x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Comisia CEC: Un singur credit peste 700.000 euro în 2013

Comisia CEC: Un singur credit peste 700.000 euro în 2013

de Vali Blanaru    |    11 Dec 2013   •   20:40
Comisia CEC: Un singur credit peste 700.000 euro în 2013
Sursa foto: Christian Silva/Intact Images

Paşi mici şi informaţii smulse cu forcepsul. Aşa se poate descrie activitatea Comisiei senatoriale CEC Bank după cea de-a treia zi de audieri. Radu Gheţea, preşedintele băncii, s-a prezentat în faţa comisiei senatoriale pentru a doua dată ieri, după ce la audierile de luni i s-a solicitat să furnizeze informaţii despre creditele acordate în 2012 şi 2013.
Audierile au început cu o oră întârziere faţă de cum erau programate, după ce membrii comisiei au stat împreună cu preşedintele băncii în biroul lui Cosmin Nicula, preşedintele Comisiei. “Unul singur are certificat ORNISS, respectiv eu. Restul colegilor au semnat un angajament de confidenţialitate şi intrăm în discuţie”, a spus Nicula, la începutul audierii.

Optimismul lui Nicula a fost însă nejustificat, deoarece şi de data aceasta Gheţea a invocat secretul bancar şi nu a răspuns întrebărilor comisiei. Mai mult, şeful CEC Bank a prezentat comisiei date doar despre creditele acordate de bancă anul acesta. “Pentru persoane fizice, anul acesta s-a dat un singur credit de peste 700.000 de euro. Nu am folosit nume, vorbim de un singur credit”, a spus Nicula la finalul audierilor. Cum creditul contractat de Ioana Băsescu depăşeşte suma la care face referire Nicula este clar vorba de finanţarea obţinută de fiica preşedintelui pentru “Ferma preşedintelui” de la Nana.

În prima zi de audieri, Nicula preciza că CEC a acordat patru credite de peste un milion de euro pentru persoane fizice şi un credit de peste 700.000 de euro, acelaşi număr de credite anunţându-l şi directorul Direcţiei de Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteză. Membrii comisiei nu au aflat până acum în ce interval au fost acordate cele cinci împrumuturi, deoarece CEC Bank nu a prezentat situaţia defalcată pe ani. În lipsa acestor informaţii, comisia a decis să îl cheme pentru a treia dată la audieri pe Radu Gheţea.
De data aceasta, şeful CEC va fi audiat împreună cu ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu, în data de 16 decembrie.
Nicula a declarat că Gheţea a invocat din nou legea privind secretul bancar, în cazul unor informaţii solicitate de comisie. “Şi noi am invocat acele documente de confidenţialitate. Eu, având (certificat – n.r.) ORNISS, am putut să solicit aceste date. Au fost unele informaţii pe care le-am solicitat şi la care s-a invocat acest secret bancar”, a spus Nicula.

În urma acestor evoluţii, s-a prelungit programul de lucru al comisiei, astfel că luni va avea loc o nouă audiere. “Luni, la ora 12:00, amândoi, şi preşedintele CEC şi ministrul Finanţelor, vor participa la audieri, în acelaşi timp”, a mai spus Cosmin Nicula. Preşedintele Comisiei a mai spus că dacă senatorii ajung la o concluzie luni, atunci miercuri se va înainta raportul final Biroului Permanent al Senatului. Despre o posibilă favorizare, din partea managementului băncii, în acordarea unor credite de către CEC, Cosmin Nicula a spus că acest lucru va fi cuprins în raport.
Nicula a mai spus că Radu Gheţea a pus la dispoziţia Comisiei informaţii care vor fi cuprinse în raportul final, care se referă la creditele neperformante şi creditele acordate autorităţilor locale. “Sunt foarte multe primării care au primit credite de la CEC Bank, vor fi cuprinse în raport”, a arătat senatorul PSD.  El a precizat că sunt multe credite care depăşesc 40 de milioane de euro şi care au fost acordate către autorităţile locale.
Despre creditele acordate în cursul acestui an persoanelor fizice şi juridice, Nicula a spus că unele din aceste informaţii sunt cu caracter privat, secret şi nu pot fi date publicităţii.

×
Subiecte în articol: ferma presedintelui