x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Colectiv: starea unor răniţi s-a ameliorat

Colectiv: starea unor răniţi s-a ameliorat

de Monica Cosac    |    16 Noi 2015   •   10:45
Colectiv: starea unor răniţi s-a ameliorat
Sursa foto: FOTO: Diana Oros

Tinerii răniţi în incendiul din Clubul Colectiv luptă în continuare pentru viaţa lor, iar veştile bune vin atât din spitalele din Capitală, cât şi de peste hotare. Chiar dacă pentru câţiva dintre ei pericolul nu a trecut, în ultimele două zile nu s-a mai înregistrat niciun deces. Pe de altă parte, pentru pacienţii critici, încă există riscul apariţiei unor complicaţii.

Patru dintre răniţii din Clubul Colectiv, aflaţi pe Secţia de Terapie Intensivă (ATI) a Spitalului Bagdasar-Arseni, au o stare ameliorată, au anunţat, ieri, medicii unităţii. Astfel că un tânăr care ar fi trebuit transferat iniţial în Israel, însă călătoria nu a fost posibilă din cauza stării instabile, va putea pleca, cel mai probabil în cursul zilei de azi, în Germania.

Ceilalţi şase pacienţi internaţi pe secţia de chirurgie plastică sunt în stare bună, iar doctorii continuă intervenţiile anevoioase de schimbare a pansamentelor. O evoluţie bună au şi răniţii internaţi la Spitalul Militar.

De asemenea, starea celor din spitalele din străinătate, unde mai sunt internaţi 28 de tineri dintre cei 37 transferaţi, evoluează spre bine, un singur rănit din Israel fiind instabil.

Secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, spune, însă, că în unităţile din Bucureşti mai sunt câţiva pacienţi netransportabili, existând riscul să mai fie decese, în special ca urmare a complicaţiilor cauzate de infecţii.

“Aceşti pacienţi (critici – n.n.) pot să meargă către mai bine sau către mai rău. Încă, din păcate, nu putem să spunem că s-a terminat. Va începe perioada de complicaţii ale infecţiilor şi ale altor tipuri de complicaţii (...) Încă este posibil să mai avem decese în rândul celor care sunt în ţară şi în rândul celor care sunt în afara României”, a afirmat Raed Arafat.

În privinţa perioadei de recuperare fizică şi psihică, unii dintre răniții din Colectiv vor avea nevoie de sprijin pentru încă cel puțin un an sau chiar doi până la reinserarea lor în societate, consideră secretarul de stat. Printre tinerii cu o stare extrem de gravă sunt şi cei trei pacienţi internaţi la secția ATI a Spitalului Floreasca. 55 de persoane au decedat în urma incendiului din 30 octombrie, iar în spitalele din Capitală mai sunt internaţi 62 de răniţi, 14 dintre ei în stare critică sau gravă.

Secretarul de stat Raed Arafat a dat asigurări că, în cel mai scurt timp, va fi pus la punct un program de educaţie în caz de incendiu, după modelul celui existent pentru cutremure, astfel încât toată lumea să ştie cum să reacţioneze în aceste situaţii.

×
Subiecte în articol: colectiv club colectiv tragedie