x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator CNA solicită ANAF să explice descinderea făcută la Antene

CNA solicită ANAF să explice descinderea făcută la Antene

18 Feb 2016   •   22:16
CNA solicită ANAF să explice descinderea făcută la Antene
Sursa foto: Victor Stroe

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a solicitat ANAF o întâlnire de informare reciprocă în care să fie discutate ordinul de evacuare a televiziunilor din grupul Intact şi pericolul ca acestea să îşi piardă posibilitatea de a emite. În caz s-a autosesizat şi Avocatul Poporului.

CNA s-a arătat preocupat de implicaţiile evacuării televiziunilor, dat fiind că această acţiune poate duce la întreruperea emisiilor unor posturi care au licenţă. „Consiliul dorește să își exprime preocuparea în legătură cu riscul unei întreruperi a emisiei posturilor aparţinând acestor societăţi, cu posibile consecinţe asupra licenţelor audiovizuale deţinute în prezent. În aceste condiţii, vă propunem o întâlnire pentru informare reciprocă privind situaţia de fapt și posibilele ei implicaţii”, se arată în scrisoarea pe care CNA a trimis-o Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală. În mesajul CNA către ANAF, instituţia amintește mai multe articole din Legea audiovizualului care ar putea fi încălcate de acţiunea de evacuare. Astfel, articolul 8.1 arată că: „Autorităţile publice abili-tate asigură la cerere: protecţia jurnaliștilor în cazul în care aceștia sunt supuși unor presiuni sau ameninţări de natură să împiedice ori să restrângă în mod efectiv libera exercitare a profesiei lor; protecţia sediilor și a localurilor radiodifuzorilor, în cazul în care acestea sunt supuse unor ameninţări de natură să împiedice sau să afecteze libera desfășurare a activităţii lor”. La alineatul doi se mai arată că: „Protecţia jurnaliștilor și a sediilor sau a localurilor radio-difuzorilor nu trebuie să devină pretext pentru a împiedica sau a restrânge libera exercitare a profesiunii ori activităţii acestora”.
În ce condiții se poate retrage licenţa
CNA precizează că o evacuare care pune în pericol posibilitatea de emisie a unei televiziuni poate genera pierderea licenţei de transmisie a acesteia. „Licenţa audiovizuală analogică se retrage de Consiliu dacă titularul încetează să difuzeze serviciul de programe pentru care i s-a acordat licenţa audiovizuală mai mult de 90 de zile pentru motive de natură tehnică și mai mult de 96 de ore pentru orice alte motive imputabile titularului”, se arată în mesajul CNA. Întâlnirea solicitată de CNA cu ANAF vine după ce repre-zentanţii SC Antena TV Group și-au prezentat argumentele în faţa Consiliului.

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu în cazul notificării de evacuare adresată Antena Group de către ANAF. Instituţia vrea să se verifice o posibilă încălcare a unor articole din Constituţie privind libertatea de exprimare şi dreptul la informaţie. Astfel, „sesizarea din oficiu vizează posibila încălcare a art. 30 şi art. 31 din Constituţia României, privind libertatea de exprimare şi dreptul la informaţie”, precizează Avocatul Poporului, care va purta discuţii cu părţile implicate
 

×