Trezorerie. Asta înseamnă că plata salariilor bugetarilor ar putea fi blocată până miercuri, deoarece luni și marți bugetarii sunt liberi în contextul minivacanței cu ocazia sărbătorii ”Adormirea Maicii Domnului”. 

Marcel Boloș speră ca plata salariilor bugetarilor să fie făcută la timp, cu toate că există șanse mari ca aceștia să își primească banii cu întârziere luna aceasta.

Ministrul Finanțelor speră, însă, că acest lucru nu se va întâmpla. 

”14.300 de plăți se vor face în cursul zilei de astăzi, peste 5 miliarde de lei vor fi plățile.  Nu este de dorit acest lucru (ca plățile să întârzie din cauza suspendării activității instituțiilor, n.red.). Trebuie să ne gândim ca de activitatea Trezoreriei depinde toată activitatea și plățile de salarii la toți bugetarii. Nu vreau să mă gândesc la așa ceva, îndemn la calm și sper să putem să punem în aplicare ceea ce am discutat ieri”, a declarat Marcel Boloș.

Angajații au protestat și miercuri în mai multe județe și chiar la sediul Ministerului de Finanțe.

„Sunt mari șanse să apară proteste spontane necontrolabile, deoarece s-au acumulat frustrări foarte mari în cadrul Ministerului Finanțelor, nu neapărat legat de voucherele de vacanță sau de bani, ci e legat de sistem, de modul în care sunt tratați oamenii. A venit acum bomboana de pe colivă cu această ordonanță. În momentul în care noi încercam să le spunem că trebuie o grilă de salarizare separată, ne trebuie egalizarea salariilor în sistem, că avem oameni în același birou cu salarii diferite”, spunea Vasile Marica, liderul Sed Lex.

Sindicatele din finanțe declanșează proteste naționale. Sunt nemulțumiți de proiectul Ordonanței de urgență privind reducerea cheltuielilor bugetare, afirmând că pierd 700 de lei sau locurile de muncă.

Bolos

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: protest bugetari finante salarii