x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cheltuirea banilor publici, la „terapie intensivă”

Cheltuirea banilor publici, la „terapie intensivă”

29 Mai 2016   •   22:10
Cheltuirea banilor publici, la „terapie intensivă”
Sursa foto: Adrian Manolache

O divizie specială care va verifica eficienţa cu care sunt folosiţi banii publici în sistemul bugetar va fi constituită la nivelul Ministerului Finanţelor, urmând ca luna viitoare să fie făcută publică o primă analiză. Ministrul Finanţelor, Anca Dragu, spune că măsura este mai mult decât un audit, numind-o un program de „terapie intensivă”, mai ales în contextul în care astfel de analize erau, până acum, inexistente. Controalele se vor concentra, în special, în sistemul sanitar.

Ministrul Anca Dragu spune că ceea ce a constatat, de la venirea pe post, este că analiza eficienţei cheltuirii banilor publici este, practic, inexistentă în România. „La jumătatea anului vom avea la Ministerul Finanţelor o analiză a eficienţei cheltuirii ba-nilor publici, iar această analiză va cuprinde şi un program de la Ministerul Sănă-tăţii. Cred că va fi mai mult un program de terapie intensivă. Ceea ce am constatat odată cu preluarea mandatului a fost lipsa analizei eficienţei folosirii banului public. Această analiză nu se face în România”, a spus minis-trul Finanţelor. Analiza modului în care sunt cheltuiţi banii publici va fi realizată de o unitate din Ministerul Finanţelor. În prezent, au început procedurile de recrutare a persona-lului. Potrivit ministrului, primele rapoarte ar trebui să fie disponibile undeva în luna iulie. Anca Dragu a adăugat că regula preţului celui mai mic în cadrul licitaţiilor publice va fi eliminată în noul pachet privind achiziţiile publice. „Este o regulă importantă, care aduce în discuţie şi calitatea, pentru că am constatat în practică de multe ori că nu cel mai ieftin produs este cel care ne trebuie, şi atunci autorităţile contractante au fost puse de multe ori în această situaţie de a fi nevoite să lucreze cu produse care nu satisfac nevoile de calitate, dar pe care trebuia să le achiziţioneze din acest conside-rent”, a spus ministrul. Măsurile vin în contextul scandalului Hexi Pharma, pentru care Anca Dragu spune că se va crea un comitet inter-ministerial. „Am avut discuţii care au vizat măsurile imediate şi nu numai pe care Guvernul să le aibă în vedere. Aici mă refer la crearea unui grup interministerial care să analizeze această situaţie şi la noi reguli care trebuie să fie adoptate şi implementate cu privire la eficienţa folosirii acestor substanţe”, a spus Anca Dragu, adăugând că nu ştie dacă situaţia dezinfectanţilor diluaţi poate constitui o ameninţare la siguranţa naţională. „Au mai fost momente fierbinţi în Sănă-tate, au mai fost crize. Mi-e greu să definesc acum ca fiind o situaţie de siguranţă naţională, dar cu siguranţă este o situaţie care cere o reacţie coerentă şi fermă din partea autorităţilor statului şi acesta se va întâmpla la nivelul Guvernului", a afirmat Anca Dragu.

Legat de cazul Hexi Pharma, ministrul Finanţelor spune că în prezent se derulează o investigaţie a ANAF, în colaborare cu alte instituţii ale statului, pentru a se stabili dacă firma farmaceutică a făcut evaziune fiscală.

×