x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cazul Bistroe - Cooperare cu Ucraina!

Cazul Bistroe - Cooperare cu Ucraina!

de Alexandru Nastase    |    26 Ian 2007   •   00:00
Cazul Bistroe  -  Cooperare cu Ucraina!

Dupa ce ani de zile Ucraina si-a batut joc de noi si ne-a sfidat in chestiunea canalului Bistroe, Romania anunta acum ca va desfasura impreuna cu partea ucraineana actiuni de monitorizare in Rezervatia Delta Dunarii. Temerea multor specialisti in mediu este ca Ucraina va incerca in felul acesta sa legitimeze faza a doua a lui Bistroe, prezentand in fata conventiilor internationale faptul ca s-au inteles cu partea romana in controversata chestiune.

Semne de intrebare. La nivel declarativ, intentia este de supraveghere si prelevare a probelor necesare pentru determinarea evolutiei factorilor de mediu. In acest sens, se doreste achizitionarea unui laborator mobil. Datele stiintifice prelevate ar urma sa fie analizate si apoi inscrise intr-o baza comuna de date in vederea aplicarii unor programe de reconstructie ecologica, atat in sectorul romanesc al Deltei Dunarii, cat si in partea ucraineana. Cercetarile au drept scop rezolvarea problemelor de mediu din aceasta zona, iar valoarea totala a proiectului este de peste 700 de mii de euro. Unul dintre punctele vizate este evident canalul Bistroe. Partea ucraineana a propus sa analizeze in comun cu Romania situatia din aceasta zona. Adica exact ce le cer conventiile internationale de trei ani incoace.

Ucrainenii declara ca ar fi foarte util sa se faca o inventariere a acestor laboratoare, a dotarilor si a bazelor de date. "Este necesar sa se faca o analiza complexa, iar noi avem experienta in ceea ce priveste Canalul Bistroe. Am avut discutii serioase cu expertii romani si nu intotdeauna punctele noastre de vedere coincid. De aceea cred ca laboratorul mobil ne va fi util sa realizam acele analize si sa gasim o modalitate prin care, in comun, sa putem realiza probe", a declarat Olexandr Voloskevich, guvernatorul Deltei ucrainene.(A.N.)

×
Subiecte în articol: verde!