x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cazul RAFO - Administratorii VGB, in catuse

Cazul RAFO - Administratorii VGB, in catuse

16 Feb 2005   •   00:00

OBSERVATOR
Multimiliardarii Constantin Margarit, Octavian si Alexandru Iancu au fost retinuti de Parchetul General in dosarul RAFO. Oamenii de afaceri Constantin Margarit, Octavian si Alexandru Iancu au fost retinuti luni noaptea de procurorii Parchetului General in dosarul RAFO. Procurorii au cerut arestarea lor pentru un prejudiciu de peste 1.350 de miliarde de lei.
MIRUNA PASA

IN FAMILIE. Fratii Octavian (stanga) si Alexandru Iancu sunt primii retinuti in mega-dosarul RAFO Onesti
Cei trei au fost dusi ieri la Tribunalul Bucuresti cu propunere de arestare preventiva pentru 29 de zile. La ora inchiderii editiei, magistratii erau inca in deliberari cu privire la necesitatea incarcerarii lor preventive. Anchetatorii au decis sa ceara arestarea afaceristilor dupa ce au primit rezultatele unui control al Agentiei Nationale pentru Administratie Fiscala. Documentul vizeaza firma VGB Oil si modul in care au fost platite taxele catre stat in perioada 2000-2004, cand cei trei erau administratori ai acestei firme. Prejudiciul pentru care afaceristii ar putea sta in arest preventiv se ridica, potrivit controlului, la peste 1.350 de miliarde de lei. Astfel, peste 800 de miliarde reprezinta neplata impozitului pe profit, iar restul de 550 de miliarde de lei inseamna TVA obtinut ilegal.

TOP 300. In prezent, Octavian Iancu si Constantin Margarit detin in continuare cate 50 de procente din firma VGB si se numara printre cei mai bogati 300 de romani, iar Alexandru Iancu este presedintele Balcan Petroleum. Ei au fost invinuiti acum o luna pentru spalare de bani, inselaciune si evaziune fiscala, alaturi de alte 16 persoane. Potrivit procurorului general al Romaniei, Ilie Botos, toate persoanele suspecte de ilegalitati in legatura cu rafinaria din Onesti au fost atent monitorizare de Serviciul Roman de Informatii inainte de a fi puse sub invinuire. Printre oamenii de afaceri cercetati in megadosarul RAFO se gasesc si Ovidiu Tender, Corneliu Iacobov, reprezentantul firmei Dramiral Group, Mihai Iacob, si fostul presedinte al Bancii Romane de Scont, Teodor Nicolaescu. Ancheta vizeaza mai multe aspecte ce privesc rafinaria, de la modul in care a fost privatizata pana la relatiile comerciale pe care RAFO le-a avut cu diverse firme, printre care si VGB Oil. Pentru acoperirea prejudiciului, in luna ianuarie 2004, procurorii au dispus si sechestrarea averilor invinuitilor.

CINCI MANDATE IN LIPSA
Parchetul General a mai dispus in cursul zilei de luni retinerea altor cinci persoane implicate in dosarul RAFO Onesti. Acestia sunt cetatenii turci Basaran Kadri Maznar si Akaroglu Cuneyit Elenkalan Hazrettin, alaturi de Silviu Neacsu, Gheorghita Iancu si Marius Turica. Pentru toti cinci, anchetatorii au cerut instantei emiterea unor mandate de arestare in lipsa, pentru ca acestia s-au sustras urmaririi penale. Procurorii sustin ca au strans probe care demonstreaza existenta "unui grup infractional constituit pentru savarsirea de infractiuni economice, al carui scop era spalarea banilor".

×
Subiecte în articol: observator rafo