George Brăiloiu, care a achiziţionat aseară întregul lot de manuscrise şi documente ale lui Emil Cioran pentru a le dona statului român, este un negustor cu aer curat.
El deţine în totalitate compania KDF Energy, care este lider pe piaţa românească a tranzacţiilor cu certificate de emisii de carbon. Compania a fost înfiinţată în 2002 şI are filiale în Bulgaria, Grecia şi Lituania, potrivit Mediafax.
Brăiloiu are 41 de ani şI s-a născut în 1970 în Roşia de Jiu, judeţul Gorj. Cariera este exploatată de Societatea Naţională a Lignitului Oltenia (SNLO) iar în noiembrie 2010 în respectiva localitate s-au realizat filmările la filmul “Ghost Rider 2”, avându-l ca protagonist pe actorul Nicolas Cage.
În 1997 a făcut prima tranzacţie de bursă iar în 2003 a plecat în Turkmenistan ca şI consultant la Turkmengaz, a doua companie a lumii din domeniul gazelor, după Gazprom. A revenit în România în 2007 şI a început să cumpere şI să vândă certificate de emisii din 2008.
Afacerea sa a crescut ca Făt-Frumos, într-un an cât alţii în 7. Potrivit ultimelor date de la Ministerul Finanţelor, KDF Energy a avut în 2009 un profit de 4,65 milioane de lei la venituri de 431 milioane de lei, peste 100 de milioane de euro. Cu un an înainte făcuse realizase o pierdere de 311 mii de lei la venituri de doar 4 milioane de lei.
Un certificatele de emisie este un document echivalente cu permisiunea de a emite o tonă de dioxid de carbon în atmosferă.
Agenţia Mediafax o cita aseară pe Mireille Rădoi, directorul Bibliotecii Centrale Universitară (BCU), care spunea că un român care a licitat prin telefon a achiziţionat tot lotul de 123 de obiecte ale lui Cioran. BCU licitase împreună cu TVR, dar nu au apucat să cumpere nimic. Brăiloiu le-a achiziţionat cu 405.000 euro după ce preţul de pornire a fost 100.000 de euro.
“Le voi dona statului”, a declarat George Brăiloiu, joi seară la ProTv, adăugând: “Mi s-a părut normal să cumpăr tot. Nu am avut o motivaţie specială”.
Donaţia va fi făcută în câteva luni, după rezolvarea problemelor juridice împreună cu reprezentanţii Academiei Române şi cu cei ai Bibliotecii Central Universitare. Brăiloiu a licitat din ţară, dar a avut şi brokeri la Paris. El a precizat că este un admirator al lui Emil Cioran şi consideră că manuscrisele trebuie să se întoarcă în ţără şi să facă parte din patrimoniul naţional.