x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cazul Rafo - Iacobov, achitat

Cazul Rafo - Iacobov, achitat

de Miruna Pasa Petru    |    13 Mai 2008   •   00:00
Cazul Rafo - Iacobov, achitat

Megadosarul RAFO, cu un prejudiciu calculat de procurori la peste 200 de miliarde de lei vechi, un controversat om de afaceri inculpat, Corneliu Iacobov, şi un proces care a durat mai bine de doi ani şi jumătate. Toate aceste ingrediente au dus ieri la
o spectaculoasă... achitare.

Megadosarul RAFO, cu un prejudiciu calculat de procurori la peste 200 de miliarde de lei vechi, un controversat om de afaceri inculpat, Corneliu Iacobov, şi un proces care a durat mai bine de doi ani şi jumătate. Toate aceste ingrediente au dus ieri la
o spectaculoasă... achitare.

 

 

Tribunalul Bucureşti a dispus ieri, după deliberări care au durat mai bine de o lună, achitarea lui Corneliu Iacobov şi a partenerilor săi, Toader Găureanu, Liliana Luchian şi Marin Marin, în celebrul caz RAFO. Şi nu este vorba despre orice achitare. Instanţa a decis că faptele reţinute de procurori ca asociere în vederea comiterii de infracţiuni şi ca spălare de bani pur şi simplu nu au existat. Nici în cazul celei de-a treia infracţiuni, abuzul în serviciu contra intereselor persoanelor, soluţia nu este deloc favorabilă. Judecătorul a considerat că faptele descrise de anchetatori în rechizitoriu nu sînt prevăzute de legea penală. Inculpaţii au fost găsiţi astfel nevinovaţi de comiterea vreunei infracţiuni. Sentinţa de ieri nu este însă finală, ea putînd fi atacată cu apel în termen de 10 zile.

 

 

ACUZAŢIILE RATATE. Corneliu Iacobov şi ceilalţi trei inculpaţi au fost deferiţi justiţiei la finele anului 2005 pentru prejudicierea Rafo Oneşti cu 243 de miliarde de lei vechi. Potrivit anchetatorilor, în anul 2003, inculpaţii, în calitate de administratori (Iacobov şi Găureanu), respectiv, de directori (Marin Marin şi Luchian Liliana), ar fi pus la cale vînzarea ilegală a unor active din patrimoniul RAFO Oneşti la preţuri vădit mai mici decît valoarea lor reală. Procurorii au stabilit trei operaţiuni concertate de înstrăinare a societăţii Electrocarbon Slatina din patrimoniul RAFO către societatea Metal EuroEst şi “dirijarea” pierderilor acumulate către Rafinăria Dărmăneşti. Ancheta i-a adus lui Corneliu Iacobov şi cîteva zeci de zile de arest preventiv, măsură de care a scăpat însă în mai 2005.

 

 

Apoi a început procesul. Pe parcursul dezbaterilor, apărarea a reuşit să obţină o nouă expertiză, în urma căreia prejudiciul a scăzut pînă la suma de 224 miliarde de lei vechi. Dar gaura nu a dispărut. Ca urmare a achitării integrale de ieri, instanţa a lăsat însă nesoluţionată această problemă. Rămîne de văzut dacă paguba cauzată rafinăriei va mai fi acoperită vreodată de cineva. Iată cum într-o singură ţară, România, este posibil ca pentru un prejudiciu de peste 200 de miliarde de lei vechi să nu plătească nimeni cu libertatea, iar pentru neplata unei pensii de întreţinere de cîteva milioane de lei o femeie, Felicia Fierăscu, să fie condamnată la un an de închisoare.

×
Subiecte în articol: observator rafo iacobov