x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Bugetul Capitalei: datorii da, investiţii ba!

Bugetul Capitalei: datorii da, investiţii ba!

de Iulia Barbu    |    28 Feb 2011   •   19:57
Bugetul Capitalei: datorii da, investiţii ba!
Sursa foto: Dragoş Stoica/Jurnalul Naţional

154156-dragosstoica-20101117141217008.jpgBugetul Capitalei pentru anul 2011 se naşte greu.Luni, mai bine de două ore amendamentele au curs, iar negocie­rile au împărţit practic finanţările în două categorii: plata datoriilor sau continuarea investiţiilor. În timp ce consilierii PDL au dus spre zero banii alocaţi investiţiilor, primarul gene­ral Sorin Oprescu a dorit să îşi ţină promisiunile făcute locuitorilor Ca­pitalei. Datoriile Primăriei către RADET au fost un punct fierbinte al negocierilor.

În timp ce consilierii PDL doreau să ia banii de la Stadionul „Lia Manoliu” pentru plata unei părţi din datorii, primarul ge­neral a insistat pentru finalizarea lucrării aşa cum a promis. Mai mult, Oprescu a arătat că sunt soluţii pentru plata datoriilor şi că ideile propuse de către grupul PDL nu sunt decât o metodă de a ascunde obligaţiile Guvernului către Muni­cipalitate. „Lista consilierilor PDL este halucinantă, nu se respectă legea, iar ei nu vor decât ca în Bucureşti să nu se mai întâmple nimic. Guvernul are datorii de trei ani către Municipa­litate! Sugestiile cu care au venit opresc activitatea în detrimentul cetăţeanului. Să nu mai vorbim de faptul că, de 20 de ani, nimeni nu doreşte să restructureze RADET.”

Sorin Oprescu a precizat că dorinţa grupului PDL de a lăsa fără finanţare Stadionul „Lia Manoliu” nu este decât o metodă de oferi noi contracte firmelor de casă, firme care s-ar fi oferit deja să preia proiectul demarat de Municipalitate în concesiune. Nici proiectele europene nu au trecut de votul consilierilor generali. Amenajarea Dâmboviţei pe bani europeni a fost respinsă în ciuda finanţării în proporţie de peste 90% a proiectului cu bani europeni. Printre amendamentele grupului PDL s-a numărat şi renunţarea la finanţarea unei hărţi de zgomot, proiect care, în situaţia în care nu va fi realizat, va impune penalizări de 200.000 de euro pe lună pentru Primăria Capitalei.

Mai departe, nici proiectele privind aprobarea unor studii de fezabilitate privind dezvoltarea urbană nu au fost privite cu ochi buni de PDL-işti. În replică, Sorin Oprescu a ţinut să precizeze că investiţiile sunt o prioritate în Legea Bugetului şi că trebuie să se lucreze atâta vreme cât sunt bani pentru astfel de proiecte.
Deşi Sorin Oprescu a cerut o oră pentru dezbaterea amendamentelor privind bugetul Capitalei, consilierii au votat în grabă cu 36 de voturi pentru proiectul privind cheltuielile şi veniturile Primăriei Generale. Grupul PDL a tăiat 235 milioane de lei din suma alocată pentru Stadionul Lia Manoliu dar şi finanţarea pentru alte proiecte.

„Am supus la vot bugetul Capitalei, în condiţiile în care l-am discutat câteva săptămâni, s-a ales praful de el! Bugetul este dezechilibrat ca să nu spun nefuncţionabil. Se adună în mod artificial suma de 500 de milioane de lei ca să se şteargă datoria Guvernului! Au luat banii de la Stadionul Lia Manoliu pentru ca apoi să spună că Guvernul va da bani pentru Lia Manoliu! Păi, aceasta este o obligaţie, stimate Guvern, stimată doamnă Elena Udrea şi mă adresez doamnei pentru că mutarea în plic şi hotărârea politică le-a trimis-o dimineaţă”, a declarat Oprescu.

×
Subiecte în articol: observator