x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator CONCLUZIE IGPR/A crescut exploatarea prin cerşetorie

CONCLUZIE IGPR/A crescut exploatarea prin cerşetorie

16 Oct 2009   •   00:00

Criza a sporit numărul cerşetorilor, e ceva ce am putut observa cu toţii, cu ochiul liber, prin intersecţiile marilor oraşe, prin parcările mall-urilor, la uşile magazinelor alimentare. Ce nu ştim fără ochiul specialiştilor este câţi dintre ei sunt cerceştori independenţi, ţinând cont de faptul că pentru fiecare locşor bun de cerşit apare un "rege al cerşetorilor" care se declară stăpân şi impune birul.

O statistică difuzată ieri de Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR) ne indică dublarea numărului victimelor exploatate prin cerşetorie, de la 7 la sută anul trecut, la 17,5 la sută în primele şase luni ale acestui an, deşi fenomenul traficului de persoane a scăzut în primele şase luni ale acestui an la jumătate faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. IGPR invocă statistica privind modalităţile de exploatare a victimelor traficului de persoane în primelor şase luni ale anilor 2007, 2008 şi 2009, care indică dublarea procentului victimelor exploatate prin cerşetorie, de la 8% în 2007, la 7% în 2008, pentru ca în primele şase luni ale acestui an procentul să ajungă la 17,5% din totalul populaţiei traficate.

Principalele categorii de victime traficate au fost femeile, cu vârste cuprinse între 18 şi 25 de ani, în cazul exploatării sexuale şi bărbaţii cu vârsta cuprinsă între 26 şi 40 de ani, în cazul exploatării prin muncă forţată. Cifrele au fost difuzate în cadrul unui eveniment prilejuit de apropiata Zi europeană pentru lupta împotriva traficului de persoane, ce se sărbătoreşte la 18 octombrie.

×
Subiecte în articol: observator