x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Camatari cocolositi de expertii criminalisti

Camatari cocolositi de expertii criminalisti

12 Noi 2004   •   00:00

OBSERVATOR
CLUJ - Hora complicitatilor, in slujba faradelegii Evolutia dosarului Pop - Nilas, aflat pe (sub) biroul procurorilor clujeni, demonstreaza putreziciunea sistemului juridic roman. Cauza a ajuns la cunostinta celor care se afla in fruntea Ministerului Justitiei, dar acestia nu au catadicsit sa ia masurile necesare ca legea sa fie aplicata.
FILIP TUDORACHI

Click pentru a mari imaginea
MARTURIE. Alina Popovici declara ca sotii camatari i-au spaguit si pe expertii criminalisti si pe judecatori
Gheorghe Pop, din Cluj, a deschis in 1999 o actiune in instanta impotriva familiei Nilas. El a incercat sa recupereze o importanta suma de bani (20.000 DM si 10.000 USD), imprumutata paratilor cu un an inainte. Trebuie mentionat ca Tiberiu si Maria Nilas sunt cunoscuti drept camatari si au fost implicati in mai multe litigii si dosare penale. Pop a casigat primul proces judecat la Cluj si instanta a hotarat executarea silita a unui imobil aflat pe Strada I. Vidu din cartierul rezidential Andrei Muresanu, care apartinea sotilor Nilas. Cei doi au refuzat sa-si plateasca datoria si au inceput o adevarata "hora" a falsurilor, declaratiilor mincinoase si interventiilor in care, rand pe rand, s-au lasat "prinsi" o serie de magistrati.

JOCUL DE-A CHITANTA. Paratii au declarat apel si, la 11 ianuarie 2000, au depus la Tribunalul Cluj motivarea actiunii, declarand ca nu au avut cunostinta de procesul cu Pop. Acestia nu au facut referire in nici un fel la o eventuala plata a datoriei. Cu toate acestea, la 14 februarie 2000, sotii Nilas au prezentat in instanta trei inscrisuri-chitante, prin care si-au justificat, chipurile, plata datoriei. Documentele erau datate "decembrie 1999", fara specificarea exacta a zilei si fara a fi semnate de eventuali martori. Numai din simpla insiruire a acestor date, sustine Pop, rezulta ca inscrisurile au fost fabricate dupa depunerea apelului din ianuarie si antedatate "decembrie". Altfel, logic, inscrisurile ar fi trebuit depuse la dosar cand paratii si-au motivat apelul.

Ziua nu era specificata exact, pentru ca, la fel de logic, Pop putea sa demonstreze ca la o anumita data se afla in alt loc si nu putea sa primeasca suma de bani inapoi de la Nilas. Desi, ulterior, pe parcursul anchetei, Maria Nilas a numit trei martori, care ar fi fost prezenti cand a inapoiat banii, acestia nu au sustinut-o prin declaratii. Dimpotriva, au spus ca nu au fost de fata. Toate aceste declaratii au stat sub nasul judecatorilor ani in sir. De altminteri, nu avea nici un sens ca fiind de fata, in momentul ipoteticei restituiri, martorii sa nu semneze inscrisurile. Ca lucrurile sa fie si mai clare, alti doi martori sustin ca Maria Nilas, ulterior depunerii apelului, l-a contactat pe Pop pentru restituirea unei parti din datorie. Adica, de buna voie, dupa ce a platit o data, a luat decizia sa plateasca si a doua oara. Suflet generos! Atat de generos incat, conform declaratiilor de la dosar, Nilas ar fi achitat importante sume de bani unor experti criminalisti bucuresteni. Ceea ce explica, partial, solutiile care s-au dat in cauza.

Am facut precizarile de mai sus, referitoare la martori si date, pentru ca in orice expertiza criminalistica procedura spune ca nu se analizeaza numai documente, ci tot ceea ce tine de cauza. Sa vedem insa cum au analizat cazul Pop expertii de la Institutul National de Expertiza Criminalistica.

Click pentru a mari imaginea Click pentru a mari imaginea
CIUDATENIE. La Bucuresti au fost supuse expertizei doua semnaturi false. Originalul s-a pierdut pe drum

CRIMINALISTII SI ANALIZELE LOR. Gheorghe Pop a depus, tot in 2000, plangere penala impotriva camatarilor Nilas, sustinand ca acestia au falsificat inscrisurile. Timp de cinci ani, in acest dosar s-au facut nu mai putin de sapte expertize grafoscopice. Falsul a fost dovedit, inca de la inceput, de prima expertiza, efectuata de Sorin Alamoreanu, din cadrul Laboratorului de Expertize Criminalistice Cluj. Impotriva tuturor evidentelor care ii incriminau pe camatari, dosarul penal a inceput sa fie uitat prin sertarele politistilor clujeni. La un moment dat, rezolvarea a intrat in sarcina sectoristului Maxim, plutonier ajuns agent, pe stil nou. Cata pregatire in domeniu avea acesta este greu de precizat, deoarece a strans o serie de declaratii, dar nu a facut nimic cu acestea. Oricum, Maxim a procedat in asa fel incat si-a batut joc de anii de facultate ai expertului Alamoreanu si a cerut o noua expertiza la INEC.

Un alt "brav" politist care a muncit la dosarul cu pricina este inspectorul Imre, care a fost demis acum trei zile in urma implicarii sale intr-un scandal sexual care a tinut prima pagina a ziarelor. Imre impreuna cu alti doi colegi au fost prinsi beneficiind de serviciile fetelor proxenetului clujean Bucur. Din momentul in care dosarul a ajuns la Bucuresti prin grija politistilor sus-numiti, lucrurile au scapat de sub control. Expertul Turcitu, de la INEC, a comparat fara o minima cercetare un rand de documente false, adica inscrisurile de restituire a sumelor, cu un al doilea rand de acte false fabricate de camatari si trimise la INEC pentru comparatie.

Turcitu a analizat deci un fals cu altul si a stabilit, normal, ca documentele erau semnate de aceeasi persoana. Adica, de Pop, care habar nu avea ce documente au fost trimise la INEC. Pagubitul a cerut o alta expertiza in cauza si a contestat actele "bifate" de Turcitu. Desi se intocmeste un nou dosar, cu documente necontestate de parti, de la Procuratura/Politie pana la INEC ajung (inca o data!) falsurile comparate de Turcitu. Trio-ul care a analizat a doua oara falsurile intre ele a fost format din expertii Cristian Dumitrescu, Camelia Grigore si Constantin Mirea. Ei au analizat documentele "lucrate" de Turcitu si, bineinteles, concluzia a fost aceeasi: Pop a semnat inscrisurile. Reclamantul a reusit, dupa indelungi eforturi si insistente, sa redeschida dosarul.

STOP SI DE LA CAPAT. In luna noiembrie 2002, doua expertize efectuate la Cluj ii dau dreptate lui Pop. Actele au ajuns la cererea camatarilor, din nou, la INEC si s-a mai facut o expertiza (autori Dumitru Sandu, Lucian Ionescu si Adrian Fratila), care, culmea, analizeaza iar falsurile cu falsuri. Cata constanta! Ca totul sa se desfasoare conform principiului care stabileste ca "in Romania mori cu dreptatea in mana", specialistii INEC au formulat, la 5 mai 2003, concluziile celei de-a sasea expertize, fara a se lua in considerare opiniile expertului Ioan Munteanu, solicitat in cauza de Pop, care a inceput sa-i banuiasca pe experti de rea-credinta. Participarea lui Munteanu la efectuarea expertizei a fost aprobata de Parchet. Dar Munteanu ii incurca, probabil, in munca lor de criminalisti pe cei de la INEC si atunci ei trebuiau sa infirme concluziile celor patru colegi de-ai lor. Munteanu, fostul sef al INEC, si-a desfiintat fosti colegi intr-un raport de 20 de pagini in care demonstra falsurile. Corb la corb nu isi scoate ochii, asa ca expertii nu si-au contrazis, nici a treia oara, colegii. Camatarii au fost scosi de sub urmarire penala.

POLITISTI SI CAMATARI. La sfarsitul anului trecut, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a infirmat solutiile date in cauza si a dispus reinceperea cercetarilor. Intre timp, lucrurile au inceput sa se clarifice, iesind la iveala multe amanunte care explica modul in care camatarii au scapat nepedepsiti. Intamplarea face ca Tiberiu Nilas sa iasa recent din inchisoare, dupa ce a efectuat o pedeapsa de un an pentru o infractiune rutiera. Acesta a aflat ca, pe cand era in puscarie, sotia sa se incurcase cu un politist, fapt negat de acesta din urma. Oricum, agentul Kiss Arpad, pentru ca despre el este vorba, a fost demis in urma recentului scandal sexual in care a fost implicat si colegul sau Imre, care a anchetat, intamplator, tot cazul Nilas.

Cata coincidenta! Suparat pe sotia sa, Nilas a declarat intr-un cerc restrans ca, la domiciliul de pe Strada Vidu, sotia lui era vizitata de mai multi politisti si ca a gasit urmele unor orgii bahice. Nilas mai sustine ca nevasta sa il cunostea bine pe comandantul Politiei Cluj, comisarul-sef Teodor Pop Puscas, si ca a fost protejata de inspectorul Sasalovici, adjunct al Centrului Zonal de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog Cluj. Cat adevar vorbeste Nilas cel gelos ramane de stabilit. Cert este ca acesta i-a propus lui Pop ca, daca ii va ceda jumatate din imobilul de pe Strada Vidu, il va ajuta sa castige procesul impotriva sotiei sale. "Numai eu stiu ce a facut nevasta si avocata Andrasoni Diana", a intarit Nilas. Asadar, acesta cunoaste dedesubturile cazul, dar ascunde adevarul. La fel, sotia lui si avocata familiei. Avocata care a avut cabinetul de avocatura exact in imobilul de pe Str. Vidu. Din nou, coincidenta!

PRECEDENT
Procurorii clujeni ar fi putut afla foarte usor ca dosarul Pop nu este singurul in care sotii Nilas si-au facut de cap. Janosi Zsigmond, una dintre victimele acestor doua personaje, a murit in chinuri groaznice, dupa ce si-a dat foc (de fata cu presa), cand cei doi erau pe punctul de a-l evacua din locuinta. Rudele celui decedat au castigat dupa 7 ani procesul la Curtea Suprema de Justitie, dupa ce la Cluj au fost obiectul batjocurii juridice. Si in acel dosar, spune familia Janosi, au fost implicati mai multi magistrati si politisti corupti. Procurorii PNA Cluj nu trebuie decat sa citeasca si sa ancheteze. Apropo, bilantul PNA Cluj la mijlocul anului trecut era unul si bun: una bucata comisar de politie rutiera arestat la Gherla pentru o fulminanta mita de cateva sute de euro.

SPAGA
Conform inscrisurilor pe care le detinem, o alta persoana, candva apropiata sotilor Nilas, a facut declaratii oficiale in acest dosar (bine pastrate) care ne lamuresc despre cum functioneaza rotitele sistemului juridic in Romania. Alina Popovici, din Cluj, sustine ca a aflat chiar de la membrii familiei Nilas ca, in 2000 si in 2001, camatarii au dat "la Bucuresti, pentru rezolvarea expertizelor cu Pop, prima data, 50 de milioane, iar a doua oara, 100 de milioane". Popovici mai spune ca sotii Nilas au mai dat bani unui judecator din Cluj, iar acesta si-a achizitionat un imobil, motiv pentru care este foarte saritor la solicitarile camatarilor. Toate aceste declaratii lamuresc parghiile folosite de sotii Nilas pentru acoperirea infractiunilor pe care le-au comis. Din nou, bine de stiut este ca aceste declaratii sunt cat se poate de oficiale, dar nu au emotionat pe nimeni.
×
Subiecte în articol: observator cluj nilas inec camatari