x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Conferinţa Naţională de Conservare-Restaurare ”Doina Darvaş”, ediţia a opta, la Muzeul Satului din Capitală

Conferinţa Naţională de Conservare-Restaurare ”Doina Darvaş”, ediţia a opta, la Muzeul Satului din Capitală

de Luminita Ciobanu    |    01 Noi 2014   •   08:18
Conferinţa Naţională de Conservare-Restaurare ”Doina Darvaş”, ediţia a opta, la Muzeul Satului din Capitală

Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” va reuni, în perioada 4-6 noiembrie 2014, specialişti în domeniul cercetării, conservării şi restaurării patrimoniului mobil şi imobil, la cea de-a opta ediţie a Conferinţei Naţionale de Conservare-Restaurare ”Doina Darvaş”, cu tema ”Realităţi şi soluţii ale specialiştilor în domeniul conservării şi restaurării patrimoniului din România anului 2014”.

Prin urmare, conferinţa din acest an, cu acronimul ”CONScience 2014”, se va desfăşura în perioada menţionată, între orele 1000 – 1800, respectiv 930 - 1800 şi va avea ca subiecte: Cercetarea patrimoniului în vederea  conservării şi restaurării, Conservarea, depozitarea şi expunerea patrimoniului mobil, Salvarea patrimoniului imobil din România la 50 de ani de la adoptarea Cartei de la Veneţia. Şi în acest an lucrările conferinţei vor fi publicate în Buletinul de conservare-restaurare Restitutio, volumul VIII, ce va fi lansat la deschiderea evenimentului.

Specialişti din întreaga ţară, din centre de prim rang în domeniu (laboratoare muzeale de restaurare, universităţi, asociaţii sau laboratoare particulare de prestigiu) au încercat să răspundă cu prezentarea unor materiale ştiinţifice valoroase pe marginea temelor propuse spre a fi dezbătute pe parcursul conferinţei.

Cu această ocazie, va avea loc şi vernisajul a două expoziţii de profil. Este vorba de expoziţia Restituiri, ce valorifică activitatea de conservare-restaurare a specialiştilor din Muzeul Satului şi de o expoziţie organizată sub egida Institutului Naţional al Patrimoniului şi a Uniunii Arhitecţilor din România din Fondul ”Timbrul Arhitecturii” 2014, Restauratori români: arhitectul Horia Teodoru – 120 de ani de la naştere, aducând în actualitate bogata şi semnificativa activitate în domeniul protecţiei şi restaurării monumentelor istorice desfăşurată de Horia Teodoru, în calitate de membru al Serviciului Tehnic al Comisiunii Monumentelor Istorice (1927-1949). Vernisajul celor două expoziţii va avea loc marţi 4 noiembrie, începând cu ora 1100.


×