x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Comasări politice în "circumscripţia" Mircea Băsescu

Comasări politice în "circumscripţia" Mircea Băsescu

19 Ian 2011   •   12:56
Comasări politice în "circumscripţia" Mircea Băsescu
Sursa foto: /Mediafax
147293-35867-mediafax-foto-john-doe.jpgAproximativ 200 de salariaţi ai Sanatoriului Balnear şi de Recuperare Man­galia au protestat ieri în faţa Casei de Cultură din localitate faţă de decizia Ministerului Sănătăţii de des­fiinţare a instituţiei, prin co­ma­sa­re, ca secţie exterioară a Sanatoriu­lui Techirghiol, informează Mediafax.

Sindicaliştii poartă pancarte pe care scrie "Nu vă bateţi joc de noi, că noi v-am tratat pe voi" şi "NU desfiinţării sanatoriului". Ei fluieră şi strigă lozinci împotriva ministrului Sănătăţii, iar pe lângă cei aproximativ 200 de sindicalişti prezenţi la mi­ting în faţa Casei de Cultură din Mangalia au venit şi peste 100 de locuitori ai municipiului.

"Încercăm astfel să-i convingem pe reprezentanţii Guvernului să re­tra­gă acest proiect de hotărâre, care pre­judiciază interesele pacienţilor, ale locuitorilor oraşului şi ale sa­la­ria­ţilor", a declarat unul dintre lide­rii Sindicatului Sanitas Constanţa – fi­liala Sanatoriului Balnear şi de Re­cu­perare Mangalia, Florentina Stoi­ca. Ea a susţinut că decizia de desfiin­ţare nu se justifică, deoarece la sana­to­riu vin anual să se trateze mii de oa­meni, iar unitatea înregistrează profit. "Considerăm că economia făcută prin desfiinţarea sanatoriului din Mangalia şi transformarea acestuia în secţie exterioară a Sanatoriului Balnear şi de Recuperare Techirghiol este nesemnificativă şi, mai ales, nejustificată, în condiţiile în care instituţia a reuşit să încheie anul 2010 cu un excedent de 26 de miliarde de lei vechi", a mai declarat Florentina Stoica.

"Noi sperăm ca în acţiunea noastră să fim susţinuţi şi de locuitorii Mangaliei. Nu este numai o pro­blemă a noastră, este a întregului oraş, iar oamenii ştiu asta", a declarat Florentina Stoica.

Sindicaliştii mai spun că în cazul în care nu se va reveni asupra deciziei de desfiinţare prin comasare vor organiza şi alte acţiuni de protest, la Guvern şi la Ministerul Sănătăţii.
Managerul Sanatoriului Balnear şi de Recuperare Mangalia, Laura Condur, a spus că acţiunea sindica­tului este susţinută şi de conducerea sanatoriului, pentru că decizia de desfiinţare afectează nu numai instituţia, dar şi întregul oraş.

"Este, în primul rând, o problemă a sanatoriului, care are o tradiţie de 50 de ani. Sanatoriul din Mangalia este unic în România şi în Europa, prin factorii naturali – nămolul sapropelic, izvoarele de apă sulfuroasă şi microclimatul marin –, care, combinaţi, nu se mai regăsesc nicăieri, nici măcar la Techirghiol. Este, apoi, şi o problemă a oraşului, pentru că, deşi nu dispare cu totul, fiind comasat sanatoriului de la Techirghiol, dispare ca entitate, iar acest fapt va avea cu siguranţă repercusiuni asupra oamenilor angajaţi aici, care au vechime în muncă şi de 30 de ani, şi asupra întregii comunităţi", a declarat Laura Condur.

Şi primarul municipiului Mangalia, Mihai Claudiu Tusac, s-a implicat în această problemă şi a trimis săptămâna trecută o scrisoare mi­nistrului Sănătăţii, Cseke Attila, prin care cere să se revină asupra deciziei de desfiinţare a sanatoriului. De ase­menea, Tusac a propus trecerea Sa­na­toriului Balnear şi de Recupe­rare Mangalia în administrarea au­to­ri­tăţilor locale.

×