x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cetăţenii vor 6% din PIB pentru sănătate!

Cetăţenii vor 6% din PIB pentru sănătate!

27 Oct 2009   •   00:00

Comitetul de iniţiativă cetăţenească a strâns peste 200.000 de semnături din partea cetăţenilor pentru creşterea fondurilor alocate sănătăţii. Astfel, Comitetul de iniţiativă cetăţenească a depus în Parlamentul României iniţiativa legislativă de creştere a finanţării sistemului de sănătate.



"Cerem adoptarea unei legi care să crească bugetul alocat sănătăţii de la sub 4%, cât este în prezent, până la minimum 6% din PIB", precizează dr Dorin Gabor, vicepreşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei. Acesta a completat că sănătatea este mult subfinanţată, iar acest lucru are repercusiuni grave asupra personalului medical şi a pacienţilor deopotrivă. În condiţiile în care sănătatea primeşte 4% din PIB, majoritatea măsurilor care se iau în prezent au ca efect supravieţuirea de la o zi la alta.

Totodată, dr Dorin Gabor a atras atenţia că în ultimele două luni s-a înregistrat o scădere cu 10%-15% a numărului de internări. Nu pentru că românii ar fi mai sănătoşi, ci pentru costurile din ce în ce mai ridicate.

Tocmai de aceea, dr Rodica Tănăsescu, preşedintele Societăţii Naţionale de Medicină de Familie, speră ca problema să fie rezolvată de clasa politică.

×
Subiecte în articol: observator