x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator "Comunitatea de la Roşia Montană nu este o minge de ping-pong pentru politicieni"

"Comunitatea de la Roşia Montană nu este o minge de ping-pong pentru politicieni"

06 Oct 2011   •   16:43

Liderul PSD Victor Ponta a declarat ieri ca proiectul Rosia Montana este si va fi in continuare blocat pentru ca nu toti politicienii pot fi cumparati, "asa cum este cumparat presedintele Traian Basescu". "As vrea sa il parafrazez pe presedintele Traian Basescu, care a spus ca din 1997 proiectul este blocat pentru ca politicienii au fost lasi. Eu spun ca din 1997 este blocat si va fi in continuare pentru ca nu toti politicienii pot fi cumparati, asa cum e cumparat presedintele Traian Basescu, cum sunt cumparati altii din toate partidele", a spus Ponta, in discursul sustinut la lansarea viziunii USL pe Mediu. El a aratat ca proiectul Rosia Montana priveste interesul national al Romaniei, nu pensia presedintelui Traian Basescu. "Proiectul de la Rosia Montana e despre interesul national al Romaniei, despre viitorul Romaniei, despre riscurile pe care Romania trebuie sau nu trebuie sa si le asume. Nu e un proiect pentru pensia presedintelui Traian Basescu, nu e un proiect prin care platim datoriile din campanie ale nimanui, nu e un proiect ca sa castig cinci voturil la Alba Iulia", a spus Ponta.

In replica, presedintele Asociatiei "Parteneriatul pentru Mediu Rosia Montana", Mariana Szekely
i-a cerut liderului PSD sa spuna este solutia lui concreta pentru poluarea prezenta din Rosia Montana.

Mineritul responsabil si modern, singura solutie concreta acum
"Parteneriatul pentru Mediu Rosia Montana *este format din oameni care stiu ce inseamna ecologia, stiu ce inseamna credinta si stiu ce inseamna si sa iti pese de mediul in care traiesti. Stim, de asemenea, ca Rosia Montana are ACUM probleme de mediu grave, care trebuie rezolvate urgent, iar pentru acest lucru este nevoie de investitii economice serioase, singurele care pot remedia situatia mediului si situatia sociala din comuna.Asa arata acum Rosia Montana – si dumneavoastra ati vazut aceste imagini, le stiti prea bine. Ce propuneti, concret, ca sa schimbati dezastrul ecologic actual de la Rosia Montana? Am sustinut-o in repetate randuri si nu vom inceta sa sustinem: mineritul responsabil si modern, cu investitii majore, este singura solutie concreta acum, unica sansa de salvare a zonei de la dezastrul ecologic actual, care fara masuri concrete si imediate va continua sute de ani, dar si de salvare de la depopulare, somaj si saracie. Aceasta este convingerea ferma a comunitatii de aici. Si dumneavoastra ar trebui sa va pese de oameni, ca reprezentant al unui partid social, care, in plus, veniti si dintr-o zona cu traditie miniera! Pentru comunitatea locala, mineritul nu reprezinta doar o traditie de mii de ani, ci si speranta unui viitor cu un trai mai bun si indestulat, intr-un mediu mai sanatos, acasa la noi. Comunitatea de la Rosia Montana nu este o minge de ping-pong pentru politicieni, localnicii nu sunt un argument sau un contra-argument de campanie electorala. Suntem *_OAMENI_* care traim aici, intr-o zona miniera care are nevoie de ajutor! Cat timp va trebui sa mai suportam declaratii goale, simple cuvinte care suna bine si isi propun, fara succes probabil, sa impresioneze electoratul? Care este "viziunea" dumneavoastra asupra mediului, domnule Victor Ponta? Blocarea investitiilor si a dezvoltarii economice?", se arata in scrisoarea semnata de Mariana Szekely.

La randul sau, Grupul de Sustinere a Proiectului Rosia Montana** *respinge pozitia liderului PSD. Acest grup cuprinde peste 50 de membri, reprezentand organizatii nonguvernamentale, primarii din judetele Alba si Hunedoara, universitati cu traditie, precum si asociatii patronale si organizatii sindicale reprezentative la nivel regional si national.

"Este surprinzator cum un presedinte de partid social-democrat se supune mai presus de toate valorilor ecologiei – dupa cum dumnealui insusi s-a declarat un "ecologist convins, habotnic" – abandonand valorile traditional sociale precum promovarea crearii de locuri de munca. Invitam toti politicienii si in special pe domnul Victor Ponta sa se informeze la fata locului pentru a constata saracia si somajul care au atins cote inimaginabile si disperarea localnicilor care, in lipsa mineritului practicat din tata in fiu, nu mai au alta sursa de venit. Situatia dramatica a locuitorilor din Muntii Apuseni, precum si cea a tuturor oamenilor din fostele comunitati miniere, ar trebui sa fie adevarata preocupare a unui parlamentar trimis in Parlamentul Romaniei sa se lupte pentru o viata mai buna pentru acestia. Constatam zilele acestea cum investitori importanti din Ardeal, precum Nokia, decid sa paraseasca Romania. Fara investitii semnificative, tara nu va putea traversa criza economica severa in care se gaseste. Proiectul Rosia Montana este in masura sa relanseze intreaga industrie miniera din Romania, fiind o investitie responsabila si solida, care aduce peste 3000 de locuri de munca atat de necesare in zona. Invitam politicienii si factorii de decizie sa se gandeasca la viitorul oamenilor si la posibilitatea unei vieti mai bune prin realizarea marilor proiecte industriale care asteapta sa fie demarate", afirma reprezentantii *Grupul de Sustinere a Proiectului Rosia Montana.

×