x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ceai cald pentru angajaţi

Ceai cald pentru angajaţi

de Diana Scarlat    |    22 Ian 2010   •   00:00

Angajatorii sunt obligaţi să ofere ceai cald angajaţilor care lucrează în condiţii meteo nefavorabile. De asemena, salariaţii au dreptul la pauze mai lungi şi mai dese, şefii fiind obligaţi să le asigure condiţii pentru refacerea capacităţii de termoreglare. Cei care nu respectă aceste prevederi legale sunt amendaţi cu până la 2.500 de lei.



Inspecţia Muncii arată că angajatorii sunt obligaţi să ia o serie de măsuri minimale pentru menţinerea stării de sănătate a salariaţilor care lucrează în aer liber, având în vedere temperaturile scăzute din ultimele zile şi prognoza meteo. Meteorologii au emis o atenţionare cod galben de ger, valabilă de vineri seară până miercuri dimineaţă, în aproape toate judeţele, cu excepţia vestului ţării, fiind prognozate temperaturi minime în timpul nopţii de până la ­25 de grade.

CONDIŢII DE GER. Fiecare angajat trebuie să primească între jumătate de litru şi un litru de ceai fierbinte pe schimb şi echipament individual de protecţie, iar pentru refacerea capacităţii de termoreglare trebuie asigurate spaţii fixe sau mobile în care salariaţii să stea în pauze. Angajatorii care nu pot asigura aceste condiţii trebuie să ia, de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor ori cu reprezentanţii salariaţilor, măsurile dispuse în Ordonanţa de Urgenţă nr. 99/2000, care se referă la reducerea programului de lucru, întreruperea colectivă a lucrului cu asigurarea continuităţii activităţii în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă potrivit prevederilor legale. În caz de îmbolnăvire, angajatorii sunt obligaţi să acorde salariaţilor primul ajutor şi să îi transporte la cea mai apropiată unitate sanitară.

Pentru persoanele cu afecţiuni, care au contraindicaţii privind munca la temperaturi extreme, angajatorii trebuie să asigure trecerea, după posibilităţi, în alte locuri de muncă sau reducerea programului. Potrivit Ordonanţei de Urgenţă 99/2000, temperaturi extreme scăzute sunt cele de sub ­20 de grade Celsius sau cele care, corelate cu condiţii de vânt intens, pot fi echivalate cu acest nivel. Inspecţia Muncii menţionează că va efectua controale la angajatori, urmărind modul în care se respectă prevederile ordonanţei şi va asigura preluarea şi soluţionarea promptă a oricărei sesizări pe această temă.

×
Subiecte în articol: observator