x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Codruţ Şereş şi Zsolt Nagy, deferiţi justiţiei în dosarul privatizărilor strategice

Codruţ Şereş şi Zsolt Nagy, deferiţi justiţiei în dosarul privatizărilor strategice

de Veronica Micu    |    30 Mar 2009   •   00:00
Codruţ Şereş şi Zsolt Nagy, deferiţi justiţiei în dosarul privatizărilor strategice

Foştii miniştri Szolt Nagy si Codruţ Sereş au fost trimişi în judecată astăzi de procurorii DIICOT sub acuzaţia de trădare prin transmitere de secrete, informează Mediafax. Alături de ei, alte patru persoane implicate în dosarul privatizărilor strategice, printre care şi consultantul bulgar Stamen Stantchev, acuzat de spionaj, au fost trimise în judecată.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi trimiterea în judecată a lui Ioan Codruţ Şereş, fost ministru al Economiei şi Comerţului, Zsolt Nagy, fost ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei, Gabor Kerekeş, Mircea Călin Flore, senior director CSFB Europe Ltd. Londra, cetăţean româno-englez, Michal Susak, cetăţean ceh şi Mustafa Oral, cetăţean turc.
Potrivit procurorilor DIICOT, în perioada 30 mai 2005 - 21 noiembrie 2006, aceştia au constituit sau aderat la un grup infracţional organizat cu caracter transnaţional, din care au făcut parte şi Vadim Benyatov, Stamen Stanchev, Dorinel Mihai Mucea şi Mihai Radu Donciu, în scopul comiterii unor infracţiuni grave, pentru a obţine direct sau indirect un beneficiu financiar sau alt beneficiu material. Codruţ Şereş este acuzat şi de trădare prin transmiterea de secrete, iar pentru Michal Susak şi Mireca Călin Flore s-a reţinut şi comiterea infracţiunii de complicitate la spionaj. Concret, în sarcina celor şase inculpaţi s-au reţinut comiterea de activităţi ilicite cu caracter penal derulate în legătură cu privatizarea S.C. Electrica Muntenia Sud, vânzarea unui pachet de 8% din acţiunile Petrom, procese de privatizare/restructurare a S.C. Romaero S.A. Bucureşti şi S.C. Avioane S.A. Craiova, aflate în portofoliul MEC - OPSPI, consultanţă în vederea privatizării S.N. Radiocomunicaţii, adjudecarea licitaţiei pentru asigurarea consultanţei în vederea restructurării şi privatizării C.N. Poşta Română din portofoliul MCTI, selectarea prin licitaţie a consultantului internaţional pentru listarea la bursă a pachetului de 46% din acţiunile deţinute de statul român la S.C. Romtelecom S.A. din portofoliul MCTI. Anterior, pentru fapte similare, prin rechizitoriile nr. 222/D/P/2006 şi 156/D/P/2007 au fost trimise în judecată şi alte persoane. Dată fiind calitatea de miniştri pe care Codruţ Şereş şi Zsolt Nagy o deţineau la data comiterii faptelor, cauza a fost trimisă Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Zsolt Nagy: Caz tipic de justiţie prin presă

Fostul ministru al comunicaţiilor Zsolt Nagy a declarat, astăzi, pentru Mediafax, că în acest caz nu a avut loc nicio audiere, precizând însă că justiţia are ocazia "să lămurească treaba". "Este schema tipică: telejustiţie, justiţie prin presă. Este un caz pronit cu tam-tam în urmă cu doi ani şi jumătate, în care nu s-a efectuat nicio audiere. Dar măcar să ajungă în justiţie, să se lămurească treaba", a spus Zsolt Nagy.

Şereş: De trei ani procurorii mă hărţuiesc când sunt alegeri
Secretarul general al PC Codruţ Şereş a declarat,  astăzi, că între decizia procurorilor de-l deferi justiţiei şi anunţarea candidaturii sale pentru alegerile europarlamentare "conexiunea politică" este "mai mult decât evidentă" şi că procurorii îl "hărţuiesc" mereu în preajma unui scrutin. "Era de aşteptat decizia procurorilor după ce mi-am anunţat candidatura la Parlamentul European. De trei ani procurorii ne hărţuiesc de Crăciun, de Paşte şi de câte ori sunt alegeri locale, parlamentare, europarlamentare", a declarat, pentru Mediafax, Codruţ Şereş. El a spus că, în urmă cu un an, s-a solicitat începerea urmăririi sale penale chiar când şi-a depus candidatura pentru alegerile locale, iar, în urmă cu doi ani, de "Crăciun şi de Paşte, românii au trebuit să aibă circ". "Nu există dovezi în ceea ce priveşte susţinerea procurorilor, au răspuns la o comandă politică", a mai afirmat Şereş.

Voiculescu: Am încredere în Justiţie şi în Şereş
Preşedintele fondator al PC, Dan Voiculescu, afirmă că are încredere în justiţie şi în fostul ministru al Economiei şi secretar general al PC Codruţ Şereş, pe care îl consideră nevinovat în dosarul privatizărilor strategice. Potrivit unui comunicat al PC remis agenţiei Mediafax, Voiculescu are încredere în Justiţie, şi în aceeaşi măsură are încredere şi în Codruţ Şereş.
"Sunt convins că se va lămuri tot acest caz care durează de foarte mult timp. Am încredere în decizia judecătorilor. Cred că Şereş este nevinovat. Cât despre acuzaţiile din dosar, mi-am exprimat de multe ori punctul de vedere", a declarat Dan Voiculescu.

 

×