x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cluj - Suveniruri revizioniste de vanzare

Cluj - Suveniruri revizioniste de vanzare

de Elena Stanciu    |    19 Noi 2005   •   00:00
Cluj - Suveniruri revizioniste de vanzare

Chioscurile cu suveniruri din unele localitati clujene sunt ticsite cu obiecte, cum ar fi ceasurile mari din lemn, pe care este incrustat numele de Romania, dar au desenate pe ele harta Ungariei Mari.

Chioscurile cu suveniruri, plasate in unele localitati clujene, sunt ticsite cu obiecte cum ar fi ceasurile mari din lemn, pe care este incrustat numele de Romania, dar au desenate pe ele harta Ungariei Mari.

Vanzatorii din comunele Capus, Izvorul Crisurilor sau Negreni marturisesc ca obiectele se vand foarte bine si sunt cumparate mai cu seama de turistii unguri. In afara de acestea, tot ca suveniruri, se mai vand si "papirusuri" cu poezii in ungureste, in care se povesteste despre trupul ciopartit al Ungariei Mari si despre nedreptatea facuta maghiarilor dupa Tratatul de la Trianon din 1920. Alte obiecte au desenate in fundal chipul lui Vlad Tepes sau al lui Vass Albert, acesta din urma fiind declarat criminal de razboi de statul roman in 1946, pentru ca a instigat la uciderea unor romani din satele Sucutard si Muresenii de Campie, imediat dupa ocuparea Ardealului de Nord de catre horthysti.

CERCETARE. Avand in vedere ca afisarea simbolurilor revizioniste ar putea intra sub incidenta legii, politistii clujeni s-au autosesizat, dupa ce au fost luati la intrebari de ziaristi si s-au pus pe cercetat comertul de suveniruri din localitatile amintite. Potrivit sefului Serviciului de Ordine Publica din cadrul IPJ Cluj, comisarul-sef Aurel Barlutiu, nimeni nu a facut nici o sesizare pana ieri, dar se va lua legatura cu sefii de post din comunele respective pentru ca situatia sa fie cercetata. Comisarul a mai declarat ca, daca se va descoperi ca au fost incalcate prevederile legale, care interzic actiunile si simbolurile cu caracter fascist, rasist sau xenofob si propaganda nationalist-sovina si promovarea cultului persoanelor vinovate de savarsirea unor infractiuni contra pacii si umanitatii, se vor lua masurile necesare.

×
Subiecte în articol: observator