x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Castelul Bran - Teapa lu’ Cancescu

Castelul Bran - Teapa lu’ Cancescu

de Libiu Mateescu    |    26 Ian 2007   •   00:00
Castelul Bran - Teapa lu’ Cancescu

Dominic Habsburg, impreuna cu ceilalti mostenitori ai Domeniului Bran, au lansat o noua intoxicare in presa romaneasca, aruncand zvonul ca ar fi vandut "Castelul lui Dracula" americanilor.

Domeniul ar fi fost vandut, dar "ramane in tara"
Dominic Habsburg, impreuna cu ceilalti mostenitori ai Domeniului Bran, au lansat o noua intoxicare in presa romaneasca, aruncand zvonul ca ar fi vandut "Castelul lui Dracula" americanilor.

Adresa trimisa Consiliului Judetean Brasov, condus de Aristotel Cancescu, in numele tuturor mostenitorilor Reginei Maria a Romaniei, cuprinde atat pareri de rau ca acest castel nu a putut intra in patrimoniul brasovenilor, cat si pentru faptul ca oferta lui Dominic a expirat dupa scurgerea celor 30 de zile. Totul pare cusut cu ata alba, chiar daca faxul cu pricina poarta antetul Casei de Avocatura Rubyn Maeyer Doru&Trandafir, a familiei de Habsburg. In speranta ca va aparea ulterior precum "salvatorul Brasovului", Cancescu avanseaza acum suma de 100 de milioane de euro, gasind si o "firma de peste Ocean", care a si achitat o transa din suta de milioane. Oferta anterioara a fost cifrata la 60 de milioane de euro, mult peste valoarea reala a proprietatii.

CONTRADICTII. Mai mult, conform documentului, Consiliul Judetean Brasov urmeaza a suporta in intregime eventualele cheltuieli ocazionate de formularea unei noi oferte de cumparare. Contradictia evidenta intre afirmatiile proprietarilor castelului si declaratiile presedintelui Consiliului Judetean Brasov, Aristotel Cancescu, este reflectata de pozitia sefului CJ Brasov: "Din informatii credibile, se pare ca respectivul Castel Bran a fost vandut unei firme de peste ocean la o valoare mult mai mare, aproape 100 de milioane de euro. S-a si platit o parte din pretul castelului. Principala vina o poarta ministrul Iorgulescu, care este paralel cu economia de piata si care a generat acest scandal. Orgoliul si pozitia negativista a ministrului Culturii a pierdut acest castel pentru noi, brasovenii, si pentru romani in general. Daca vrea sa retraga toate obiectele din castel, acest lucru inseamna otravirea fantanilor si incendierea holdelor, practicate de stramosii nostri in fata invadatorilor", sustine Aristotel Cancescu. Daca acest castel a fost deja vandut, de ce se mentine invitatia catre Consiliul Judetean Brasov de a putea avansa o noua oferta? Cand a expirat dreptul de preemtiune al Ministerului Culturii? Acest minister a fost informat despre respectiva vanzare peste ocean a Castelului Bran?

INCRENGATURI. In afacerea Castelului Bran ar fi intervenit un partener de afaceri al controversatului afacerist Ede Erdely, consilierul judetean al PD, Florin Staicu, care a blocat activitatea comisiei CJ Brasov, constituita pentru gestionarea negocierilor cu proprietarii castelului Bran, unde consilierul era membru al comisiei, desemnat de Partidul Democrat. Staicu este fiul fostului sef al Militiei Brasov, generalul Staicu, cel care ar fi dat ordin trupelor de militie sa intervina impotriva manifestantilor brasoveni in 21-22 decembrie 1989. A fost membru al PRM Brasov si consilier judetean pana in anul 2006, cand a fost exclus de Vadim Tudor din partid, dupa care a trecut la PD Brasov.

SONDAJ INUTIL. Consiliul Judetean Brasov a irosit nu mai putin de 7.000 de euro pe un sondaj de opinie realizat de Universitatea Brasov, care demonstra ca 78% dintre brasoveni doresc achizitionarea Castelului Bran la suma de 38-40 de milioane de euro, 70% spun ca ar trebui o expertiza internationala, iar 97% din brasoveni cred ca acest castel este al lui Dracula, sondaj anihilat de retragerea ofertei lui Dominic Habsburg.

VIZIUNE
"Din informatii credibile, se pare ca respectivul Castel Bran a fost vandut unei firme de peste ocean la o valoare mult mai mare, aproape 100 de milioane de euro. S-a si platit o parte din pretul castelului. Principala vina o poarta ministrul Iorgulescu, care este paralel cu economia de piata si care a generat acest scandal"
Aristotel Cancescu
presedintele CJ Brasov
REGRETE
"Oferta noastra formulata in considerarea a ceea ce Brasovul a insemnat pentru mama si bunica noastra a fost gresit interpretata de catre o parte a presei, precum si de unii politicieni romani"
Dominic Habsburg
BANISORI
"Cand au retrocedat Castelul Bran, functionarii Ministerului Culturii au luat spaga!"
Toma Dobrogeanu
Consilier judetean independent

IORGULESCU DEZMINTE VANZAREA CASTELULUI BRAN
Adrian Iorgulescu (foto), ministrul Culturii si Cultelor, sustine ca afirmatiile prefectului Cancescu sunt aberante si ne linisteste spunand ca acest castel va ramane oricum in Romania: "Daca, intr-adevar, Castelul Bran s-a vandut «unei firme de peste Ocean», atunci avem de-a face cu implicatii legale foarte serioase. Daca s-a sarit peste dreptul de preemptiune, atunci consecintele sunt de natura penala, pentru ca s-a vandut fara acordul Ministerului Culturii si Cultelor (MCC). Totusi, parerea mea este ca nu s-a intamplat acest lucru, iar, daca au facut-o, vanzarea este lovita de nulitate. Exista o intelegere intre MCC si Dominic Habsburg, proprietarul Branului, in care se stipuleaza ca timp de doi ani Castelul Bran nu-si poate schimba destinatia. Deci, daca nu se respecta nici acest aspect, MCC il va da in judecata, personal, pe Dominic Habsburg. Totul nu este decat un foc de paie, o incercare de a iesi in fata pentru a se obtine o suma exorbintanta pentru Castel".
  • Ramona Draghici
  • ×