x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cod galben - Soare astăzi, furtuni măine

Cod galben - Soare astăzi, furtuni măine

de Georgeta Licsandru    |    Anca Ardeleanu    |    25 Aug 2007   •   00:00

ANM a emis ieri o nouă aten-ţionare cod galben, valabilă pănă duminică seara la ora 21:00. Astfel, vremea se va menţine caniculară astăzi la orele după-amiezii, cănd temperatura va ajunge la 35-38 de grade in jumătatea sudică a Olteniei şi a Moldovei, cea mai mare parte a Munteniei şi in vestul Dobrogei.

ANM a emis ieri o nouă aten-ţionare cod galben, valabilă pănă duminică seara la ora 21:00. Astfel, vremea se va menţine caniculară astăzi la orele după-amiezii, cănd temperatura va ajunge la 35-38 de grade in jumătatea sudică a Olteniei şi a Moldovei, cea mai mare parte a Munteniei şi in vestul Dobrogei.

Totodată, incepănd din această noapte, dar şi in cursul zilei de măine, instabilitatea atmosferică se va accentua treptat in cea mai mare parte a ţării. Vor avea loc intensificări ale văntului ce vor lua şi aspect de vijelie, frecvente descărcări electrice şi averse care pot fi şi torenţiale. Cantităţile de apă vor depăşi local 25 l/mp, iar izolat 40-50 l/mp, la inceput in Carpaţii Orientali şi in Moldova, apoi cu precădere in Dobrogea şi Muntenia, precum şi in zona Carpaţilor Meridionali. Conform ANM, succesiunea bruscă a acestor fenomene se datorează unui cămp de presiune ridicat existent in Romănia, care aduce din vest sisteme noroase. Mercurul termometrelor nu va depăşi la inceputul săptămănii viitoare 31 de grade, valori normale pentru sfărşitul lunii august.


BILANŢUL CANICULEI. După primele două zile de caniculă, Ministerul Sănătăţii a prezentat un bilanţ. Astfel, la telefonul verde deschis la minister (0800 800 187) au apelat 44 de persoane care au solicitat recomandări cu privire la caniculă. La 22 august, la ambulanţă au fost inregistrate 5.599 de apeluri şi 252 de persoane căzute in stradă. Numărul solicitărilor a fost apropiat şi la 23 august -  5.659 de apeluri la salvare şi 272 de persoane căzute in stradă.

 Comentariul specialistului

Masa de aer mai rece o va inlocui pe cea de aer tropical preexistent instabilizănd masa de aer pe coloană. Vor fi intensificări de vănt care pot lua aspect de vijelie, ploi cu caracter de aversă, iar izolat sunt posibile cantităţi mai insemnate. Avansul sistemelor noroase incepănd din regiunile vestice spre cele estice se va face rapid, de aceea in 48 de ore va fi afectată toată ţara. Regimul termic va fi in scădere de la o zi la alta: dacă astăzi vor mai fi maxime ridicate ce vor depăşi 35 de grade in jumătatea de sud a Olteniei şi a Moldovei, in Muntenia şi vestul Dobrogei, la sfărşitul intervalului de prognoză, se aşteaptă valori termice ce se vor incadra la scara intregii tări intre 23 şi 31 de grade. (meteorolog Doina Mărăşoiu)

Pe litoral

Azi (sămbătă): Vremea va fi călduroasă. Văntul va sufla slab, pănă la

moderat. Maxime: 31... 33°C, iar minime: 22... 24°C. Temperatura apei mării va fi in jur de 25°C.

Măine (duminică): Vremea va deveni instabilă. Cerul se va innora treptat

şi vor fi averse, descărcări electrice şi intensificări ale văntului. Maxime: 28... 31°C, iar minime: 20... 22°C. Temperaturaapei mării va fi in jur de 24°C.

Poimăine (luni): Vremea va continua să se răcească uşor. Cerul va fi temporar noros, favorabil ploii. Văntul va fi moderat. Maxime: 26... 29°C, iar minime: 18...20°C. Temperatura apei mării va fi de 23... 24°C.

La munte

Azi (sămbătă): Vremea va deveni instabilă. Innorările se vor accentua incepănd cu masivele din nordul şi nord-vestul ţării şi vor fi averse. Cantităţile de apă vor depăşi local 25 l/mp, iar izolat in Orientali 40...50 l/mp. Va fi grindină.

Măine (duminică): Vremea se va răci. Cerul va fi noros şi pe arii extinse in Meridionali şi Orientali vor fi averse.

Poimăine (luni): Cerul va fi noros şi după-amiaza pe arii restrănse vor fi averse, posibil insoţite şi de descărcări electrice.

×
Subiecte în articol: observator