x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Comisia Europeană vrea să-i protejeze pe fermieri de practicile comerciale incorecte

Comisia Europeană vrea să-i protejeze pe fermieri de practicile comerciale incorecte

11 Apr 2018   •   19:09
Comisia Europeană vrea să-i protejeze pe fermieri de practicile comerciale incorecte

Comisia Europeană (CE) va anunţa joi o serie de măsuri pentru protejarea micilor fermieri europeni şi a producătorilor de alimente de practicile comerciale incorecte ale marilor corporaţii, transmite Reuters. 

Vor fi interzise unele practici, cum ar fi plăţile întârziate, anularea comenzilor în ultimul moment şi schimbări retroactive ale contractelor de către cumpărători. 

Propunerea CE vizează producătorii mici şi mijlocii, care au sub 250 de angajaţi sau o cifră anuală de afaceri mai mică de 50 de milioane de euro. 

Deşi există la nivel naţional legi care au acelaşi scop, Comisia Europeană a anunţat că vrea să armonizeze aceste reglementări la nivelul UE. 

Măsurile CE vin după eforturile similare din Franţa, unde preşedintele Emmanuel Macron a anunţat că vor fi majorate preţurile minime pe care le pot cere retailerii pentru produsele alimentare şi vor fi limitate promoţiile din supermarketuri. 

Prinşi între subvenţiile agricole mai scăzute şi producţiile în exces la anumite produse, cum ar fi laptele, fermierii europeni se plâng de mult timp că sunt presaţi de marjele de profit şi de războiul preţurilor din sectorul de retail. 

Asociaţia Fermierilor Olandezi (LTO) a anunţat că salută propunerile CE, în timp ce Asociaţia Retailerilor Europeni, EuroCommerce, a avertizat că noua legislaţia va majora preţurile pe care le vor plăti consumatorii şi nu va rezolva dezechilibrele între cerere şi ofertă. 

Reglementarea practicilor comerciale nu va rezolva ineficienţele şi problemele de pe piaţă, apreciază Eurocommerce.

AGERPRES

×