x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Conflict între cavalerii maltezi

Conflict între cavalerii maltezi

17 Sep 2010   •   00:00

Ordinul Suveran al Sfântului Ioan de Ierusalim Cavaler de Malta s-a constituit în România din reprezentanţi autohtoni. Membrii şi-au propus să aducă în ţară spiritul unuia dintre cele mai vechi ordine cavalereşti din lume, prin acţiuni de caritate şi întrajutorare. În paralel, însă, tot în ţara noastră, există şi un ordin cavaleresc ce a fost adus pe tărâmuri danubiene de către doi reprezentanţii italieni ai Marelui Priorat Autonom Melitenese.

Nu a durat mult până când între cele două fracţiuni a izbucnit scandalul. Astfel că reprezentanţii Ordinul Suveran al Sfântului Ioan de Ierusalim Cavaler de Malta vorbesc despre modul în care Salvo Francesco Callegaro, alături de Renzo Pampalon, conduc adevărate acţiuni de intimidare, prin care doresc să distrugă buna reputaţie a Cavalerilor de Malta români şi a dreptului acestora de manifestare, exprimare şi asociere. "Nu este de mirare că în aceste vremuri grele pentru toată lumea îşi fac apariţia tot felul de structuri şi indivizi dubioşi, sub masca acţiunilor de binefacere, a dragostei pentru Dumnezeu şi a celor neajutoraţi.

Una dintre aceste organizaţii, care a înşelat mulţi români şi care a constituit în România un grup ce se ocupă exclusiv cu vânzarea de iluzii este Marele Priorat Autonom Melitense, care promovează constituirea unui «Stat al Cavalerilor de Malta» şi care colectează fonduri pentru înfiinţarea unei biserici a acestei organizaţii", se arată în comunicatul cavalerilor de Malta români. De altfel, un document oficial emis anul trecut de Ministerul Apărării din Italia a publicat o listă a ordinelor cavalereşti neautorizate. Printre acestea se numără şi cele două fracţiuni ai căror reprezentanţi sunt Salvo Francesco Callegaro şi Renzo Pampalon.

Mai mult, lui Callegaro i-au fost retrase toate titlurile nobiliare printr-un document ce poartă însemnele oficiale ale cavalerilor de Malta din Italia. Presa din Peninsulă a relatat însă pe larg, în mai multe articole, modul în care cei doi reprezentanţi ai ordinului adus în România sunt urmăriţi pentru acţiuni ce sunt departe de a face onoare unui ordin cavaleresc. Se vorbeşte despre "prăduirea" fondului de caritate, comercializarea paşapoartelor diplomatice false şi chiar folosirea unor societăţi fantomatice. "Acesti «Mari Demnitari Penali», care îşi produc documentele (diplome, credenţiale şi decrete) în baia din casă, îşi permit să atace violent imaginea publică şi personală a celor care îşi dau seama de adevăratele lor preocupări, folosindu-se de documente autentificate de un notar la Malta, contra sumei de 2 euro, cu care înşală buna-credinţă a românilor neinformaţi", se arată în comunicatul Ordinului Suveran al Sfântului Ioan de Ierusalim Cavaler de Malta.

Reprezentanţii cavalerilor români sunt de părere că "fondatorul organizaţiei piramidale Melitense, comandând grupului pe care îl conduce adevărate acţiuni de intimidare, după metodele calabreze, doreşte să distrugă buna reputaţie a Cavalerilor de Malta români".

×
Subiecte în articol: observator