x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator COD GALBEN de inundaţii în 12 bazine hidrografice, până vineri la ora 18:00. Vezi zonele afectate

COD GALBEN de inundaţii în 12 bazine hidrografice, până vineri la ora 18:00. Vezi zonele afectate

27 Iun 2013   •   15:50
COD GALBEN de inundaţii în 12 bazine hidrografice, până vineri la ora 18:00. Vezi zonele afectate

Hidrologii au emis, joi după-amiază, o nouă atenţionare de inundaţii, valabilă până vineri la orele 18:00, în 11 bazine hidrografice şi afluenţii Oltului superior şi mijlociu.

Potrivit prognozei hidrologice, se instituie Cod Galben privind depăşirea Cotelor de atenţie, începând din data de 27 iunie 2013, ora 15:00, pe afluenţii Oltului mijlociu din judeţele Sibiu şi Vâlcea, respectiv de la ora 20:00 pe râurile din bazinul Jijiei (judeţele Botoşani şi Iaşi).

De asemenea, având în vedere situaţia hidrometeorologică actuală şi prognoza meteorologică pentru următoarele 24 de ore, este menţinută atenţionarea Cod Galben de inundaţii pe râurile mici din bazinele hidrografice: Suceava, Moldova, Bistriţa, Trotuş (judeţele Suceava, Neamţ, Bacău şi Harghita) şi pe afluenţii Oltului superior din judeţele Harghita, Covasna şi Braşov, pe râurile mici din bazinele superioare şi mijlocii ale Argeşului, Ialomiţei (judeţele Argeş, Dâmboviţa şi Prahova), Buzăului (judeţele Covasna şi Buzău), Putnei, Rm. Sărat (judeţele Vrancea şi Buzău), din bazinul superior al Bârladului şi pe afluenţii săi din judeţele Iaşi, Vaslui şi Galaţi.

Fenomenele hidrologice periculoase vizate (scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, creşteri rapide de debite şi niveluri pe unele râuri mici, cu posibile efecte de inundaţii locale) se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare pe afluenţii de grad inferior ai râurilor marcate pe harta disponibilă pe site-urile Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor şi Administraţiei Naţionale 'Apele Române', şi pe cursurile de apă necadastrate.

Totodată, din cauza gradului de instabilitate accentuat, cu precipitaţii sub formă de aversă şi caracter torenţial, fenomenele se pot produce izolat şi în alte bazine hidrografice mici din zonele de deal şi munte din jumătatea de nord a ţării.

×