Implicarea in programe de voluntariat, lipsa antecedentelor penale si caracterizarile pozitive ale profesorilor sunt motivele pentru care judecatorul Tribunalului Bucuresti a decis ca nu se impune condamnarea lui Andrei Placinta la o pedeapsa cu executare pentru tentativa la omor si talharie.
Andrei Placinta, fiul senatoarei Sorina Placinta, a fost condamnat, in 14 martie, de Tribunalul Bucuresti la trei ani de inchisoare cu suspendare pentru tentativa la omor, talharie si ultraj contra bunelor moravuri, in cazul incidentului petrecut in 6 decembrie 2010.
Magistratul care a decis condamnarea lui Andrei Placinta la o pedeapsa cu suspendare arata in motivare ca faptele de talharie si ultraj in forma comisa de Andrei Placinta prezinta un grad mediu de pericol, in vreme ce fapta de tentativa la omor prezinta un grad ridicat de pericol concret pentru ca acesta a prevazut si urmarile actiunilor sale asupra victimei.
"La individualizarea pedepselor ce urmeaza a fi aplicate inculpatului instanta va avea in vedere dispozitiile art. 52 C.pen., precum si criteriile generale de individualizare prevazute de art. 72 C.pen. raportate la prezenta cauza, retinand urmatoarele: in ceea ce priveste infractiunea de talharie, Tribunalul retine ca desi aceasta infractiune are un grad ridicat de pericol social abstract, gradul de pericol social concret al infractiunii deduse judecatii este unul mediu, avand in vedere ca intentia de insusire fara drept a telefonului mobil al martorei .... a fost una supravenita; in ceea ce priveste tentativa la infractiunea de omor, Tribunalul retine un grad ridicat de pericol social abstract, dar si concret, intrucat inculpatul, desi a prevazut faptul ca prin efectuarea manevrelor violente pune in pericol viata victimei, a acceptat producerea unui astfel de rezultat; in ceea ce priveste infractiunea de ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea linistii publice, Tribunalul retine de asemenea un grad relativ ridicat de pericol social abstract si concret, faptele inculpatului tulburand ordinea si linistea publica; de asemenea, Tribunalul retine ca inculpatul a avut o atitudine nesincera in cursul procesului penal si ca a achitat cheltuielile determinate de spitalizarea victimei S.N. (Stan Niculae, n.r.)", noteaza judecatorul in documentul citat.
Pe de alta parte, judecatorul a retinut si "comportarea buna a inculpatului" inainte de savarsirea faptelor, respectiv lipsa antecedentelor penale, implicarea in diverse programe de voluntariat, detinerea unui loc de munca, participarea la diverse programe de formare profesionala si faptul ca "a fost caracterizat pozitiv de profesori".
Potrivit articolului 76 din Codul penal, pe care instanta l-a avut in vedere in acest caz, in cazul in care exista circumstante atenuante, "cand minimul special al pedepsei inchisorii este de 10 ani sau mai mare, pedeapsa se coboara sub minimul special, dar nu mai jos de trei ani".
Andrei Placinta a fost condamnat de instanta Tribunalului Bucuresti la trei ani de inchisoare pentru acuzatia de tentativa la omor calificat, la un an de inchisoare pentru talharie si la sase luni de inchisoare pentru ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea ordinii si linistii publice. Acesta ar urma sa execute pedeapsa cea mai grea, de trei ani de inchisoare, pedeapsa suspendata pe un termen de incercare de opt ani.
"Ia act ca persoanele vatamate Harabula Iulia Delia si Stan Niculae nu au participat in procesul penal in calitate de parti vatamate si nu s-au constituit parti civile. Respinge actiunea civila a partii civile Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti, constatand prejudiciul acoperit", se mai arata in decizia instantei.
Sentinta poate fi atacata cu recurs la Curtea de Apel Bucuresti.
Procurorii Parchetului Capitalei l-au acuzat pe Andrei Placinta ca, in seara zilei de 6 decembrie 2010, pe fondul unor neintelegeri cu Iulia Delia Harabula, a lovit-o si a deposedat-o de un telefon mobil, iar ulterior s-a urcat cu picioarele pe capota si plafonul autoturismului acesteia.
In momentul in care, in apararea tinerei au intervenit mai multe persoane, Andrei Razvan Placinta, aflandu-se la volanul autoturismului marca Renault Laguna, a intrat cu acesta pe trotuar cu intentia vadita de a-i lovi. In aceste imprejurari, in timp ce Niculae Stan incerca sa il opreasca, tinandu-se cu mainile de capota autoturismului, s-a dezechilibrat si a cazut.
"Acuzatul si-a continuat deplasarea si a surprins-o pe aceasta sub autoturism, dupa care, prin mai multe manevre succesive ale autoturismului in fata si in spate a trecut peste partea vatamata, provocandu-i mai multe leziuni traumatice ce au determinat internarea la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti si au necesitat pentru vindecare 40-45 de zile de ingrijiri medicale", potrivit procurorilor.
Andrei Razvan Placinta a fost arestat preventiv pentru 29 de zile in 8 decembrie 2010, in urma unei decizii a Tribunalului Bucuresti, fiind eliberat in 6 ianuarie 2011.