x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cioloş: Nu există cetăţeni români printre victime, nici la aeroport şi nici în staţia de metrou

Cioloş: Nu există cetăţeni români printre victime, nici la aeroport şi nici în staţia de metrou

22 Mar 2016   •   12:50
Cioloş: Nu există cetăţeni români printre victime, nici la aeroport şi nici în staţia de metrou

Autorităţile de la Bucureşti au luat toate măsurile pentru asigurarea protecţiei cetăţenilor români care trăiesc în Belgia, a declarat marţi premierul Dacian Cioloş, care a precizat că a discutat cu şeful SRI şi cu ministrul de Interne primind asigurări că nu există, din informaţiile avute până în prezent, "riscuri pentru România".

"Daţi-mi voie să-mi exprim întreaga compasiune şi condoleanţe pentru victimele atentatelor de la Bruxelles de astăzi de dimineaţă şi să transmit toată susţinerea din partea Guvernului României pentru autorităţile belgiene prin greaua încercare prin care trec. (...) Mobilizarea noastră pentru lupta împotriva terorismului prin orice mijloace trebuie să rămână la un nivel cât mai înalt. (...) Autorităţile române au luat toate măsurile pentru a se asigura protecţia cetăţenilor români care trăiesc în Belgia", a afirmat Cioloş, prezent la lansarea unui studiu.

Premierul a precizat că marţi dimineaţă a purtat o discuţie cu ambasadorul României la Bruxelles, Ştefan Tinca.

"Misiunile diplomatice ale României, atât ambasada, cât şi reprezentanţa permanentă, sunt mobilizate să dea ajutor cetăţenilor români care au nevoie. M-am asigurat că nu există victime cetăţeni români, nici la aeroport şi nici răniţi în staţia de metrou. Cetăţenii români care erau în misiune la Bruxelles în diferite vizite de lucru la Comisia Europeană sunt, în momentul de faţă, la reprezentanţa permanentă, am avut o discuţie cu cei de acolo, deci sunt în siguranţă", a explicat Cioloş.

Prim-ministrul a adăugat că MAE a mobilizat la Ambasada României la Bruxelles o celulă de criză, fiind puse la dispoziţie şi numere de telefon la care pot apela rudele cetăţenilor români care locuiesc în Belgia sau oricine are nevoie de informaţii.

"Avem o echipă la aeroportul din Amsterdam unde a fost deviată cursa TAROM de dimineaţă, care a aterizat deja, avem echipă consulară care să ajute şi să dirijeze pasagerii care au sosit pentru Bruxelles, dar au aterizat la Amsterdam", a precizat Cioloş.

El a completat că a primit o serie de informaţii de la MAI, prin ataşaţii români de Interne de la Bruxelles, care au fost marţi dimineaţă la aeroportul Zaventem.

"Din informaţiile pe care le avem, cursa TAROM îşi luase deja zborul înainte de producerea atentatelor, deci nu ar trebui să fie afectaţi călători români, pasageri care erau în aeroport pentru a se întoarce acasă", a spus Cioloş.

Premierul a informat că a discutat şi cu şeful SRI şi cu ministrul de Interne şi a primit asigurări că "în România lucrurile sunt sub control şi nu există, din informaţiile pe care le avem până acum, riscuri pentru România".

"În schimb, am cerut domnului Tobă şi ambasadorului Tinca să transmită Guvernului Belgiei disponibilitatea pentru a-i sprijini în cazul în care au nevoie. Am avut în acest sens o discuţie şi cu domnul preşedinte Iohannis şi împreună am decis nu doar să ne asigurăm că acordăm un sprijin direct românilor care locuiesc acolo în caz de nevoie, dar vrem să sprijinim şi autorităţile belgiene în cazul în care vor considera că este nevoie. Deci, vreau să vă asigur că facem toate demersurile necesare pentru a ne asigura de protecţia cetăţenilor români, exprimându-ne totodată solidaritatea la nivel european cu Guvernul Belgiei, cu cetăţenii Belgiei şi încă o dată compasiunea pentru victimele şi pentru familiile acestora", a declarat Cioloş.

Sursa: Agerpres

×
Subiecte în articol: dacian ciolos belgia bruxelles SRI bruxelles