x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Camatarii craioveni, cu buza umflata

Camatarii craioveni, cu buza umflata

09 Iul 2004   •   00:00

OBSERVATOR

Directorul firmei craiovene de constructii care urma sa fie cumparata de miliardarul Mihail Erbasu neaga ca in spatele afacerilor sale s-ar afla doi cunoscuti camatari din Banie, dar unul dintre acestia recunoaste ca are actiuni la societatea respectiva.
CRISTIAN VASILCOIU

Surse apropiate firmei craioveane de constructii SC Cora SA sustin ca in spatele societatii lui Constantin Robu, aflata in lichidare judiciara, s-ar afla de fapt celebrii camatari craioveni Fanel Trandafir, zis Cimino, si iraniano-suedezul Farid Jahani, zis Paul Valuta. Acesta din urma ar detine 50% din capitalul SC Cora, Cimino - 10%, iar restul de 40% i-ar apartine in continuare lui Robu, fondatorul firmei. Camatarii ar fi intrat in posesia actiunilor dupa ce Robu nu ar fi restituit niste imprumuturi in valoare de 500.000 de dolari. In aceasta situatie, Paul Valuta si Cimino ar fi avut tot interesul ca Erbasu sa preia pachetul majoritar al SC Cora pentru 250.000 de dolari, pentru ca astfel ar fi redus din pierderi. Surse apropiate constructorilor din Banie au dezvaluit, in urma cu cateva zile, ca miliardarul Erbasu ar fi fost "sfatuit" sa preia firma craioveana de catre generali bucuresteni "sus-pusi".

CONTRADICTII. Intrebat daca este adevarat ca detine actiuni la SC Cora, Fanel Trandafir, Cimino, a raspuns sec: "Eu am putin: 10%. Paul are mai mult. Trebuia sa ne luam banii in lunea aceea, da’, daca a murit Erbasu…". Farid Jahani neaga insa ca ar detine actiuni la firma de constructii a lui Robu: "Nu este adevarat! Probabil Cimino vrea sa-si faca reclama si de-aia zice ca are actiuni. Daca nu ma credeti, verificati la Registrul Comertului". Intre Farid Jahani si Constantin Robu ar fi putut fi incheiate insa contracte notariale care sa nu fi fost inregistrate inca la Registrul Comertului.

Constantin Robu, care a acceptat sa discute cu mass-media dupa doua zile de insistente si ore de asteptare, a raspuns afirmatiei lui Cimino: "Am avut... adica am, vreau sa spun, pachetul majoritar de actiuni al SC Cora. Nu este adevarat ca as fi luat bani cu imprumut de la domnii Paul Valuta sau Cimino. Eu de unde sa stiu de ce spune domnul Cimino asta?".

Directorul SC Cora SA Craiova confirma totusi ca firma sa urma sa fie cumparata de Erbasu. "Trebuia sa-i cedam domnului Erbasu capitalul majoritar: intre 50% si 65%, contra a 250.000 de dolari. Ultima data am vorbit cu dansul joi. Am stabilit sa ne intalnim luni, sa stabilim detaliile. Luni, cand ma aflam in secretariatul firmei domnului Erbasu, am auzit la radio ca dansul s-a sinucis", spune Robu.

Directorul filialei craiovene a SC Erbasu Expert Construct Bucuresti, Dan Parvulescu, are insa alta varianta. "Domnul Erbasu a verificat, intr-adevar, dosarul SC Cora, dar a constatat ca firma avea foarte multe datorii si nu merita investitia. Nu urma a fi incheiata nici o afacere", a spus ieri la iesirea din sediul SC Cora Dan Parvulescu. Aceeasi varianta fusese facuta publica de fiul lui Erbasu cu o zi inainte si confirma zvonurile conform carora, desi nu era de acord, miliardarul bucurestean fusese "sfatuit" ca ar fi bine pentru el si familia lui sa cumpere SC Cora.

FOSTI SALARIATI, INSELATI

Intre timp, prin curtea SC Cora SA Craiova se perinda o multime de fosti salariati care solicita salariile restante de mai bine de un an. "Am de luat peste 20 de milioane. Nu am ce da de mancare la copii. Am 3 milioane datorie numai la curent. O sa ramanem pe drumuri", spunea ieri, cu copilul in brate, Felicia Daniela Sosoi. "E un escroc domnul Robu. Suntem 150 de oameni care asteptam sa luam salarii din urma, de un an si ceva. Eu am de luat 7 milioane. Domnul Robu ne tot spunea ca o sa ne cumpere Erbasu si o sa scapam de datorii", completa Ion Vartosu. "Mie si sotiei trebuie sa ne dea 19 milioane si jumatate de lei. M-a pus acum cateva zile sa semnez statul de plata, cum ca as fi luat deja banii, chipurile ca-i trebuia la Tribunal. Am semnat, ca mi-a promis ca mi-i da azi (ieri - n.r.). Acum ne tine pe la poarta", a adaugat Teodor Ciributa.

AFACERI PERICULOASE CU FIRMA EL SACO

Informatiile vehiculate in ultima vreme arata ca Erbasu avea probleme de afaceri mult mai mari decat au lasat familia si avocatii sa se inteleaga. Sub protectia anonimatului, un om de afaceri din vestul tarii ne-a declarat ca a derulat un contract cu firma ELSACO Electronics din Botosani. Aceasta din urma este aceeasi firma cu care Erbasu s-a aliat si a castigat licitatia pentru contorizarea a patru loturi de blocuri din Capitala. Sursa noastra sustine ca firma ELSACO este patronata din umbra de un inalt reprezentant PSD, iar cei care conduc cu acte afacerea au incheiat in mai multe orase din Romania contracte de prestari servicii cu administratia locala. In Ardeal, sursa a castigat o licitatie pentru contorizarea unui municipiu. "ELSACO si firma mea ne-am prezentat la licitatie cu preturile cele mai mici, astfel ca am castigat fara probleme licitatia. Ulterior, partenerii de la ELSACO au majorat substantial preturile, astfel ca am fost nevoit sa cer bani in plus beneficiarului. Pentru ca primaria nu avea cum sa-mi dea bani in plus, am fost nevoit sa ma imprumut pentru a achita diferenta de bani. Am avut din cauza lor probleme mari si era cat pe ce sa ma sinucid, asemenea domnului Erbasu. Am intrat in spital si am slabit 20 de kilograme", sustine omul de afaceri. In Bucuresti, concernul Erbasu-ELSACO asigura montarea unor contoare, iar municipalitatea a platit un avans de 15% din valoarea lucrarilor, in schimbul unor scrisori de garantie bancara. (Ion Alexandru)

EDITIA a II-a

CONCLUZII IN CAZUL ERBASU

Procurorii care ancheteaza imprejurarile mortii omului de afaceri Mihai Erbasu (foto) vor primi astazi rezultatele expertizei "traseologice". Este vorba despre concluziile rezultate din experimentul judiciar prin care s-a incercat reconstituirea caderii lui Erbasu in piscina, reconstituire in cursul careia corpul victimei a fost substituit cu un manechin confectionat din piele, ale carui dimensiuni si greutate erau asemanatoare cu ale omului de afaceri. La scurt timp dupa efectuarea sa acest experiment a fost insa contestat ca proba strict juridica, din cauza ca, fiind rigid, acel manechin nu putea sa aiba o traiectorie similara cu acea parcursa de un corp viu, mai ales ca nici dimensiunile lui nu erau identice cu cele ale lui Erbasu. Concluziile finale ale anchetei vor putea fi insa prezentate abia dupa finalizarea tuturor expertizelor medico-legale, ale carei rezultate vor primite, probabil, in primele zile ale saptamanii viitoare.
×
Subiecte în articol: observator firma erbasu cora robu cimino