x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ceahlăul, păgubit de 33 de hectare

Ceahlăul, păgubit de 33 de hectare

de Adrian Mogos    |    16 Ian 2011   •   19:56
Ceahlăul, păgubit de 33 de hectare

146810-padure-ceahlaul.jpgO inginerie financiară pusă la cale de un primar din Neamţ şi un afacerist de renume din Bacău vor păgubi Ceahlăul de aproape 33 de hectare de pădure. Justiţia pune şi ea umărul prin termenele pe care le dă în procesul prin care se încearcă stoparea tăierii acestei păduri din vecinătatea Parcului Naţional Ceahlău.

În 2005, Consiliului Local Ceahlău, mânat de primarul Costică Şchiopu, a trecut pădurea de la Boiştea Rotundă din domeniul public în domeniul privat al comunei şi ulterior a aprobat garantarea unui împrumut de 130.000 de dolari cu pădurea. Banii au fost luaţi pe datorie de la firma Rustrans SRL a multimilionarului băcăuan Viorel Rusu şi cum nu au fost returnaţi la termen, Rusu a trimis un executor judecătoresc care a scos pădurea la licitaţie publică. Evident, licitaţia a fost adjudecată de Rustrans.

Lemnul de la Boiştea Rotundă a fost evaluat la 1.731.900 RON, dar a fost vândut la mai puţin de un sfert din preţ. După ce Poliţia Neamţ a demarat o anchetă, 25 de persoane au ajuns să fie cercetate pentru înşelăciune şi abuz în serviciu. Mai mult, Curtea de Conturi Neamţ a sesizat faptul că garantarea împrumutului este nelegală şi a reclamat cazul la DNA Bacău. După ce şi-a adjudecat pădurea, Rustrans a cerut autorizaţie de exploatare a aproape 6.000 de metri cubi de lemn, dar a primit numai pentru 1.000. Şi astfel drujbele Rustrans au intrat în pădurea seculară. Au fost aleşi pe sprânceană arbori valoroşi de peste 100 de ani care au căzut pe rând.

În octombrie 2009, Tribunalul Neamţ a anulat în urma unui proces hotărârea Consiliului Local, dar patronul Rustrans a făcut recurs. Curtea de Apel Bacău a decis că nu Secţia de Contencios Administrativ a Tribunalului Neamţ trebuia să judece cauza, ci Secţia Comercială. Astfel că dosarul s-a întors la prima instanţă şi tot procesul va trebui reluat. Ca să prevină o posibilă hotărâre defavorabilă, aşa cum s-a întâmplat prima oară, Viorel Rusu a cerut Curţii Supreme strămutarea cazului care a decis ca Tribunalul Prahova să judece speţa. 

Motivele pentru care patronul Rustrans, Viorel Rusu, a cerut şi obţinut pe 16 decembrie 2010, strămutarea sunt: o organizaţie nonguvernamentală de mediu care a cerut în instanţă anularea hotărârii de consiliu este cunoscută în zonă pentru activitatea sa mediatică care are drept scop declarat protejarea mediului; pozând în apărător al mediului, asociaţia a căpătat notorietate în judeţul Neamţ, astfel încât orice demers este perceput ca având drept scop împiedicarea sau oprirea unor activităţi ilegale care ar avea efecte negative asupra mediului; magistraţii nu vor avea curajul să se opună organizaţiei care îi va acuza că fac parte din sistemul mafiot care are ca scop defrişarea Ceahlăului. 

Pentru că primul termen la Tribunalul Prahova este pe 19 septembrie 2011, cu toate că dosarul a fost înregistrat la sfârşitul lui decembrie 2010. Până atunci, pădurea de la Boiştea Rotundă va fi dispărut şi asta pentru că localnicii care încă mai speră ca dezastrul forestier să nu aibă loc, l-a văzut în primele zile din ianuarie 2011 pe Alexandru Ungureanu, inginerul de la Ocolul Silvic şi ajutoarele lui cum marcau de zor arborii care urmau să fie tăiaţi.

Două zile au umblat prin codri cu ciocanul de marcat, după ce în noiembrie au mai pus ochii pe 270 de arbori care sunt, din fericire, încă în picioare. Consilierul local din Ceahlău, Pantelimon Lăcătuşu, a trimis pe 10 ianuarie 2011, inginerului-şef al Ocolului Silvic Ceahlău o adresă prin care cerea întreruperea demersurilor pentru exploatarea acestei zone până la finalizarea procesului. Viorel Rusu, patronul Rustrans, a fost finanţator de seamă al PSD Bacău pe vremea lui Viorel Hrebenciuc, după care şi-a reorientat banii către PDL Bacău. La restaurantul lui Rusu au sărbătorit, dansând manele, pedeliştii băcăuani câştigarea alegerilor.

sursă material video: www.criticati.ro

×
Subiecte în articol: observator