x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator CONSILIUL DE IARNĂ AL UE/“Energie-Climă”, lăudat şi contestat

CONSILIUL DE IARNĂ AL UE/“Energie-Climă”, lăudat şi contestat

13 Dec 2008   •   00:00

Liderii europeni s-au înţeles ieri la Bruxelles, la finalul consiliului de iarnă al UE, asupra pachetului Energie-Climă pentru 2020. Salutat cu entuziasm de politicienii şi diplomaţii prezenţi, pachetul a fost considerat drept “dezamăgitor” de organizaţiile ecologiste de pe continent.

Conform planului adoptat ieri, UE trebuie să reducă emisiile de dioxid de carbon cu 20% până în 2020. Acordul obligă o parte din industriile europene să plătească pentru dreptul de a polua, de care până acum dispuneau în mod gratuit. Joi seara, preşedinţia franceză a Uniunii Europene a reuşit să convingă Germania, Polonia şi Italia, care ameninţaseră cu un veto dacă nu ar fi primit unele concesii care să limiteze constrângerile impuse companiilor lor industriale. Divergenţele se menţin însă cu Ungaria, care apreciază ca fiind insuficient mecanismul de solidaritate propus pentru a ajuta statele estice să se adapteze la “revoluţia verde” promovată de UE prin intermediul acestui plan. Preşedinţia franceză a UE a făcut vineri propuneri noi, care par să fi fost agreate de Budapesta. României i s-au recunoscut, în urma negocierilor, eforturile făcute în perioada de preaderare. Ţara noastră va beneficia de un procent de 29% din cei 2% –  procentul de emisii reduse. Asta înseamnă că ţara noastră va putea polua suplimentar fără să cumpere certificate de emisii.

DECLARAŢII TRIUMFALISTE VS SCEPTICISM
Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, a calificat acest acord drept o decizie “istorică”, fără echivalent în lume. Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, a apreciat la rându-i că Europa a trecut testul de credibilitate şi a demonstrat că este serios angajată în combaterea schimbărilor climatice. Reacţia ecologiştilor nu a fost însă la fel de entuziastă. Grupaţi în Climate Action Network Europe, ecologiştii de la WWF, Greenpeace, Prietenii Pământului, Can Europe şi Oxfam International s-au declarat dezamăgiţi de rezultatele negocierilor. Ecologiştii apreciază că liderii europeni au făcut doar un slab şi ambiguu angajament pentru reducerea emisiilor la nivelul UE. În schimb, au cedat fără fundamente ştiinţifice şi economice ţărilor care au protestat. “Este o zi neagră pentru politicile europene cu privire la climă. Liderii europeni şi-au încălcat promisiunile şi au întors spatele eforturilor globale de luptă împotriva încălzirii globale. Ar trebui să le fie ruşine Angelei Merkel, lui Silvio Berlusconi, Donald Tusk şi Nicholas Sarkozy. Au ales profiturile private ale industriaşilor, în dauna voinţei cetăţenilor europeni. Facem apel către Parlamentul european să îndrepte lipsurile acordului de astăzi”, se arată într-un comunicat al Climate Action Network Europe.

×
Subiecte în articol: verde!