x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cazul Dacia Felix - Sever Muresan acuza statul elvetian

Cazul Dacia Felix - Sever Muresan acuza statul elvetian

24 Sep 2004   •   00:00

Omul de afaceri Sever Muresan a sustinut ieri, intr-o conferinta de presa, ca timp de opt ani a fost victima unui grup de interese din interiorul Bancii Dacia Felix si a interventiilor obscure prin care acesta a reusit sa influenteze justitia din Franta si din Elvetia.

MIRUNA PASA

Fostul presedinte al bancii, Ioan Sima, si Ion Ilie Mania au fost acuzati de omul de afaceri ca au incercat sa-l distruga pentru a-si acoperi propriile infractiuni financiare: de la contabilitati duble si credite fictive, pana la bani luati de la banca in interes personal si nereturnati. Sever Muresan sustine ca cele trei procese penale pe care le are in Elvetia, Franta si Romania sunt inscenari ale celor doi si au reprezentat, de fapt, fuga lor disperata dupa cateva zeci de milioane de dolari.

ELVETIA. Muresan a declarat ca in Elvetia a facut doi ani de inchisoare pentru o paguba nereala de 26 de milioane de dolari adusa Bancii Dacia Felix. "Am fost condamnat numai pe marturiile celor care au facut plangerea. Eu n-am fost chemat sa ma apar. Banca a cheltuit pe avocati 4 milioane de dolari, au platit si expertii care oficial erau independenti. Judecatorul de instructie a primit si el bani de la banca", a sustinut Muresan. El a depus deja o plangere la CEDO impotriva Elvetiei.

ROMANIA. In procesul din Romania Sever Muresan a fost achitat de prima instanta pentru un prejudiciu de 160 de milioane de dolari. Expertizele au stabilit ca Banca Dacia Felix are de fapt sa plateasca firmelor lui Muresan, peste 39 de milioane de dolari. "Am adus instantei din Romania 120 de kilograme de documente, care fusesera ignorate in Elvetia. Doar asa au putut expertii sa faca o analiza corecta a situatiei", a declarat omul de afaceri. Cazul este in prezent in apel. Muresan sustine ca nu a luat niciodata cele 160 de milioane de dolari pentru simplul fapt ca i-au fost dati doar scriptic pentru a rascumpara obligatiuni ale bancii. "Obligatiunile sunt si acum in seif la Luxemburg si apartin BDF". Pentru cele sase luni pe care le-a facut dupa gratii in Romania Muresan a sustinut ca ii va da in judecata pe cei care au dat ordin pentru aceasta arestare abuziva: fostul presedinte al Romaniei, Emil Constantinescu si fostul ministru de Interne, Gavril Dejeu.

FRANTA. Procesul fiscal din Franta, pentru care a primit o pedeapsa de 18 luni de inchisoare, i se trage tot de la Mania si de la relatiile stranse dintre avocatii bancii si procurorul de caz, spune Muresan.

×
Subiecte în articol: observator mureşan