x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Confiscarea averilor, votată de senatori

Confiscarea averilor, votată de senatori

19 Dec 2011   •   18:47

Senatorii au adoptat, luni, o lege privind confiscarea extinsa a bunurilor persoanelor gasite vinovate de infractiuni de coruptie, proxenetism sau spalare de bani, daca valoarea bunurilor dobandite in ultimii cinci ani depaseste "in mod vadit" veniturile obtinute de acestea in mod licit.
Ei au adoptat, cu amendamente, cu 80 de voturi "pentru", 3 voturi "impotriva" si 11 "abtineri", un proiect de Lege pentru completarea Codului Penal si a Legii 286/2009 privind Codul penal.

Potrivit proiectului, asa cum a fost amendat la propunerea Comisie juridice, fac obiectul confiscarii extinse infractiunile de proxenetism, cele privind traficul de droguri, de persoane, infractiunile la regimul frontierei de stat, cele de spalare a banilor, asocierea pentru savarsirea de infractiuni, infractiuni contra patrimoniului, falsificarea de moneda, divulgarea secretului economic, infractiuni privind organizarea si expoatarea jocurilor de noroc, infractiuni de coruptie, de evaziune fiscala, infractiunile privind regimul vamal si bancruta frauduloasa.

Confiscarea extinsa se poate dispune doar daca persoana este condamnata pentru comiterea unei infractiuni pentru care legea prevede o pedeapsa cu inchisoarea mai mare de cinci ani si daca valoarea bunurilor dobandite de respectiva persoana, intr-o perioada de cinci ani inainte de momentul savarsirii infractiunii, "depaseste in mod vadit veniturile obtinute de acesta in mod licit".
O alta conditie obligatorie pentru confiscarea extinsa este ca bunurile respective sa provina din activitati infractionale de aceeasi natura cu cea pentru care s-a pronuntat condamnarea.
In timpul dezbaterilor din plen, ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a explicat ca prin adoptarea legii senatorii dau un "semnal clar in vederea combaterii infractionalitatii" si ca reprezinta implementarea in legislatia nationala a unei Decizii JAI, Romania fiint singura tara din Uniunea Europeana care nu a facut inca acest lucru.
"Ar fi complet deplasat ca acest proiect sa nu fie adoptat. (...) Este vorba de o lege penala care se aplica dupa ce a intervenit o condamnare definitiva aplicata de o instanta penala. Nu este vorba de o confiscare administrativa", a explicat ministrul Justitiei.
In replica, senatorul UDMR Gyorgy Frunda, presedintele Comisiei pentru drepturile omului, a sustinut ca un astfel de proiect goleste de continut prevederea constutionala referitoare la principiul dobandirii licite a averii.
"Nu cred ca aceasta lege va trece prin filtrul Curtii Constitutionale", a opinat Frunda.

Proiectul de lege a fost adoptat de Senat in calitate de prima Camera sesizata. (I.B.)

×