x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Câinii din Glina, deszăpeziţi

Câinii din Glina, deszăpeziţi

de Andreea Tudorica    |    11 Feb 2010   •   00:00
Câinii din Glina, deszăpeziţi
Sursa foto: Karina Knapek/Jurnalul Naţional

15 deţinuţi de la Penitenciarul Jilava şi alţi voluntari veniţi de prin comună sau din Bucureşti au ajutat la deszăpezirea câinilor de la adăpostul din comuna Glina.



Plecaţi dintr-o Capitală amorţită, care pare la orele dimineţii un mic târguşor înzăpezit ce încă îşi încălzeşte motoraşele, ajungem într-un decor de mică şi mai blândă Siberie, undeva în Glina. Pe un câmp. Care are fix în mijloc trântit un adăpost pentru aproape 400 de câini, împărţiţi în ţarcuri. Patru sute de lătrături într-un glas, patru sute de cozi fluturate în acelaşi ritm. Suntem primele feţe de bipezi prietenoşi pe care le văd azi.

Foamea şi pustiul îi face pe cei lăsaţi liberi să se gudure pe lângă tine, iar cei din spatele gardului, care şi-a mai pierdut din înâlţime din spatele nămeţilor de zăpadă, îţi amuşină fiecare deget. Printre lătrături şi cozi agitate îşi fac loc primii voluntari cu lopeţi. Au fost şi în zilele precedente. Sunt tineri şi iubitori de animale. Au aflat de pe Facebook, Twitter sau Messenger de situaţia dramatică a adăpostului de câini de la Glina şi au hotărât să-l scoată din zăpadă. Duminică, cei aproape 400 de câini nu au putut fi hrăniţi din cauza nămeţilor care-i înconjurau. Apoi a venit salvarea: câţiva voluntari care au făcut loc printre ţarcuri.

O căţeluşă bătrână, trezită în vârful unui nămete care a pus stăpânire pe ţarcul pe care-l împarte cu o altă căţeluşă, priveşte lumea "de sus" şi linge fiecare nas şi fiecare ochi care se apropie de gard. Aşteaptă să-i vină rândul la deszăpezit, ca să intre în cuşca pitită sub zăpadă. E calmă şi se bucură de o rază de soare care a crăpat cerul şi îi mângâie blana gălbuie. De sub un banner al PNL-ului din campania electorală, folosit pentru izolare antiploaie, dintr-un alt ţarc, un căţel negru şi flocos cere şi el măngâiere şi alintare. Şi ar vrea şi el ceva de mâncare dacă s-ar putea.

Între timp, un autobuz cu 15 deţinuţi de la Penitenciarul Jilava parchează mai greu în faţa ţarcurilor. "Înarmaţi" cu lopeţi, cei 15 ocupă deja şapte ţarcuri şi nu mai aşteaptă prea multe indicaţii, pentru că ştiu ce trebuie făcut. "Scoatem zăpada din ţarcuri şi încercăm să le terminăm pe toate azi. Nu ştiu câte sunt, dar şi noi suntem 15 şi vrem să facem mişcare şi să scoatem câinii ăştia din zăpadă", spune Vasile, condamnat pentru furt, în timp ce-l mângâie apăsat pe cap pe locatarul unuia dintre ţarcuri.

Ca şi pentru ceilalţi deţinuţi, e o acţiune de voluntariat. Nu câştigă nici bani, nici zile în minus la executarea pedepsei. Dar deţinuţii de la Jilava pot fi solicitaţi prin contract încheiat cu persoane fizice sau juridice pentru diferite alte munci calificate sau necalificate. Pentru 5 lei pe oră, deci 40 lei pe zi, ei pot presta diverse munci. Din această sumă, 30% le revine lor, iar restul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.

×
Subiecte în articol: observator