x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Bulgarii vor să-şi aducă gunoiul în România

Bulgarii vor să-şi aducă gunoiul în România

de Veronica Micu    |    21 Aug 2008   •   00:00
Bulgarii vor să-şi aducă gunoiul în România

14:45 • România este una dintre ţările unde Bulgaria ar putea trimite tone de gunoaie care provin din capitala bulgară, potrivit declaraţiei ministrului adjunct al Apelor de la Sofia. Chavdar Georgiev a mai spus că aceasta este ultima variantă pe care Guvernul bulgar o poate lua în calcul, în condiţiile în care toate celelalte opţiuni au fost epuizate, informează site-ul News.bg.

România este una dintre ţările unde Bulgaria ar putea trimite tone de gunoaie care provin din capitala bulgară, potrivit declaraţiei ministrului adjunct al Apelor de la Sofia. Chavdar Georgiev a mai spus că aceasta este ultima variantă pe care Guvernul bulgar o poate lua în calcul, în condiţiile în care toate celelalte opţiuni au fost epuizate, informează site-ul News.bg.

REFUZ. Replica autorităţilor române nu a întîrziat. Ministrul Mediului, Attila Korodi, care a precizat că autorităţile bulgare nu au făcut vreun demers oficial în acest sens, susţine că autorutăţile de la Bucureşti vor respinge o eventuală solicitare a Bulgariei de a trimite în România deşeurile care nu mai pot fi gestionate acolo. „România nu a fost încă anunţată de intenţia Bulgariei de a solicita autorităţilor de la Bucureşti să primească deşeuri care nu mai pot fi stocate în Bulgaria, însă partea română va refuza vreo cerere în acest sens”, a declarat, azi, ministrul Mediului şi Dezvoltării Durabile, Attila Korodi. Potrivit acestuia, România are dreptul, conform tratatului de aderare, ca pînă în 2015 să refuze să primească orice cantitate de deşeuri care nu mai pot fi stocate de ţări UE. Uzînd de acest drept, România se vede nevoită să refuze o solicitare în acest sens din partea Bulgariei, a spus ministrul Korodi, invocînd situaţia încă precară a managementului deşeurilor în România. "Trebuie să facem şi noi investiţii foarte mari în domeniul managementului deşeurilor şi, întrucît avem perioadă de tranziţie până în 2015, este clar că nu suntem nici noi pregătiţi încă. Evident că în această situaţie nu putem să primim deşeuri din partea altor state", a precizat ministrul Korodi. România este una din ţările unde ar putea fi depozitate deşeurile din capitala bulgară Sofia, a declarat adjunctul ministrului bulgar al Mediului şi Apelor, Ceavdar Georgiev, într-un interviu acordat postului public de radio BNR, citat de portalul News.bg. El a subliniat însă că aceasta este ultima soluţie la care ar recurge Guvernul bulgar, în cazul în care celelalte opţiuni interne sunt epuizate.
Ministrul a explicat că autorităţile examinează în prezent 27 de gropi de gunoi de pe teritoriul bulgar, fără a preciza câte sau care dintre acestea pot asimila cantitatea uriaşă de gunoi produsă de locuitorii Sofiei.

×
Subiecte în articol: observator romania