x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Captura de tigari - Contrabanda de milioane

Captura de tigari - Contrabanda de milioane

03 Dec 2004   •   00:00

O noua captura de tigari de contrabana a fost descoperita la Vama Varsand. Numai anul acesta s-au confiscat tigari in valoare de peste 300 de miliarde de lei.


EDUARD PASCU, ION ALEXANDRU

Politistii de frontiera si vamesii aradeni au dat o noua lovitura traficantilor de tigari, cand au mirosit un transport destinat pietei negre din Austria. Ieri-dimineata, in jurul orei 5:00, in Punctul de Trecere a Frontierei Varsand s-a prezentat in vederea efectuarii formalitatilor de iesire din tara un cetatean austriac, in varsta de 37 ani, conducator al unui automarfar inmatriculat in Austria. Tirul era incarcat, conform documentelor insotitoare, cu piese de mobilier si parchet de la o societate din judetul Alba, pentru firme din Elvetia si Austria. Suspiciosi, politistii de frontiera impreuna cu vamesii au facut o analiza de risc pornind de la faptul ca in mijlocul de transport se afla o cantitate mica de marfa (conform actelor de la cantar), ce nu justifica folosirea unui automarfar pentru o astfel de distanta - Romania-Austria (costul trasportului fiind de aproximativ 3.000 de euro), iar sigiliul vamal prezenta urme usoare de violare.

CONTROL. Echipa formata din lucratori vamali si politisti de frontiera a decis sa efectueze un control fizic amanuntit al autocamionului. Nu mica a fost mirarea vamesilor cand printre piesele de mobilier au gasit nici mai mult, nici mai putin decat 449 de baxuri de tigari continand 224.500 de pachete marca Sovereign si Dorcester. Valoarea in vama a capturii se ridica la peste 8,5 miliarde de lei. Cum tigarile erau destinate pietei din Austria si Elvetia, unde un pachet de tigari costa in jur de 4 euro, rezulta ca traficantii ar fi obtinut un profit de aproximativ un milion de euro. Soferul a fost amendat cu 50 de milioane de lei, iar tigarile au fost confiscate.

ISTORIC. De la inceputul anului si pana in prezent, politistii de frontiera si vamesii au capturat peste 30 de transporturi de tigari destinate fie pietei din Romania, fie tarilor din Europa de Vest. In total, peste un milion de pachete de tigari au fost oprite din drumul lor catre piata neagra. Suma cu care traficantii s-ar fi imbogatit ar fi fost de peste 360 de miliarde de lei, adica aproximativ zece milioane de euro. Astfel, valoarea capturilor de anul acesta, in Romania, se ridica la peste 100 de miliarde de lei, din care aproximativ 35% urmeaza sa intre in bugetul Directiei Generale a Vamilor.

PREMIERI
Vamesul aradean de la Varsand care pe 21 septembrie a depistat un transport ilegal de tigari a fost premiat cu 1.000 de euro. Vamesul, a carui identitate nu a fost facuta publica, a descoperit peste 350.000 de pachete cu tigari "Super Kings", ascunse intr-un tir condus ce un cetatean polonez si care transporta cartofi din Grecia in tara lui. Soferul a fost amendat cu 50 de milioane de lei pentru ca nu a declarat tigarile la iesirea din tara. Potrivit anchetatorilor, soferul ar fi incercat sa-i ofere vamesului bani, pentru a nu fi controlata remorca, suma nefiind precizata. Ca si colegul sau si vamesul care in noaptea de joi spre vineri a descoperit transportul de tigari de contrabanda de la Varsand va fi premiat de Directia Generala a Vamilor cu 40 de milioane de lei.

×
Subiecte în articol: observator tigari