x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Bulgări pentru Boc

Bulgări pentru Boc

12 Mar 2010   •   00:00



Sindicaliştii de la "Cartel Alfa" l-au întâmpinat pe premier cu bulgări de zăpadă şi huiduieli. Ajuns în jurul orei 11.00 în faţa sediului Guvernului, unde membrii CNS "Cartel Alfa" au protestat împotriva disponibilizărilor şi a noii legi a salarizării, Emil Boc s-a lovit de furia protestatarilor, apoi i-a invitat la discuţii pe reprezentanţii acestora, la ora 12.30.

"De-mi-si-a!", "Jos Gu-ver-nul!", "V-am votat / ne-aţi trădat" şi alte strigăte de nemulţumire ale sindicaliştilor s-au auzit în faţa sediului Guvernului pe toată durata protestului. Premierul a ajuns în mijlocul acestora în jurul orei 11.00, încercând să discute cu aceştia, însă nu s-a ales decât cu dezlănţuirea furiei protesatarilor nemulţumiţi de disponibilizările masive din ultimele luni, de miile de concedieri anunţate pentru perioada următoare şi de scăderea drastică a nivelului de trai, după scăderea salariilor în urma aplicării Legii nr. 330/2009 privind salarizarea unitară în sistemul bugetar.


REVENDICĂRI. Mitingul a făcut parte din calendarul amplu al protestelor confederaţiei. Bulgării destinaţi premierului nu făceau parte din "program", dar nici nu şi-au atins ţinta, unul lovind un fotoreporter, iar altul ajungând la un ofiţer SPP.

Sindicaliştii sunt nemulţumiţi de modul în care se aplică Legea unitară de salarizare, spunând că aceasta a dus la scăderea veniturilor salariale. De asemenea, "Cartel Alfa" cere îmbunătăţirea proiectului Legii pensiilor, prin scăderea vârstei de pensionare, creşterea valorii punctului de pensie şi schimbarea modului de indexare a pensiilor şi creşterea salariului minim pe economie garantat în plată la cel puţin 705 lei. Liderii "Cartel Alfa" au fost invitaţi la negocieri cu premierul Emil Boc şi cu ministrul Muncii, Mihai Şeitan.

CNS "Cartel Alfa" va continua acţiunile de protest, conform calendarului stabilit, prin pichetări în teritoriu, miercuri, urmând ca la Bucureşti să fie organizat un miting la care vor participa peste 10.000 de persoane în ziua dezbaterii Legii unitare a pensiilor în Parlament. Seria protestelor va culmina cu o grevă generală, de la jumătatea lunii mai.

NEGOCIERI.
Petru Dandea, vicepreşedinte CNS "Cartel Alfa", a declarat, la finalul negocierilor de la Guvern, că s-a stabilit ca Ministrul Muncii să se întâlnească luni cu reprezentanţii confederaţiilor sindicale, pentru a discuta toate amendamentele formulate de sindicalişti la Legea pensiilor. Miercuri urmează să aibă loc o întâlnire la ministerul Finanaţelor, unde se va discuta Legea salarizării unitare şi politica salariului minim pe acest an, urmând ca vineri, reprezentanţii sindicatelor să facă înpreună cu premierul o evaluare a discuţiilor şi a soluţiilor pe care sindicatele le vor găsi împreună cu ministrul Muncii şi cu ministrul de Finanţe. "Premierul a avut impresia că în amendamentele pe care noi le-am formulat la legea pensiilor se află şi unele legate de recalcularea pensiilor din sistemele speciale. Nu este adevărat. Noi nu am formulat un asemenea amendament", a mai spus
Dandea, referitor la acuzaţile pe care Emil Boc le adusese  dimineaţă protestatarilor care l-au huiduit în faţa sediului Guvernului.
Vicepreşedintele CNS "Cartel Alfa" a mai precizat că în funcţie de evaluarea pe care sindicatele o vor face vineri, împreună cu prmierul, "Cartel Alfa" va decide dacă se va protesta în continuare conform calendarului stabilit sau se vor suspenda protestele.


SOLUŢII. Sindicalişti spun că ministrul Muncii şi secretarul de stat din ministerul de Finanţe au prezentat astăzi soluţii legate de problemele ridicate de confederaţile sindicale. "Aceste soluţii vor fi discutate luni şi miercuri, iar în măsura în care ele vor fi considerate convenabile de către noi, vineri vom discuta strict măsurile de natură legislativă care ar trebui implementate rapid pentru ca aceste probleme să fie soluţionate", a mai spus Dandea.  

Despre problema salariilor diminuate în urma eliminărilor sporurilor, sindicaliştii spun că aceasta rămâne "un punct sensibil". "Practic, la ora actuală suntem într-o situaţie destul de delicată, pentru că în România are două instituţii diferite care se pronunţă asupra legalităţii contractelor colective de muncă", mai sune vicepreşedintele "Cartel Alfa".

Cele două instituţii sunt Curtea de Conturi şi Justiţia. "Evident, această problemă trebuie rezolvată, pentru că altfel, legea uitară de salarizre nu va mai produce nici un fel de efect. Vom stabili de fapt cine hotărăşte modul în care sunt plătiţi funcţionarii publici din România şi personalul din sistemul public, instanţele de judecată sau Curtea de Conturi, a adăugat Petru Dandea. Conform sindicaliştilor, la întâlnirea de astăzi, ministrul Muncii a spus că se poate găsi o formulă de amendare a articolelor din proiectul Legii unitare de pensii, în zona vârstei de pensionare, şi a  pensionării salariaţilor care lucrează în condiţii speciale. "Acestea sunt unele dintre lucrurile cele mai importante pe care noi le-am solicitat. Vom vedea la întâlnirea de luni în ce măsură aceste lucruri pot fi soluţionate", a precizat Dandea, adăugând că vârsta de 65 de ani pentru pensionare este utilizată în statele europene unde speranţa de viaţă este cu zece ani mai mare decât la noi.



EMIL BOC, ÎN MIJLOCUL SINDICALIŞTILOR

 

×
Subiecte în articol: observator