Sindicaliştii poartă pancarte pe care scrie "Nu vă bateţi joc de noi, că noi v-am tratat pe voi" şi "NU desfiinţării sanatoriului". Ei fluieră şi strigă lozinci împotriva ministrului Sănătăţii, iar pe lângă cei aproximativ 200 de sindicalişti prezenţi la miting în faţa Casei de Cultură din Mangalia au venit şi peste 100 de locuitori ai municipiului.
"Încercăm astfel să-i convingem pe reprezentanţii Guvernului să retragă acest proiect de hotărâre, care prejudiciază interesele pacienţilor, ale locuitorilor oraşului şi ale salariaţilor", a declarat unul dintre liderii Sindicatului Sanitas Constanţa – filiala Sanatoriului Balnear şi de Recuperare Mangalia, Florentina Stoica. Ea a susţinut că decizia de desfiinţare nu se justifică, deoarece la sanatoriu vin anual să se trateze mii de oameni, iar unitatea înregistrează profit. "Considerăm că economia făcută prin desfiinţarea sanatoriului din Mangalia şi transformarea acestuia în secţie exterioară a Sanatoriului Balnear şi de Recuperare Techirghiol este nesemnificativă şi, mai ales, nejustificată, în condiţiile în care instituţia a reuşit să încheie anul 2010 cu un excedent de 26 de miliarde de lei vechi", a mai declarat Florentina Stoica.
"Noi sperăm ca în acţiunea noastră să fim susţinuţi şi de locuitorii Mangaliei. Nu este numai o problemă a noastră, este a întregului oraş, iar oamenii ştiu asta", a declarat Florentina Stoica.
Sindicaliştii mai spun că în cazul în care nu se va reveni asupra deciziei de desfiinţare prin comasare vor organiza şi alte acţiuni de protest, la Guvern şi la Ministerul Sănătăţii.
Managerul Sanatoriului Balnear şi de Recuperare Mangalia, Laura Condur, a spus că acţiunea sindicatului este susţinută şi de conducerea sanatoriului, pentru că decizia de desfiinţare afectează nu numai instituţia, dar şi întregul oraş.
"Este, în primul rând, o problemă a sanatoriului, care are o tradiţie de 50 de ani. Sanatoriul din Mangalia este unic în România şi în Europa, prin factorii naturali – nămolul sapropelic, izvoarele de apă sulfuroasă şi microclimatul marin –, care, combinaţi, nu se mai regăsesc nicăieri, nici măcar la Techirghiol. Este, apoi, şi o problemă a oraşului, pentru că, deşi nu dispare cu totul, fiind comasat sanatoriului de la Techirghiol, dispare ca entitate, iar acest fapt va avea cu siguranţă repercusiuni asupra oamenilor angajaţi aici, care au vechime în muncă şi de 30 de ani, şi asupra întregii comunităţi", a declarat Laura Condur.
Şi primarul municipiului Mangalia, Mihai Claudiu Tusac, s-a implicat în această problemă şi a trimis săptămâna trecută o scrisoare ministrului Sănătăţii, Cseke Attila, prin care cere să se revină asupra deciziei de desfiinţare a sanatoriului. De asemenea, Tusac a propus trecerea Sanatoriului Balnear şi de Recuperare Mangalia în administrarea autorităţilor locale.
Citește pe Antena3.ro