x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Comisia CEC: Managementul băncii va fi schimbat

Comisia CEC: Managementul băncii va fi schimbat

09 Dec 2013   •   21:18
Comisia CEC: Managementul băncii va fi schimbat
Sursa foto: Liviu Adascalitei/Mediafax Foto

CEC Bank nu şi-a îndeplinit ţintele pe care şi le-a asumat prin bugetul de venituri şi cheltuieli iar banca înregistrează pierderi, a declarat, ieri, ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu, la finalul audierii sale în Comisia de buget-finanţe din Senat. Deoarece activitatea managerială a CEC Bank nu a adus impulsul dorit ministrul Chiţoiu a propus încă din vară o conducere duală, formată din Directorat şi Consiliu de Supraveghere. În acest context, zilele lui Radu Gheţea la conducerea băncii par a fi numărate.

Ministrul Finanţelor Daniel Chiţoiu, preşedintele CEC Bank Radu Gheţea, şi directorul Direcţiei de Supraveghere al BNR Nicolae Cinteză au fost audiaţi ieri de Comisia de buget-finanţe din Senat. Cei trei au răspuns întrebărilor comisiei legate de creditul oferit de băncă Ioanei Băsescu, fiica cea mare a preşedintelui, prin intermediul căruia a achiziţionat cele 291 de hectare de teren agricol de la Nana, Călăraşi. Presa a semnalat o serie de nereguli în acordarea acestui credit începând cu timpul record în care a fost acordată finanţarea, până la modalitatea de calcul a dobânzii şi garantarea împrumutului doar cu terenul care a fost achiziţionat. Scandalul a izbucnit după ce ministrul Finanţelor a declarat că a fost sunat de Traian Băsescu pentru a-l menţine în funcţie pe Radu Gheţea, la scurt timp după ce fiica sa primise finanţare.

“Am solicitat conducerii executive a CEC Bank să ia măsuri de modernizare a băncii şi, mai ales, de îmbunătăţire a procedurilor de acordare a creditelor şi de finanţare a mediului economic. (...) În fiecare lună mi-au fost prezentaţi indicatorii. Am avut nenumărate întâlniri cu domnul preşedinte Gheţea. Dânsul îmi prezenta activitatea CEC Bank în aşa fel încât ea evolua bine de la o lună la alta, dar, în prezent, ne aflăm în situaţia că banca nu şi-a îndeplinit ţintele pe care şi le-a asumat prin bugetul de venituri şi cheltuieli. Respectiv nivelul de creditare este undeva la 93% faţă de ţinta asumată, de asemenea, banca nu este pe profit, este pe pierdere, pierdere netă, nu rezultatul brut”, a spus Daniel Chiţoiu.

"Încă din vară am propus să se modifice sistemul de management la CEC Bank, respectiv să introduc un sistem dualist, format din Directorat şi Consiliu de Supraveghere, sistem practicat de 21 de bănci din România. (...) suntem în proces de modificare a statutului privind implementarea sistemului dualist de managament", a anunţat Chiţoiu. Directoratul va avea cinci membri, iar Consiliul de Supraveghere 7 membri, noul statut urmând a fi finalizat luna aceasta. Întrebat dacă îl va schimba din funcţie pe preşedintele CEC, Radu Gheţea, Chiţoiu a spus: "La momentul la care vom adopta noul Statut, cu modificările cu sistem dualist de management, atunci suntem obligaţi să prezentăm conducere executivă formată din Directorat şi Consiliu de Supraveghere".

Gheţea a invocat secretul bancar
Preşedintele CEC Bank, Radu Gheţea, a fost audiat de comisie, cu uşile închise, timp de două oră. Surse din comisie au declarat, citate de Mediafax că, la unele întrebări, Gheţea a invocat legea secretului bancar. Gheţea va reveni miercuri în faţa comisiei unde va prezenta date statistice despre creditele acordate de CEC.

Sprijinul BNR
Nicolae Cinteză, directorul direcţiei de supraveghere al BNR a spus că CEC Bank a acordat persoanelor fizice cinci credite care depăşesc un milion de euro. Cinteză a menţionat că media perioadei calculate, necesare aprobării unui credit la CEC Bank, este undeva între opt şi nouă zile. “În criza asta de clienţi, chiar credeţi că îşi permit să lungească, aşa, la nesfârşit, acordarea unui credit? În general toţi se luptă după clienţi de calitate bună şi toţi sunt interesaţi să îşi crească portofoliul de credite, dar credite care ştiu că se pot întoarce”. Despre garanţiile creditului acordat Ioanei Băsescu, Cinteză a spus că acestea sunt "acoperitoare conform normelor BNR". Cu toate acestea, directorul BNR nu a exclus posibilitatea unor presiuni din partea unor politicieni la adresa CEC afirmând că "este o bancă de stat şi probabil astfel de lucruri se întâmplă în orice ţară din lume în care statul are participaţii".
Audierile comisiei continuă astăzi cu prim-vicepreşedintele CEC, Andrei Stamatian, precum şi membri ai Consiliului de Administraţie al CEC Bank. Tot astăzi, plenul celor două Camere ale Parlamentului va vota propunerea de înfiinţare a Comisiei parlamentare de anchetă privind achiziţia unui teren în judeţul Călăraşi de către Ioana Băsescu.








×
Subiecte în articol: ferma presedintelui