x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Valul de căldură extremă ucide sute de persoane. Milioane de oameni suferă din cauza încălzirii

Valul de căldură extremă ucide sute de persoane. Milioane de oameni suferă din cauza încălzirii

de Redacția Jurnalul    |    23 Iun 2024   •   06:20
Valul de căldură extremă ucide sute de persoane. Milioane de oameni suferă din cauza încălzirii

Valuri de căldură extremă pârjolesc orașe de pe patru continente, în timp ce emisfera nordică marchează prima zi de vară, semn că schimbările climatice ar putea contribui din nou la încălzirea record care ar putea depăși vara trecută, care a fost cea mai caldă din ultimii 2.000 de ani.

Temperaturile record din ultimele zile sunt suspectate că au cauzat sute, dacă nu mii, de decese în Asia și Europa, scrie Reuters.

În Arabia Saudită, aproape două milioane de pelerini musulmani încheie săptămâna aceasta haj-ul la Marea Moschee din Mecca. Însă sute de persoane au murit în timpul călătoriei pe fondul temperaturilor de peste 51 de grade Celsius, potrivit rapoartelor autorităților străine.

Surse medicale și de securitate egiptene au declarat joi pentru Reuters că cel puțin 530 de egipteni au murit în timpul participării - față de 307 raportați până miercuri. Alți 40 sunt în continuare dați dispăruți.

Țările din jurul Mediteranei au îndurat, de asemenea, încă o săptămână de temperaturi ridicate amețitoare care au contribuit la incendiile forestiere din Portugalia până în Grecia și de-a lungul coastei de nord a Africii în Algeria, potrivit Observatorului Pământului al Administrației Naționale Oceanice și Atmosferice din SUA.

În Serbia, meteorologii au prognozat temperaturi de aproximativ 40 C în această săptămână, deoarece vânturile din Africa de Nord au propulsat un front cald în Balcani. Autoritățile sanitare au declarat o alertă meteorologică roșie și au recomandat populației să nu se aventureze în aer liber. Serviciul de urgență din Belgrad a declarat că medicii au intervenit de 109 ori peste noapte pentru a trata persoane cu afecțiuni cardiace și cronice.

În Muntenegru, țară vecină, unde autoritățile sanitare au avertizat, de asemenea, oamenii să rămână la umbră până după-amiaza târziu, zeci de mii de turiști au căutat să se răcorească pe plajele de pe coasta adriatică.

În acest an, Europa s-a confruntat cu mai mulți turiști morți și dispăruți pe fondul căldurii periculoase. Luni, poliția a anunțat că un american în vârstă de 55 de ani a fost găsit mort pe insula grecească Mathraki, acesta fiind al treilea turist decedat în decurs de o săptămână.

De asemenea, pentru a patra zi consecutiv, o mare parte din estul Statelor Unite a fost afectată de un val de căldură, un fenomen care apare atunci când un sistem puternic de înaltă presiune captează aer cald deasupra unei regiuni, împiedicând pătrunderea aerului rece și determinând menținerea unor temperaturi ridicate la sol.

Orașul New York a deschis centre de răcire de urgență în biblioteci, centre pentru vârstnici și alte facilități. În timp ce școlile din oraș funcționau normal, multe districte din suburbiile învecinate au trimis elevii acasă mai devreme pentru a evita căldura. De asemenea, autoritățile meteorologice au emis joi o avertizare de căldură excesivă pentru unele părți ale statului american Arizona, inclusiv Phoenix, unde se așteaptă ca temperaturile să ajungă la 45,5 C.

În statul vecin New Mexico, două incendii de vegetație cu evoluție rapidă, favorizate de căldura toridă, au ucis două persoane, au ars mai mult de 23.000 de acri și au distrus 500 de case, potrivit autorităților. Ploile abundente ar putea contribui la temperarea flăcărilor, dar furtunile de joi au provocat, de asemenea, inundații rapide și au complicat eforturile de stingere a incendiilor.

În total, aproape 100 de milioane de americani se aflau joi sub avertizare, supraveghere și avertizare de căldură extremă, potrivit Sistemului național integrat de informații privind sănătatea în caz de căldură al guvernului federal.

 

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: căldură continente ucid