x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ciolacu anunță măsurile care afectează toți românii: Taxăm suplimentar profitul băncilor. Reducem masiv funcțiile de conducere din aparatul bugetar. Creștem salariul minim

Ciolacu anunță măsurile care afectează toți românii: Taxăm suplimentar profitul băncilor. Reducem masiv funcțiile de conducere din aparatul bugetar. Creștem salariul minim

de Redacția Jurnalul    |    20 Sep 2023   •   20:50
Ciolacu anunță măsurile care afectează toți românii: Taxăm suplimentar profitul băncilor. Reducem masiv funcțiile de conducere din aparatul bugetar. Creștem salariul minim
Sursa foto: Hepta

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că s-au încheiat miercuri consultările pe tema ordonanței privind măsurile fiscal bugetare. „Vrem să stimulăm munca cinstită și să descurajăm portițele de optimizare fiscală și evaziune”, a spus Ciolacu.

Proiectul de ordonanță este prezentat în primă lectură în ședința de Guvern de miercuri. Potrivit premierului, acest proiect propune reașezarea sistemului fiscal pe baze echitabile: „Vrem să stimulăm munca cinstită și să descurajăm portițele de optimizare fiscală și evaziune.

Marcel Ciolacu susține că reducerea cheltuielilor statului este principiul de bază de la care s-a plecat. „Nu poți să ceri doar sectorului privat să facă eforturi, trebuie ca și statul să dea un exemplu. Astfel, reducem masiv funcțiile de conducere din aparatul bugetar. Tăiem posturi vacante, comasăm și descentralizăm instituții ca să reducem birocrația și limităm cheltuielile statului, inclusiv prin plafonarea sporurilor. Cu salariu la stat de 8 mii de lei nu poți cere și vouchere de vacanță, plus îndemnizație de hrană! Cei cu salarii mai mici vor primi în continuare vouchere, chiar le creștem valoarea, dar e total incorect să le dăm și super-bugetarilor! În plus, nu mai poți fi șef la o companie de stat, cu zeci de consilieri, secretare și bonusuri uriașe dacă n-ai performanță”, a spus premierul.

Acesta a anunțat și măsurile care vizează reducerea fraudei și evaziunii fiscale.

„Creștem masiv amenzile și trecem pe scară largă la confiscarea bunurilor din evaziune. Introducem un instrument nou, numit E-sigiliu ca să vedem trasabilitatea mărfurilor și impozităm cu 70% sumele nejustificate de persoanele fizice”, a adăugat Ciolacu.

Acesta susține că a „ținut mult la supraimpozitarea luxului, a viciilor și mai ales a profiturilor excesive”. El spune că cei care au proprietăți scumpe, de peste 500 de mii de euro sau mașini scumpe, este normal să plătească mai mult.

De asemenea, alcoolul, tutunul, băuturile cu zahăr și, ulterior, jocurile de noroc trebuie taxate mai mult, spune premierul.

„Taxăm suplimentar profitul băncilor și, mai ales, venim cu o nouă filozofie în cazul companiilor mari, care vor plăti un impozit de minim 1% din cifra de afaceri. Este o măsură de echitate, pe care o propun de doi ani, de când eram în Opoziție, ca marile companii să plătească măcar la nivelul minim al unei companii românești. Avem însă grijă ca investițiile acestor mari firme, sume importante, să fie protejate, fiind eliminate din calculul acestui impozit. Mai mult, asigurăm echitatea fiscală între contribuabili prin eliminarea graduală a excepțiilor și privilegiilor fiscale. Aceste facilități fiscale sunt estimate la 75 miliarde lei, aproape 5% din PIB. Nu mai putem continua cu acest sistem de paradis fiscal”, a mai spus șeful Guvernului.

El a anunțat și creșterea salariului minim pe economie cu 10% la cel general, de la 3.000 la 3.300 lei, și cu 12,5% în Construcții, de la 4.000 lei la 4.500 lei.

„În fine, nu mărim cota generală de TVA de 19% și păstrăm cota redusă de 5% la lemne, energie termică, cărți, manuale și evenimente culturale, respectiv cota de 9% la alimente și medicamente”, a mai spus premierul la începutul ședinței de Guvern.

×